Ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το πρώτο κρίσιμο βήμα για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης. Η νορβηγική εταιρεία PGS τελείωσε τις σεισμικές έρευνες Δυτικά και Νοτιοδυτικά της νήσου και χθες, το ναυλωμένο ερευνητικό πλοίο της Sanco Swift αναχώρησε για τη Βαλέτα της Μάλτας, όπου θα αφιχθεί στις 10 το πρωί, τοπική ώρα, την Τρίτη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα business.marinetraffic.com.
Το επόμενο βήμα θα είναι η επεξεργασία των δεδομένων που συλλέχθηκαν, εργασία που θα αναλάβει και πάλι η PGS, για να παραδώσει το πόρισμά της σε περίπου ένα χρόνο στην κοινοπραξία ExxonMobil-Helleniq Energy, που είναι η μισθώτρια και στα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης. Από την επάρκεια ή μη των αναλύσεων αυτών θα αποφασιστεί εάν θα ακολουθήσουν και τρισδιάστατες έρευνες, από τις δισδιάστατες, που μόλις ολοκληρώθηκαν.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η PGS συνέλεξε από τα δύο μπλοκ σχεδόν διπλάσια σεισμικά δεδομένα σε σχέση με την προβλεπόμενη ελάχιστη συμβατική υποχρέωση. Από κάθε ένα οικόπεδο έπρεπε να αποκτήσει δεδομένα 3.250 χλμ., δηλαδή, αθροιστικά, 6.500 χλμ., και τελικά «απλώθηκε» σε περίπου 13.000 χλμ. Να σημειωθεί ότι η παραχώρηση «Δυτικά της Κρήτης» καλύπτει μία έκταση 20.058 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η «Νοτιοδυτικά Κρήτης», 19.868 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Κατά τη διάρκεια των σεισμικών ερευνών, όπως βεβαιώνουν οι ίδιες πηγές, τηρήθηκαν τα υψηλότερα στάνταρ περιβαλλοντικής ασφάλειας.
Η PGS ολοκλήρωσε τις σεισμικές έρευνες νωρίτερα από τους αρχικούς υπολογισμούς, που μιλούσαν για τέλη Φεβρουαρίου. Το Sanco Swift ήρθε από τη Λεμεσό της Κύπρου τον περασμένο Οκτώβριο και έπιασε αμέσως δουλειά. Εφόσον κριθεί τον Φεβρουάριο του 2024 ότι δεν απαιτούνται επιπλέον τρισδιάστατες έρευνες, τότε η κοινοπραξία θα προχωρήσει στο επόμενο κρίσιμο βήμα, που είναι η απόφαση για τις ερευνητικές γεωτρήσεις στα δύο θαλάσσια οικόπεδα.
Ενόψει της διοικητικής και τεχνικής προετοιμασίας που προϋποτίθεται (περιβαλλοντική αδειοδότηση, γεωτρύπανο, κ.λπ.) εκτιμάται ότι θα γίνουν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, χωρίς δηλαδ καθυστερήσεις, εντός του α' εξαμήνου του 2025. Διαφορετικά, μετατίθενται για το 2026.
Πηγές της κοινοπραξίας ExxonMobil-Helleniq Energy, που είχαν μιλήσει στο Euro2day.gr στα τέλη του προηγούμενου μήνα, είχαν εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία για τα ευρήματα των σεισμικών ερευνών.
Υπάρχουν, είπαν, κάποιες ενδείξεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, ολοκληρωμένη και ασφαλή εικόνα. Στα γεωφυσικά δεδομένα που συγκέντρωσε το 2012 και πάλι η PGS φαίνονται «ανωμαλίες» που πιθανόν να συνδέονται με την ύπαρξη φυσικού αερίου.
Σε κάθε περίπτωση, τα νέα δεδομένα που συλλέχθηκαν και θα αξιολογηθούν, είναι αυτά που θα δώσουν το πολύτιμο «σήμα» για τις περαιτέρω κινήσεις. Το σημαντικό, πάντως, είναι ότι μετά από τρία και πλέον χρόνια έγινε δυνατή η πρόσκτηση και νέων σεισμικών δεδομένων στην πιο υποσχόμενη περιοχή της χώρας για δυνητικούς υδρογονάνθρακες.
Η προσφυγή που είχαν κάνει το 2019 στο ΣτΕ τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις είχε οδηγήσει στο «πάγωμα» αυτών των ερευνών, μέχρι την οριστική απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, τον περασμένο Δεκέμβριο, που απέρριψε την προσφυγή και δικαίωσε το ελληνικό δημόσιο.