Σε κορυφαίο αγροτικό προϊόν έχει εξελιχθεί η ελληνική επιτραπέζια ελιά. Ο κλάδος παράγει ετησίως περισσότερους από 300.000 τόνους προϊόντος, από τους οποίους το 90% εξάγεται σε όλο τον πλανήτη.
Σύμφωνα με στοιχεία της διεπαγγελματικής οργάνωσης του κλάδου, η χώρα μας είναι 2η διεθνώς με εξαγωγές αξίας άνω των 550 εκατ. ευρώ.
Δυνατό χαρτί για τον κλάδο, αποτελεί η ποικιλία «Χαλκιδικής», η οποία καλύπτει γύρω στο 42% της εθνικής παραγωγής και 43% των εξαγωγών.
Εκπυρηνωμένη, με γέμιση, σε ροδέλες, ως μεζές, σνακ ή συνοδευτικό σε αλκοολούχα ποτά, η ελληνική επιτραπέζια ελιά εξελίσσεται διαρκώς.
Κύριες αγορές για την επιτραπέζια ελιά, που καλείται να βρει λύση στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, είναι αυτές της Ευρώπης, της Βορείου Αμερικής και της Αυστραλίας.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3