Να αλλάξει πλήρως την τηλεπικοινωνιακή υποδομή του υπουργείου Εξωτερικών, πετυχαίνοντας ασφάλεια στη διακίνηση των πληροφοριών αλλά και συμβατότητα ανάμεσα σε όλες τις υπηρεσίες, προσβλέπει το έργο «Ανάπτυξη - Επέκταση Τηλεπικοινωνιακών Υποδομών Υπουργείου Εξωτερικών» που προκήρυξε η Κοινωνία της Πληροφορίας.
Το αντικείμενο της σύμβασης θα καλύψει το σύνολο των υφιστάμενων και μελλοντικών αναγκών της Κεντρικής Υπηρεσίας (ΚΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών για σύγχρονη, ασφαλή και πολυμεσική επικοινωνία. Επίσης θα αποτελέσει τη βάση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Υπουργείου Εξωτερικών.
Αντικείμενο του έργου είναι η Αναβάθμιση Τηλεπικοινωνιακών Υποδομών του Υπουργείου μέσα από μελέτη, εγκατάσταση και παραμετροποίηση υποδομών ΤΠΕ, δομημένης καλωδίωσης, ενεργού δικτυακού εξοπλισμού.
Για να καλύπτονται οι σύγχρονες υπηρεσιακές ανάγκες επικοινωνίας και διακίνησης πληροφορίας είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν κοινές τηλεπικοινωνιακές υποδομές για όλα τα κτίρια στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες του Υπουργείου (πρόσβαση στο διαδίκτυο, εσωτερικό δίκτυο κ.λπ.), ώστε να υπάρχει εύκολη διαχείριση και μεγαλύτερη ασφάλεια. Όλα τα κτίρια διασυνδέονται μεταξύ τους με οπτικές ίνες και αποτελούν έναν ενιαίο δικτυακά χώρο.
Η παρούσα τηλεπικοινωνιακή και δικτυακή υποδομή της Κεντρικής Υπηρεσίας είναι παρωχημένη και δεν μπορεί να καλύψει ικανοποιητικά τις σύγχρονες ανάγκες επικοινωνίας. Η δομημένη καλωδίωση και ο ενεργός εξοπλισμός (routers, firewalls, switches κ.λπ.) που καλύπτει τις ανάγκες δικτύωσης των έξι κτιρίων είναι παρωχημένος, αφού επίσης εγκαταστάθηκαν την ίδια χρονική περίοδο. Καθημερινά προκύπτουν σοβαρές βλάβες στο δίκτυο, ενώ υπάρχουν προβλήματα συμβατότητας εξοπλισμού, διαθεσιμότητας και αξιοπιστίας της υπηρεσίας.
Το έργο αφορά τον εκσυγχρονισμό της τηλεπικοινωνιακής υποδομής της Κεντρικής Υπηρεσίας και θα καλύψει κυρίως:
- Υλοποίηση δομημένης καλωδίωσης όλων των κτιρίων (οπτικές ίνες και χαλκός).
- Αποξήλωση παλιών δικτυακών κατανεμητών (κτιρίων και ορόφων) και αντικατάσταση τους με σύγχρονους.
- Αναδιαμόρφωση χώρων όπου θα εγκατασταθούν οι δικτυακοί κατανεμητές προκειμένου να πληρούνται απαιτήσεις ασφαλείας.
- Εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας και παρακολούθησης όλων των κατανεμητών των κτιρίων (κάμερες,αισθητήρες κ.λπ.)
- Προμήθεια ενεργού δικτυακού εξοπλισμού (routers, firewalls, switches, IDS κ.λπ.) και συστημάτων παρακολούθησης και διαχείρισης δικτύου.
- Η υλοποίηση Κλειστού Συστήματος Τηλεδιάσκεψης μέσω μελέτης, εγκατάστασης και παραμετροποίησης κλειστού συστήματος τηλεδιάσκεψης. Παρακολούθηση, εκπαίδευση και υποστήριξη (help desk).
Το Υπουργείο Εξωτερικών διαθέτει υπηρεσίες εντός Ελλάδος (Κεντρική Υπηρεσία, ΥΔΙΣ, Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων Ξάνθης) και τις Αρχές Εξωτερικής Υπηρεσίας (143 προς το παρόν). Για την επικοινωνία μεταξύ τους χρησιμοποιούνται διάφορα συστήματα, διαφόρων βαθμών ασφαλείας και με διαφορετικό βαθμό κάλυψης. Δεν υπάρχει σύστημα που να υποστηρίζει σύγχρονη ασφαλή πολυμεσική επικοινωνία, ήχου-εικόνας-δεδομένων.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τρόπος σύγχρονης επικοινωνίας, που να ικανοποιεί τις αυξανόμενες ανάγκες των στελεχών του ΥΠΕΞ.
Λόγω της φύσης της εργασίας και της μεγάλης διασποράς των Αρχών Εξωτερικής Υπηρεσίας υπάρχει ανάγκη πραγματοποίησης τηλεδιασκέψεων στο Υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ των στελεχών του, προκειμένου να συζητηθούν θέματα εξωτερικής πολιτικής, προξενικά, εκκλησιαστικά κ.α.. Λόγω της ιδιαίτερης φύσης των συζητήσεων, θα πρέπει να διασφαλισθεί η εμπιστευτικότητα των πληροφοριών που διακινούνται, γεγονός που δεν εξασφαλίζεται από τις ανοικτές πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης. Η ανάγκη αυτή έχει γίνει επιτακτική λόγω της πανδημίας και πλέον η ανάγκη αυτή έχει παγιωθεί.
Ο σημερινός τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούνται τηλεδιασκέψεις αφορά τη χρήση πλήθους διαφορετικών πλατφορμών τηλεδιασκέψεων σε διάφορους τύπους συσκευών, όπως Η/Υ, ταμπλέτες, κινητά, προσωπικά είτε υπηρεσιακά. Με το τρόπο αυτό προκύπτουν θέματα ασφάλειας πληροφοριών τόσο σε επίπεδο πλατφόρμας, όσο και σε επίπεδο συσκευής και δικτύου, ενώ υπάρχουν προβλήματα συμβατότητας εξοπλισμού, διαθεσιμότητας και αξιοπιστίας της υπηρεσίας.
Εκτιμώμενη αξία
Η αξία της σύμβασης χωρίς ΦΠΑ είναι 6,77 εκατ. ευρώ ενώ η διάρκεια σύμβασης, συμφωνίας-πλαίσιο ή δυναμικού συστήματος αγορών είναι διάρκεια σε μήνες: 24
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - NextGeneration EU, στο Πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Οι δαπάνες του Έργου θα βαρύνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2022 - Ταμείο Ανάκαμψης: ΣΑΤΑ 063 του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του Έργου.