Ως… άχρωμη, άοσμη και άγευστη χαρακτηρίστηκε από στελέχη της αγοράς η πορεία της ασφαλιστικής παραγωγής τον Αύγουστο, όχι μόνο γιατί πρόκειται για ένα μήνα με έντονα χαμηλή εποχικότητα, αλλά και γιατί αποτέλεσε ένα ακόμη χαρακτηριστικό δείγμα της μετριότατης εικόνας που εμφανίζει η ζήτηση στον κλάδο μέσα στο 2022.
Συγκεκριμένα, η παραγωγή του Αυγούστου προσέγγισε τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα (+1,3% στη Ζωή, -0,09% στις Ζημιές), με την παραγωγή του οκταμήνου να κερδίζει μόλις +0,7%, με κινητήριο μοχλό τα συμβόλαια υγείας (+9,9%) και αρνητικό πρωταγωνιστή τις καλύψεις ζωής (-4,8%).
«Δεν αναμένουμε συγκλονιστικές μεταβολές έως το τέλος του έτους» σημειώνει γνωστός παράγοντας του κλάδου, συμπληρώνοντας πως «κάποια τόνωση στην παραγωγή αναμένεται να δώσει ο κλάδος οχημάτων, λόγω των αυξημένων τιμολογίων (μονοψήφια ποσοστά επί του παρόντος) που έχουν εφαρμόσει πολλές εταιρείες, αλλά τίποτε παραπάνω.
Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, το γεγονός ότι η ασφαλιστική παραγωγή διατηρείται στα ίδια επίπεδα σε μια χρονιά όπου το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές θα κερδίσει άνω του 5% και σε τρέχουσες τιμές γύρω στο 15%, μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει. Ιδίως όταν το ίδιο γεγονός συνέβη και πέρυσι και ιδίως όταν η Ελλάδα έχει εδώ και χρόνια τον χαμηλότερο δείκτη ασφαλιστικής παραγωγής προς ΑΕΠ σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Πέραν όμως από τη μετριότατη πορεία της παραγωγής, οι ασφαλιστικές εταιρείες βρίσκονται αυτή την περίοδο ενόψει αρκετών προκλήσεων που θα πρέπει να διαχειριστούν:
- Στον κλάδο αυτοκινήτου για παράδειγμα, ο συντελεστής ατυχημάτων έχει ήδη επιστρέψει -μετά από μια πρόσκαιρη υποχώρηση- στα προπανδημικά επίπεδα του 2019 και μάλιστα με ανοδικές τάσεις.
- Επίσης, λόγω του υψηλού πληθωρισμού έχουν ανεβεί τα κόστη των αποζημιώσεων σε όλες της δραστηριότητες των γενικών καλύψεων, από τα οχήματα έως και τις κατοικίες και την υγεία.
- Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν και τα λειτουργικά έξοδα των ασφαλιστικών εταιρειών, λόγω αυξήσεων στη μισθοδοσία, στην ενέργεια, στα ενοίκια, κ.λπ.
- Η κατάσταση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές αποτελεί τροχοπέδη για τα ασφαλιστικά δίκτυα να προχωρήσουν στη διάθεση μακροπρόθεσμων επενδυτικών-αποταμιευτικών προϊόντων.
- Τα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών έχουν ψαλιδιστεί μέσα στη φετινή χρονιά λόγω των απομειώσεων που είναι αναγκασμένες να καταγράψουν στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια, καθώς μετοχές, ομόλογα -άρα και αμοιβαία κεφάλαια- υποχωρούν στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
- Τέλος, οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να επενδύσουν σημαντικά ποσά σε χρηματικούς και ανθρώπινους πόρους, προκειμένου να προχωρήσουν στην ψηφιοποίηση των εργασιών τους και να ανταποκρίνονται στις ολοένα και αυξημένες εποπτικές απαιτήσεις της EIOPA (Ευρωπαίος επόπτης).