Μια παλιά «γνωστή» επανέρχεται στη χώρα μας. Πρόκειται για τη νορβηγική εταιρεία PGS, η οποία ανέλαβε να πραγματοποιήσει τις σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης, όπως είχε πράξει και το 2012, για λογαριασμό τότε του ελληνικού δημοσίου.
Την Τετάρτη, εξάλλου, είναι η εκδίκαση της υπόθεσης στο ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, μετά από πέντε αναβολές. Ήταν να συζητηθεί στις 5 Οκτωβρίου, αλλά πήρε μικρή παράταση με πρωτοβουλία του ΣτΕ.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, την ανάθεση των ερευνών στην PGS έκανε η ExxonMobil, operator της κοινοπραξίας με τη Helleniq Energy, για τα δύο οικόπεδα, νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Ωστόσο, την παράταση των ερευνών της νορβηγικής εταιρείας στην Ελλάδα έως τον Σεπτέμβριο του 2023 υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Κι αυτό γιατί η σύμβαση (Οκτώβριος 2012) για τις ανάλογες έρευνες που είχε κάνει η PGS το 2012 και το 2013 στη χώρα μας (Ιόνιο και Κρήτη) είχαν την υπογραφή του τότε ΥΠΕΚΑ.
Αυτά τα δεδομένα είχε χρησιμοποιήσει το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να χαράξει τα προς παραχώρηση οικόπεδα και να προχωρήσει στον γύρο αδειοδοτήσεων. Ενδιάμεσα, από το 2012, είχαν δοθεί και άλλες παρατάσεις στην PGS, με προτελευταία το 2017. Αυτή θεωρείται ότι είναι η τελευταία.
Το σκάφος της PGS «Sanco Swift» βρίσκεται ήδη στις περιοχές που περικλείονται από τα δύο οικόπεδα της Κρήτης, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό την έναρξη των σεισμικών ερευνών. Όπως εκτιμάται από αρμόδιες πηγές, η ανάληψη των ερευνών από τη νορβηγική εταιρεία υπογραμμίζει εν πολλοίς την προσδοκία του ελληνικού δημοσίου για θετική κατάληξη της ανοικτής, από το 2019, υπόθεσης στο ΣτΕ.
Να σημειωθεί ότι δεύτερο σκάφος της PGS, το «Ramform Hyperion», ξεκινά τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες και στο οικόπεδο 2, που έχει μισθώσει η κοινοπραξία Energean Oil & Gas-Helleniq Energy. Η σχετική ανάθεση έχει γίνει από τον operator της κοινοπραξίας, την Energean.