Διορία έως τις 31 Οκτωβρίου έχουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των γούνινων και συναφών ειδών για να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής στη νέα δράση του ΕΣΠΑ και να λάβουν μη επιστρεπτέα ενίσχυση που μπορεί να φθάσει έως και τα 60.000 ευρώ ανά δικαιούχο.
Η συγκεκριμένη δράση έρχεται περίπου τρεις μήνες μετά την Κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας που έδωσε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις του κλάδου να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέχρι το 80% του συνόλου των εργαζομένων τους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί μέχρι και την 31ή Μαΐου 2022, για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή, έλαβαν 534 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη δράση του ΕΣΠΑ, στόχος είναι η ενίσχυση -με τη μορφή επιχορήγησης- επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των γούνινων και συναφών ειδών οι οποίες, έχοντας ήδη πληγεί από την υγειονομική κρίση του Covid-19, θίγονται υπέρμετρα από τις συνέπειες της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ ή τους διεθνείς εταίρους της και τα αντίμετρα που λήφθηκαν.
Η παρεχόμενη επιχορήγηση έρχεται με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης να καλύψει μελλοντικές λειτουργικές δαπάνες και αγορές εμπορευμάτων χρήσης και πρώτων υλών, προκειμένου να εξασφαλιστεί μέρος της απαιτούμενης ρευστότητας για τη συνέχιση των οικονομικών δραστηριοτήτων και της λειτουργίας των επιχειρήσεων, στηρίζοντας έτσι εμμέσως και τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Η δράση θα συγχρηματοδοτηθεί με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ REACT EU).
Ο ενδεικτικός συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ και κατανέμεται ενδεικτικά σε 17 εκατ. ευρώ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις από το ΕΠANΕΚ (κόστος μη επιστρεπτέας οικονομικής ενίσχυσης) και 3 εκατ. ευρώ για Μεγάλες Επιχειρήσεις από αμιγώς εθνικούς πόρους.
Κανόνες επιλεξιμότητας
Σε κάθε ωφελούμενο (διακριτό ΑΦΜ) θα αποδίδεται επιχορήγηση ως κατ' αποκοπή ποσό ίσο προς το 50% του ετήσιου κόστους λειτουργίας του έτους 2019.
Για τον υπολογισμό του κόστους λειτουργίας του έτους 2019 λαμβάνεται υπ' όψιν το άθροισμα των ποσών των κωδικών 102 (Αγορές εμπορευμάτων χρήσης [καθαρό ποσό]), 202 (Αγορές πρώτων υλών και υλικών χρήσης [καθαρό ποσό]), 581 (Παροχές σε εργαζόμενους), 585 (Διάφορα λειτουργικά έξοδα) και 587 (Αποσβέσεις) του φορολογικού εντύπου Ε3 του 2019.
Στις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019 ή το 2020 υπολογίζεται το άθροισμα των ποσών των εν λόγω κωδικών ως το συνολικό πραγματικό άθροισμά τους διά τον συνολικό αριθμό ημερών λειτουργίας του έτους επί 365 ή 366 αντίστοιχα.
Οι επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2021, ανεξάρτητα εάν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα ή όχι, δύναται να λαμβάνουν κατ' αποκοπή ποσό ύψους 4.000 ευρώ.
Το μέγιστο ποσό που δύναται να χορηγηθεί ως κατ' αποκοπή ποσό, στο πλαίσιο της παρούσας δράσης, ανέρχεται σε 60.000 ευρώ ανά ωφελούμενη επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ).
Η καταβληθείσα δημόσια χρηματοδότηση με τη μορφή κατ' αποκοπή ποσού προορίζεται για την κάλυψη επιλέξιμων λειτουργικών δαπανών της επιχείρησης από την ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών, ήτοι την 01.02.2022, έως την 31.12.2022, και υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει την επιχειρηματική της δραστηριότητα για διάστημα 6 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης χρηματοδότησής της.