Στην τσεχική APS περνά, σύμφωνα με πληροφορίες, χαρτοφυλάκιο με απαιτήσεις από μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια επιχειρήσεων καθώς αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής στην πολύμηνη διαγωνιστική διαδικασία που «έτρεξε» για λογαριασμό της Bain Capital η Alantra.
Οι Τσέχοι θα καταβάλουν περίπου 62 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν δάνεια του ομίλου Λαναρά (Κλωνατέξ, Κλωστήρια Ναούσης κ.ά.) καθώς και σειράς άλλων επιχειρήσεων, τα οποία είτε έχουν καταγγελθεί είτε βρίσκονται σε βαθιά καθυστέρηση. Τα περισσότερα εξ αυτών διαθέτουν ως εξασφαλίσεις βιομηχανικά ακίνητα.
Το project Frame αποτέλεσε το πρώτο εγχείρημα συναλλαγής στη δευτερογενή αγορά καθώς ξεκίνησε πριν από ένα και πλέον χρόνο.
Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή του οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην αβεβαιότητα που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης. Στην αρχική του περίμετρο περιλάμβανε ενυπόθηκα δάνεια μικτής λογιστικής αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ και συνολικής απαίτησης περίπου 1 δισ. ευρώ. Δεν είναι σαφές αν έχουν επέλθει διαφοροποιήσεις στην περίμετρο.
Η σχέση μικτής λογιστικής αξίας και συνολικής απαίτησης αποτελεί ένδειξη της παλαιότητας των απαιτήσεων. Ως αποτέλεσμα της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου, μέρος των εμπράγματων εξασφαλίσεων (ακίνητα) είναι συγκεντρωμένο στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας (Νάουσα, Βέροια).
Πρόκειται για «φέτα» απαιτήσεων από το χαρτοφυλάκιο Icon, το οποίο απέκτησε τον Ιούνιο του 2020 η Bain από την Εθνική Tράπεζα και περιλάμβανε περίπου 2.800 μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, ανεξόφλητου υπολοίπου 1,56 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 2,56 δισ. ευρώ. Το private equity fund κατέβαλε στην Εθνική μέρος του τιμήματος, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Το υπόλοιπο καταβάλλεται τμηματικά, ενώ η σύμβαση προβλέπει και earn-out scheme, εφόσον επιτευχθούν προκαθορισμένοι στόχοι ανάκτησης.