Υπηρεσία Κοινής Ωφέλειας «βαφτίζει» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αντιστάθμιση του κινδύνου από ενεργειακές κρίσεις. Και «φορτώνει» στους καταναλωτές «χαράτσι» για τη συγκέντρωση των σχετικών εσόδων.
Πρόκειται, συγκεκριμένα, για το νέο μόνιμο μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου για μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις, τον οποίο είχε προαναγγείλει από το καλοκαίρι ο Κώστας Σκρέκας. Οι πόροι του μηχανισμού αυτού θα προέλθουν από τις αυξημένες χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που περιλαμβάνονται στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Η «ευρεσιτεχνία» του ΥΠΕΝ καλύπτεται και νομοθετικά, με την τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2019/944, το οποίο ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής.
Διαβάζουμε στην τροπολογία: «Η αντιστάθμιση του κινδύνου από ενεργειακές κρίσεις συνιστά Υπηρεσία Κοινής Ωφέλειας […] Οι δαπάνες για παροχή ανωτέρω υπηρεσίας επιμερίζονται για όλη την ελληνική επικράτεια, κάθε κατηγορία πελατών, περιλαμβανομένων των αυτοπαραγωγών».
Με άλλα λόγια, οι ίδιοι οι καταναλωτές θα πληρώσουν από την τσέπη τους τη… στήριξη της πολιτείας, άμα προκύψει ανάγκη λόγω ενεργειακής κρίσης!
Αρχικά, είχε προαναγγελθεί ότι οι νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές από τις ακριβότερες ΥΚΩ θα ίσχυαν από τον Οκτώβριο. Ωστόσο, απουσίαζε ο νομοθετικός «μανδύας», που έρχεται τώρα με τη συγκεκριμένη τροπολογία. Το ΥΠΕΝ έχει ανακοινώσει ότι προσδοκά τη συγκέντρωση περί των 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, τα οποία προορίζονται για τον νέο μηχανισμό.
Οι νέες χρεώσεις θα ισχύσουν από 1ης Νοεμβρίου, με απόφαση του ΥΠΕΝ και ύστερα από γνωμοδότηση της ΡΑΕ. Στην τροπολογία αναφέρεται ότι με απόφαση του ΥΠΕΝ θα καθορισθούν οι λεπτομέρειες του υπολογισμού των νέων ΥΚΩ, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν και δεν διαψεύσθηκαν, το βάρος των νέων πόρων θα κληθούν να καταβάλουν νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις, μεσαίου μεγέθους βιομηχανίες, αγρότες και δήμοι, ενώ, αντίθετα, για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της υψηλής τάσης προβλέπονται μειώσεις. Ειδικότερα:
- Για τα νοικοκυριά που καίνε στο 4μηνο έως 1.600 κιλοβατώρες, η χρέωση από 0,69 λεπτά του ευρώ την κιλοβατώρα προβλέπεται να αυξηθεί σε 1,7 λεπτά του ευρώ, δηλαδή, μία αύξηση που υπολογίζεται σε 1,01 λεπτό του ευρώ.
- Ανάλογη είναι η αύξηση και στη μέση τάση, στην οποία υπάγονται μεγάλες επιχειρήσεις και μεσαίου μεγέθους βιομηχανίες.
- Για όσους αγρότες εντάσσονται στη χαμηλή τάση, η αύξηση υπολογίζεται σε 140%, ενώ όσοι διαθέτουν εγκαταστάσεις (ψυγεία, αποθήκες, μεταποίηση) και ανήκουν στη μέση τάση θα πληρώσουν ΥΚΩ αυξημένα πάνω από 200%.
- Στους δήμους, οι υπηρεσίες οδοφωτισμού θα επιβαρυνθούν πάνω από 100%, καθώς η χρέωση ΥΚΩ από 13,71 ευρώ τη μεγαβατώρα θα φθάσει τα 30 ευρώ.
Ευνοημένες θα είναι, πάντα με βάση τα στοιχεία αυτά, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της υψηλής τάσης, αφού η χρέωση για ΥΚΩ θα παραμένει ίδια, στα 4,14 ευρώ τη μεγαβατώρα. Επίσης, οι οικιακές καταναλώσεις πάνω από 1.600 κιλοβατώρες το εξάμηνο θα δουν μείωση στις χρεώσεις ΥΚΩ.
Να θυμίσουμε ότι οι ΥΚΩ είναι ρυθμιζόμενες χρεώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού (μαζί με αυτές του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΕΤΜΕΑΡ), εισπράττονται από όλους τους προμηθευτές, συνεπώς, δεν μπορεί να τις αποφύγει ο καταναλωτής. Γι’ αυτό και ο νέος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου της κυβέρνησης παίρνει τον χαρακτήρα ΥΚΩ.
Να πούμε ακόμη ότι παρά τον διακηρυγμένο πολιτικό στόχο ότι οι διασυνδέσεις των νησιών (Κυκλάδες, «μικρή» Κρήτη) θα είχαν ως συνέπεια τη μείωση των ΥΚΩ, αυτό ουδέποτε έγινε πραγματικότητα ως τώρα. Από τη σταδιακή, υπεσχημένη, μείωση των ΥΚΩ με τις πρώτες διασυνδέσεις, ως την πλήρη κατάργηση με τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης και των άλλων νησιών του Αιγαίου, βρισκόμαστε σήμερα ενώπιον της αύξησής τους. Για να εξυπηρετηθεί η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης.
Στην ίδια τροπολογία, εξάλλου, περιλαμβάνεται και η θέσπιση του τέλους των 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που θα κληθούν να καταβάλουν οι ηλεκτροπαραγωγοί φυσικού αερίου.