«Δεν ήμασταν ποτέ στο στρατόπεδο του "καταστροφικού χειμώνα" -οι ανεπτυγμένες οικονομίες, αν τους δοθεί χρόνος και τα κατάλληλα κίνητρα, μπορούν να εξομαλύνουν τους κραδασμούς με την πάροδο του χρόνου», εξηγεί η Bank of America, η οποία επικαιροποιεί τις προβλέψεις της για την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις της BofA, η Ελλάδα εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης πέρυσι 4,9% (έναντι προγενέστερης εκτίμησης 5,3%), θα εμφανίσει φέτος χαμηλό θετικό ρυθμό 0,6% και θα ανακάμψει το 2024 στο 1,3%, έναντι 1,4% που προέβλεπε σε προηγούμενη αναφορά της. Ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει το 2022 στο 9,4% και να περιοριστεί στο 5,7% φέτος και στο 1,6% το 2024.
«Και την περασμένη εβδομάδα προειδοποιήσαμε ότι ακόμη και η πρόβλεψή μας για ήπια χειμερινή ύφεση στη ζώνη του ευρώ κινδύνευε. Με 1) ήπιο χειμερινό καιρό, 2) υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στις χώρες που είναι πιο ευάλωτες στην προσφορά και 3) χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την περιοχή, η τεχνική ύφεση του χειμώνα-22/23 είναι πλέον πιθανό να αποφευχθεί στο σύνολο της Ευρωζώνης», εξηγεί η Bofa.
«Επικαιροποιούμε την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ σε 0,4% για το 2023 (+40 μ.β.) και 0,9% για το 2024 (αμετάβλητη). Παραμένουμε όμως σταθερά κάτω από την προσδοκία του 1,4% του consensus για το 2024, λόγω της πάγιας άποψής μας ότι η ενεργειακή κρίση θα επιβαρύνει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης πολύ περισσότερο από ό,τι υποθέτουν οι περισσότεροι. Και το μείγμα πολιτικής δεν θα βοηθήσει: τα καλύτερα στοιχεία δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα μπορούσαν εύκολα να μειώσουν τη δημοσιονομική στήριξη και να δώσουν άνεση στην ΕΚΤ για περαιτέρω νομισματική σύσφιξη», εκτιμά ο οίκος.
Για την Ευρωζώνη εκτιμά ότι χωρίς τα ενεργειακά δελτία, οι τεχνικές υφέσεις σε Γερμανία/Ιταλία θα είναι σημαντικά ηπιότερες. Με χαμηλότερες τιμές ενέργειας, η Ισπανία θα πρέπει να αποφύγει εντελώς τη συρρίκνωση. Στη Γαλλία, η ανάπτυξη ήταν πιθανότατα αρνητική το 4ο τρίμηνο πέρυσι, λόγω της περιορισμένης πυρηνικής παραγωγής, αλλά η ανάπτυξη θα πρέπει να επανέλθει το 1ο τρίμηνο φέτος.
Η BofA προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, με τον κίνδυνο υπερβολικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής να είναι υπαρκτός. Οι αναλυτές περιμένουν ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ θα διαμορφωθεί στο 3,5% τον Ιούλιο του 2023, με κίνδυνο να πάει ακόμα υψηλότερα, ενώ θα συνοδευτεί από πιο επιθετική ποσοτική σύσφιγξη. Ο οίκος εκτιμά ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα αρχίσουν μετά τα μέσα του 2024, το νωρίτερο.