Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ως φορείς υλοποίησης της Δράσης «Έξυπνη Μεταποίηση» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ανακοινώνουν τη δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα «Έξυπνη Μεταποίηση», προϋπολογισμού 73,2 εκατ. ευρώ, η οποία απευθύνεται σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του βιομηχανικού οικοσυστήματος.
Στόχος της Δράσης είναι η επιτάχυνση της βιομηχανικής μετάβασης μέσω της ψηφιοποίησης των επιχειρησιακών και παραγωγικών λειτουργιών των επιχειρήσεων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της ελληνικής Βιομηχανίας.
Μέσω της Δράσης επιδιώκεται η αναβάθμιση του παραγωγικού εξοπλισμού και των υποδομών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ, με οικονομική ενίσχυση επενδύσεων σε συστήματα έξυπνης μεταποίησης, ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης, με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας της μεταποίησης και στην ύπαρξη ποιοτικών θέσεων εργασίας.
Η Δημόσια Δαπάνη κατανέμεται ως εξής:
- 70% του Προϋπολογισμού, ήτοι 51.259.334 ευρώ, θα διατεθεί στις πολύ μικρές και τις μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της παρούσας πρόσκλησης και
- 30% του Προϋπολογισμού, ήτοι 21.968.286 ευρώ, θα διατεθεί στις μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της παρούσας πρόσκλησης.
Από τον Προϋπολογισμό που διατίθεται για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, το 80% θα διατεθεί σε υφιστάμενες επιχειρήσεις και το 20% σε νέες.
Στο πλαίσιο της Δράσης, ο προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 250.000 ευρώ και μεγαλύτερος των 6.000.000 ευρώ. Τα ποσοστά της έντασης ενίσχυσης καθορίζονται σύμφωνα με τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.
Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων θα πρέπει να είναι κατά μέγιστο 24 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξής τους.
Ως ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των επιχειρηματικών σχεδίων στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (http://www.ependyseis.gr/) ορίζεται η 23η Νοεμβρίου 2022 με καταληκτική ημερομηνία την 23η Ιανουαρίου 2023.
Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε:
«Προχωρούμε με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό στην υλοποίηση μιας ακόμη δράσης που έχουμε εντάξει στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», την «Έξυπνη Μεταποίηση», στηρίζοντας την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της ελληνικής βιομηχανίας (Industry 4.0) με αιχμή τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Με επιδοτήσεις που ανέρχονται έως το 75%, ενισχύουμε επενδύσεις σε συστήματα έξυπνης μεταποίησης και τεχνητής νοημοσύνης, που οδηγούν σε βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της μεταποιητικής βιομηχανίας, μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και ενίσχυση ποιοτικών θέσεων εργασίας. Έχουμε καταρτίσει και υλοποιούμε ολοκληρωμένη στρατηγική, με συγκεκριμένους στόχους, σαφώς προσδιορισμένες πηγές χρηματοδότησης και σφιχτά χρονοδιαγράμματα για να ξανακάνουμε την Ελλάδα υπολογίσιμη βιομηχανική δύναμη. Εργαζόμαστε ώστε η Ελλάδα να είναι με τους πρωταγωνιστές του 21ου αιώνα».
Η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας κα Θέμις Ευτυχίδου δήλωσε:
«Είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενη για τη δημοσίευση της πρόκλησης για τη δράση της «Έξυπνης Μεταποίησης». Μίας δράσης που μπορεί να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο και πολλαπλά οφέλη για ελληνική μεταποίηση και επιχειρηματικότητα.
Με τη χρηματοδοτική υποστήριξη ύψους 73 εκατομμυρίων ευρώ σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, υποστηρίζουμε την μετάβαση σε μία νέα ψηφιακή και πράσινη εποχή, όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη, η ανάλυση δεδομένων, οι αυτοματισμοί, η ρομποτική και οι τεχνολογίες έξυπνης μεταποίησης θα βρίσκονται στον πυρήνα των παραγωγικών και λειτουργικών τους μοντέλων.
Στόχος μας μέσω της δράσης είναι να υποστηρίξουμε τη βιομηχανική μετάβαση και προσαρμογή στις επιταγές του Industry 4.0., για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας, το χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα τους, αλλά και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε κρίσεις.
Στο πυρήνα όμως τόσο της δράσης της έξυπνης μεταποίησης, όσο και του γενικότερου σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας βρίσκουμε και το ανθρώπινο δυναμικό της βιομηχανίας, αφού αφ’ ενός η δράση προβλέπει δαπάνες και για την κατάρτιση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ αφ’ ετέρου στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας και μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 αναμένεται και πρόγραμμα ενίσχυσης της ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευσης».
Οι όροι της Δράσης - Προγράμματος Κρατικής Ενίσχυσης καθορίζονται στην Πρόσκληση και τον Οδηγό Εφαρμογής της που βρίσκονται αναρτημένα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στους διαδικτυακούς τόπους των φορέων υλοποίησης:
Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας:
https://www.ggb.gr/el/smart_manufacture
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Τομέων Βιομηχανίας και Εμπορίου:
\http://eysed.gge.gov.gr/?p=3910
Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος:
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος:
https://web.tee.gr/eidisis/dimosieythike-i-prosklisi-tis-drasis-exypni-metapoiisi-toy/