Την ώρα που μαίνεται η πολιτική διαμάχη για το αν απαιτούνται περαιτέρω μέτρα προστασίας δανειοληπτών από πλειστηριασμούς, άλλο ένα χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενα δάνεια βγαίνει εκ νέου προς πώληση, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την απόκτησή του από funds.
Το project Euclid αφορά στην πραγματικότητα το χαρτοφυλάκιο Symbol, το οποίο αγόρασαν το 2019 από την Εθνική Τράπεζα, Centerbridge-Elliott. Τότε μεταβιβάστηκαν 12.800 μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφαλίσεις επί περίπου 8.300 ακινήτων σε όλη την Ελλάδα. Τώρα βγαίνει προς πώληση περίμετρος με 8.000 δάνεια μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, τα οποία έχουν εξασφαλίσεις επί 7.500 ακινήτων, αξίας περίπου 800 εκατ. ευρώ.
Το γεγονός ότι μετά από μια γεμάτη τριετία το χαρτοφυλάκιο βγαίνει εκ νέου προς πώληση σχεδόν ακέραιο, ως προς τα ενεχυριασμένα ακίνητα, αποτελεί απτή απόδειξη της αδυναμίας επανατοποθέτησης περιουσιακών στοιχείων, που συνδέονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στον παραγωγικό ιστό της χώρας με ίδια ή διαφορετική χρήση.
Ο βασικός λόγος της παραπάνω αδυναμίας έγκειται, σύμφωνα με την αγορά, στις συνεχείς κυβερνητικές παρεμβάσεις, που ανέστειλαν οριζόντια την εφαρμογή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, περιορίζοντας σημαντικά τα περιθώρια ενεργειών επί ενός χαρτοφυλακίου με δάνεια που βρίσκονται σε «βαθιά» καθυστέρηση.
Το ύψος των συνολικών απαιτήσεων του προς πώληση χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ. Σχεδόν το σύνολο των δανείων της περιμέτρου είναι μη εξυπηρετούμενα, ενώ για το 50% εξ αυτών υπάρχουν προχωρημένες νομικές ενέργειες. Η αξία των ακινήτων επί των οποίων έχει εγγραφεί υποθήκη πρώτης ή δεύτερης σειράς ανέρχεται, όπως προαναφέρθηκε, σε 800 εκατ. ευρώ. Απ’ αυτά, τα 340 εκατ. ευρώ αφορούν σε βιομηχανοστάσια ή γη (σ.σ. συνήθως αγροτεμάχια) και τα 200 εκατ. ευρώ σε κατοικίες κυρίως στην επαρχία.
Ως σύμβουλος πώλησης λειτουργεί η Deloitte UK, η οποία φέρεται να έχει απευθυνθεί σε ομάδα 10-15 επενδυτών, διερευνώντας την εκδήλωση ενδιαφέροντος.