Μετά από ένα μπαράζ αναθεωρήσεων στη διάρκεια του 2022, το πρωτογενές αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης για το περασμένο έτος αναμένεται τώρα να κλείσει χαμηλότερα ακόμα και από τις αρχικές εκτιμήσεις, πριν προκύψει η ανάγκη συμπληρωματικών προϋπολογισμών στη βάση έκτακτων δαπανών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Οι ανακοινώσεις της Eurostat στις 24 Απριλίου, ημερομηνία η οποία όπως όλα δείχνουν θα βρίσκεται ανάμεσα στις δύο εθνικές κάλπες, αναμένεται από κυβερνητικές πηγές πως θα δώσει πόντους αξιοπιστίας στη σημερινή κυβέρνηση, τουλάχιστον στο διεθνές ακροατήριο. Διότι στο εσωτερικό, οι ψηφοφόροι παραδοσιακά τοποθετούνται έναντι της κάλπης με κριτήριο τη δική τους τσέπη…
Τα δεδομένα τα οποία έχει στη διάθεσή του έως σήμερα το οικονομικό επιτελείο από την πορεία εσόδων και δαπανών το περασμένο έτος, από την πορεία του τουρισμού και του ΑΕΠ, κρίνονται ικανά να οδηγήσουν σε εκτιμήσεις για πρωτογενές έλλειμμα 1,2% του ΑΕΠ ή και ακόμα χαμηλότερο. Πρόκειται για έλλειμμα χαμηλότερο κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον τελευταίο στόχο που είχε τεθεί με τον προϋπολογισμό του 2023.
Ο προϋπολογισμός του 2022, όπως ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2021, προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα γενικής κυβέρνησης 1,2% του ΑΕΠ ή 2,296 δισ. ευρώ -σε όρους ενισχυμένης εποπτείας- ή 1,4% του ΑΕΠ (2,680 δισ. ευρώ) σε δημοσιονομική βάση.
Έκτοτε, αλλεπάλληλα πακέτα έκτακτων και μόνιμων μέτρων (4,8 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, 4,4 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, έκτακτα επιδόματα Πάσχα και Χριστούγεννα, Fuel Pass, Power Pass, αλλά και μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών), ψήλωσαν το έλλειμμα στο 2% με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, για να υποχωρήσει εκ νέου η εκτίμηση στο 1,7% του ΑΕΠ με το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2023 και στο 1,6% του ΑΕΠ (3,408 δισ. ευρώ) στον προϋπολογισμό 2023 όπως ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Τα τελικά μεγέθη της Eurostat δεν αποκλείεται να δείξουν πρωτογενές έλλειμμα ακόμα και κάτω από το 1,2% του ΑΕΠ ή περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Βαρόμετρο για τις καλύτερες επιδόσεις, η πορεία του ΑΕΠ σε συνάρτηση και με την έκρηξη του πληθωρισμού, με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το 2022 να έρχονται στις 7 Μαρτίου. Το ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2022 είχε εκτιμηθεί για το περασμένο έτος στα 187,278 δισ. ευρώ και με τον προϋπολογισμό του 2023 ο πήχης μπαίνει στα 210,170 δισ. ευρώ, φέρνοντας περισσότερα έσοδα στο ταμείο.
Τον Ιανουάριο, τα φορολογικά έσοδα, με τη συνδρομή και του πληθωρισμού, υπερέβησαν τον στόχο κατά 620 εκατ. ευρώ (+14,1%), μετά από ένα ράλι του τζίρου στην οικονομία κατά 35% το 2022 και με το υπουργείο Τουρισμού να κάνει λόγο για τον καλύτερο Ιανουάριο όλων των εποχών. Αν αφαιρεθούν οι αυξημένες επιστροφές φόρου από τα καθαρά φορολογικά έσοδα του Ιανουαρίου προκύπτει υπέρβαση 440 εκατ. ευρώ και από αυτά, τα μισά εκτιμάται πως προστίθενται στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2022 καθώς αφορούν πληρωμές τελών κυκλοφορίας που λογίζονται στον προηγούμενο προϋπολογισμό.