Οι σταθερές επιδόσεις του ελληνικού ΑΕΠ από την αρχή του έτους απεικονίζουν την ανθεκτικότητα της χώρας σε παγκόσμιους αντίξοους ανέμους, όπως οι συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι πληθωριστικές πιέσεις στην ενέργεια και τα τρόφιμα, καθώς υποστηρίζεται από την ισχυρή τουριστική σεζόν, την αύξηση των επενδύσεων και τη μείωση της ανεργίας, υπογραμμίζει σε ανάλυσή της η Axia Ventures μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,8% το τρίτο τρίμηνο.
Οπως αναφέρει ο οίκος, αναμένει ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και το 4ο τρίμηνο λόγω της παράτασης της τουριστικής περιόδου και της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας μέχρι σήμερα.
Το momenrum των καταναλωτικών δαπανών μένει να φανεί, με τον τελικό αντίκτυπό τους στο ΑΕΠ να σχετίζεται επίσης με τα έσοδα από τον τουρισμό και τα επίπεδα του πληθωρισμού.
Επιπρόσθετοι καταλύτες για το 4ο τρίμηνο θεωρούνται η έναρξη μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών έργων που δημοπρατήθηκαν την προηγούμενη περίοδο, καθώς και οι επενδύσεις που σχετίζονται με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, που αρχίζουν σταδιακά να διοχετεύονται στην οικονομία.
Αν και οι προβλέψεις για το ελληνικό ΑΕΠ αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα στις αρχές του έτους, κυρίως ως αντίδραση στις πιθανές επιπτώσεις του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης, μετά τη δημοσίευση των προκαταρκτικών στοιχείων για το ΑΕΠ του 1ου και του 2ου τριμήνου, οι οικονομολόγοι προχώρησαν σε αναπροσαρμογή των προβλέψεων σε υψηλότερα επίπεδα.
Η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της, βλέποντας ανάπτυξη 6,0% το 2022 (έναντι 4,0% τον Ιούλιο και 3,5% τον Μάιο του 2022), ενώ και οι αναλυτές αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους, με τη μέση εκτίμηση για την ανάπτυξη στο έτος να διαμορφώνεται στο 5,8%.
Οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης αναθεωρήθηκαν επίσημα στον προϋπολογισμό του 2023 και κάνουν λόγο για άνοδο του ΑΕΠ κατά 5,6% το 2022.