Σε δημόσια διαβούλευση για το έργο «Προμήθεια προηγμένων Υπηρεσιών Ασφαλείας (SOC και DDoS) στις κρίσιμες υποδομές του G-Cloud» προχώρησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Το έργο έχει αντικείμενο την υπηρεσία αδιάλειπτης και σε πραγματικό χρόνο (24x7) επιτήρησης των συστημάτων της ΓΓΠΣΔΔ από εξειδικευμένο και σε διεθνώς αναγνωρισμένο πάροχο για την πρόληψη και αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών, καθώς και ανίχνευσης δικτυακών ανωμαλιών και αντιμετώπισης επιθέσεων άρνησης υπηρεσίας (DDoS - Distributed Denial-of-Service) στα κέντρα δεδομένων που διαχειρίζεται η ΓΓΠΣΔΔ.
Το έργο στοχεύει στην ενδυνάμωση του επιπέδου ασφάλειας για τις υποδομές της ΓΓΠΣΔΔ και η πλήρης συμμόρφωσή της με τις κανονιστικές απαιτήσεις (όπως ο νόμος ν. 4577/2018 «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2016/1148/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο ασφάλειας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών σε ολόκληρη την Ένωση και άλλες διατάξεις», ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικών Δεδομένων, κ.λπ.).
Το έργο θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που σχετίζονται με:
α) την πολυπλοκότητα του περιβάλλοντος των υποδομών της ΓΓΠΣΔΔ και των διαδικασιών παρακολούθησής τους καθώς και
β) την έλλειψη εξειδικευμένων σχετικών εργαλείων και τεχνογνωσίας, με αποτέλεσμα την περιορισμένη δυνατότητα εντοπισμού και αποτροπής κυβερνοεπιθέσεων, οι οποίες αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες σύγχρονες απειλές.
Απώτερος σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι η δυνατότητα έγκαιρης προειδοποίησης και απόκρισης έναντι κυβερνοαπειλών, με την αξιοποίηση κατάλληλων τεχνικών μέτρων, ώστε να διασφαλιστούν οι επιχειρησιακές λειτουργίες της ΓΓΠΣΔΔ και να παραμένουν ασφαλείς μέσω της προληπτικής παρακολούθησης και αντιμετώπισης έναντι των κυβερνοαπειλών.
Ο Προϋπολογισμός του Έργου - Εκτιμώμενη Αξία της Σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 10.286.700 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% (εκτιμώμενη αξία συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ: 12.755.508, ευρώ).
Το Έργο εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - NextGeneration EU. Το δικαίωμα προαίρεσης για αύξηση φυσικού αντικειμένου δύναται να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από άλλο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ή από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Τι περιλαμβάνει το έργο
Το έργο συμπεριλαμβάνει τη θέση σε λειτουργία ενός Κέντρου Επιχειρήσεων Ασφαλείας (Security Operations Center - SOC), προκειμένου να καθίσταται δυνατή η παρακολούθηση της ασφάλειας των Πληροφοριακών Στοιχείων/Συστημάτων της ΓΓΠΣΔΔ καθώς και η άμεση ανίχνευση περιστατικών ασφαλείας, καθώς επίσης και μιας λύσης ανίχνευσης επιθέσεων DDoS, η οποία θα ανιχνεύει και θα αποτρέπει επιθέσεις DDoS σε πραγματικό χρόνο.
Η εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων αναμένεται να διασφαλίσει ότι όλα τα επίπεδα υποδομών του Δημόσιου Τομέα έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στις online δημόσιες υπηρεσίες και να τις υπερασπίσουν έναντι των αυξανόμενων κυβερνοαπειλών. Δεδομένων αυτών, η σημαντικότερη επίπτωση είναι ότι τα εν λόγω μέτρα θα κρατήσουν τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα ασφαλείς.
Ενδεικτικά, οι ωφέλειες που θα προκύψουν περιλαμβάνουν και τα κατωτέρω:
- Ευέλικτη και δυναμική στρατηγική κυβερνοασφάλειας, η οποία θα αντιμετωπίσει τις νέες, παγκόσμιες απειλές.
- Βελτιωμένη ασφάλεια και αντοχή των υποδομών και των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα.
- Διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος λειτουργίας και ακεραιότητας των δεδομένων και των συστημάτων που εντάσσονται στο πλαίσιο του προτεινόμενου έργου.
- Προστασία ενάντια σε κακόβουλη ή ακούσια εκτεταμένη διαρροή πληροφοριών.
- Καθιέρωση ενός εύρους εθνικών στόχων και προτεραιοτήτων οι οποίοι θα πρέπει να επιτευχθούν σε δεδομένο χρονικό πλαίσιο.
- Βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders) αναφορικά με την ανταλλαγή πληροφοριών αλλά και εμπιστοσύνη στα μέτρα για την ασφάλεια των πληροφοριών.
- Ενίσχυση της αξιοπιστίας των προϊόντων ΤΠΕ.
- Ανάπτυξη Κέντρου Επιχειρήσεων Ασφαλείας για την προστασία των ΙΤ συστημάτων και δεδομένων από κυβερνοαπειλές όπως η απάτη, η κατασκοπία, τα σαμποτάζ καθώς και η προστασία των δικτύων από μη εξουσιοδοτημένες προσβάσεις προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια των πληροφοριών.
- Μείωση του κόστους που συνεπάγονται προβλήματα σχετιζόμενα με την ασφάλεια όπως και προβλήματα μη συμμόρφωσης με πολιτικές και κανονισμούς.
- Προστασία της φήμης της ΓΓΠΣΔΔ.
- Επίτευξη των στόχων συμμόρφωσης με τους κανονισμούς ασφάλειας πληροφοριών.
Ειδικά για τις υπηρεσίες ανίχνευσης δικτυακών ανωμαλιών και αντιμετώπισης επιθέσεων άρνησης υπηρεσίας, τα οφέλη από τον σχεδιασμό του έργου για την παροχή των υπηρεσιών είναι τα εξής: - Ευελιξία: δυνατότητα κάλυψης από τα peering points μέχρι το backbone του δικτύου,
- Βελτιστοποίηση πόρων δικτύου: χρησιμοποιεί ολοκληρωμένα reports για το traffic (user & geographical reports), για την εξυπνότερη παρακολούθηση από τον διαχειριστή του συστήματος,
- Ελαχιστοποίηση downtime: μέσω της προληπτικής ανίχνευσης απειλών δικτύου ή διαθεσιμότητας υπηρεσίας, το σύστημα έχει την δυνατότητα να διαγνώσει και να αποτρέψει εσφαλμένες διαμορφώσεις, flash-crowds ή κακόβουλες απειλές (επιθέσεις DDoS),
- Παρακολούθηση έγκαιρης προειδοποίησης: τα υπό παρακολούθηση συστήματα είναι προετοιμασμένα σε μεγάλο βαθμό για την επερχόμενη απειλή επίθεσης με δυνατότητα έγκαιρης προειδοποίησης (early warning),
- Προβολή υποδομής και υπηρεσιών: το σύστημα αναλύει και κατανοεί την πρόθεση του χρήστη παρατηρώντας τη συμπεριφορά της κίνησης από τις συνδεδεμένες υπηρεσίες (Atlas Intelligence Feed – AIF), παγκοσμίως,
- Αυτοματοποίηση διαδικασιών: ένα RESTful API επιτρέπει την πλήρη ενσωμάτωση με άλλα λειτουργικά συστήματα, ώστε να είναι εφικτή η αυτοματοποίηση των διαδικασιών