Σε 24 μήνες από σήμερα, συγκεκριμένα στις 23 Δεκεμβρίου του 2024, συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ημέρα που ενεργοποιήθηκε ο Επενδυτικός Νόμος του 2004. Δεκαοκτώ χρόνια μετά και ο συγκεκριμένος Επενδυτικός δεν έχει «κλείσει» ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, κάποια από τα επενδυτικά σχέδια που είχαν ενταχθεί σε αυτόν δεν έχουν ολοκληρωθεί. Για τον λόγο αυτό, δηλαδή της αδυναμίας ολοκλήρωσής τους, το υπουργείο Ανάπτυξης θα περάσει νέα τροπολογία παράτασης.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Παπαθανάση, η νέα παράταση και τελευταία όπως δεσμεύτηκε, θα είναι 9μηνης διάρκειας για τον Επενδυτικό νόμο του 2004. Όμως το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στον Επενδυτικό του 2004. Παράταση, ενός έτους, πρόκειται να δοθεί σε επενδυτικά σχέδια που έχουν ενταχθεί στον Επενδυτικό νόμο του 2011, η ενεργοποίηση του οποίου συνέπεσε χρονικά με την οικονομική κρίση.
Εκκρεμότητες, υπ’ ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπάρχουν και από τον Αναπτυξιακό Νόμο του 2016, λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης. Πρόκειται για το καθεστώς της αγροδιατροφής.
Σε ό,τι αφορά τον τρέχοντα Αναπτυξιακό Νόμο που εκκίνησε εν μέσω θέρους, την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, θα γίνει η προκήρυξη του καθεστώτος «Επιχειρηματικότητα 360°», προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ. Από τα 150 εκατ. ευρώ, τα 75 εκατ. θα διατεθούν ως ενισχύσεις στις επιχειρήσεις με τη μορφή της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης και τα υπόλοιπα 75 εκατ. ευρώ ως φορολογικές απαλλαγές. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ενεργή για τρεις μήνες.
Για την υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης, το ελάχιστο ύψος του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου πρέπει να ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις, στις 500 χιλ. ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις, στις 250 χιλ. ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις, στις 100 χιλ. ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις και στις 50 χιλ. ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις.