Δεν φαίνεται να συμβαδίζουν οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης και των παραχωρησιούχων σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες και την πορεία των ερευνών.
Κυβερνητικές πηγές, στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης για τη μετονομασία (rebranding) της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), ανέφεραν ότι υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για τα κοιτάσματα της Κρήτης, τα οποία, όπως είπαν, θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φυσικό αέριο. Προσδοκίες οι οποίες στηρίζονται, όπως ειπώθηκε, στα μέχρι σήμερα ευρήματα από τις εν εξελίξει σεισμικές έρευνες στα δύο οικόπεδα, Νότια και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Ωστόσο, πηγές της κοινοπραξίας ExxonMobil-Helleniq Energy, που έχει αναλάβει τα δύο μπλοκ, μιλώντας στο Euro2day.gr εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία. Υπάρχουν, είπαν, κάποιες ενδείξεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, ολοκληρωμένη και ασφαλή εικόνα. Άλλωστε, οι σεισμικές έρευνες, που διενεργεί η νορβηγική εταιρεία PGS, προβλέπεται να ολοκληρωθούν το αργότερο στα τέλη Φεβρουαρίου.
Σε αυτή τη φάση γίνονται δυσδιάστατες έρευνες (2D), η επεξεργασία των οποίων θα διαρκέσει περίπου ένα έτος, δηλαδή, ως το πρώτο δίμηνο του 2024.
Δεν αποκλείεται να γίνουν και τρισδιάστατες έρευνες, αλλά αυτό θα αποφασιστεί αφού τελειώσει η επεξεργασία των δυσδιάστατων. Η ExxonMobil έκρινε ότι έπρεπε να προχωρήσει και σε τρισδιάστατες έρευνες στην Κύπρο, ώστε να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για το μέγεθος των κοιτασμάτων στις παραχωρήσεις που ανέλαβε. Συνεπώς, αν γίνει το ίδιο και στην Κρήτη, είναι σαφές ότι η ερευνητική γεώτρηση, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα πάει για το 2026.
Αντίθετα, κυβερνητικές πηγές επέμεναν χθες ότι η γεώτρηση θα γίνει στις αρχές του 2025, προοπτική με την οποία δεν συμφωνούν πηγές της κοινοπραξίας. Εξάλλου, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους παίκτες της διεθνούς αγοράς να συμμετέχουν στις ελληνικές έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, δηλώνοντας, μάλιστα ότι όλα είναι ανοικτά, ακόμη και για την Κρήτη.
Στο μεταξύ, χθες, δόθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων για την ερευνητική γεώτρηση «Ήπειρος 1», στα Ιωάννινα, όπου παραχωρησιούχος είναι η Energean Oil & Gas. Η εκτίμηση που υπάρχει από ενημερωμένες πηγές είναι ότι θα διαρκέσει ως τα τέλη του 2023, εφόσον δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις και λόγω των εθνικών εκλογών εντός του έτους.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να εκδοθεί η άδεια για τη γεώτρηση και να γίνει η απαραίτητη τεχνική προετοιμασία. Κάτι που σημαίνει ότι η ερευνητική γεώτρηση στα Ιωάννινα δεν θα γίνει όχι μόνο φέτος το καλοκαίρι, όπως αρχικά διέρρεαν κυβερνητικές πηγές, αλλά ούτε και στις αρχές του 2024. Το πιο πιθανό είναι να πάει για το 2025 και θα είναι η πρώτη που θα γίνει στα υφιστάμενα οικόπεδα.