Έντονο πονοκέφαλο προκαλεί στις ελληνικές κλωστοϋφαντουργικές εταιρείες η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και ακόμη περισσότερο οι επιπτώσεις της στην εξέλιξη της διεθνούς ζήτησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), ο δείκτης παραγωγής αυξήθηκε το πρώτο φετινό εξάμηνο κατά 21,2% στην ένδυση και υποχώρησε κατά 2,4% στην κλωστοϋφαντουργία. Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες από τον χώρο της νηματουργίας, η διεθνής ζήτηση για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα εμφανίζεται σαφώς μειωμένη από το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς μέχρι σήμερα, ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στο ευρύτερο οικονομικό πεδίο.
Πρόεδρος εισηγμένης εταιρείας εκτιμά πως η καθίζηση της ζήτησης δεν φαίνεται πως θα αποτελέσει πρόσκαιρο φαινόμενο, εξηγώντας ότι σε σχέση με το περυσινό φθινόπωρο δεν είναι μόνο το ενεργειακό κόστος πολύ υψηλότερο, αλλά παράλληλα έχουν ανεβεί η τιμή της πρώτης ύλης (βαμβάκι), τα ναύλα και τα ημερομίσθια. Όλο αυτό το εκρηκτικό μίγμα καλείται να μετακυλιστεί στον Ευρωπαίο καταναλωτή, ο οποίος παράλληλα βλέπει τον πληθωρισμό να ψαλιδίζει το πραγματικό του εισόδημα.
«Όταν ο Γερμανός θα πληρώσει τον φετινό χειμώνα πολύ περισσότερα χρήματα για τη θέρμανσή του και όταν αμφιβάλλει ότι η επιχείρηση στην οποία εργάζεται θα συνεχίζει να παράγει λόγω ενεργειακής ανεπάρκειας, τότε πώς περιμένουμε να καταναλώσει για προϊόντα που δεν τα θεωρεί ως πρώτης ανάγκης και του προσφέρονται ακριβότερα;» αναρωτιέται, συμπληρώνοντας: «Η ζήτηση στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο αποτελεί συνήθως προπομπό για το τι θα ακολουθήσει και στους υπόλοιπους. Στην Ευρώπη έχουν μπει σε ύφεση και απλά δυσκολεύονται μέχρι σήμερα να το παραδεχτούν».
Πέραν όμως της μειωμένης ζήτησης, οι ελληνικές κλωστοϋφαντουργικές εταιρείες καλούνται να αντιμετωπίσουν την έντονη αβεβαιότητα που προκαλούν οι εξελίξεις στην τιμή του ρεύματος, σε συνδυασμό με το περιεχόμενο και τη διάρκεια της αντίστοιχης κρατικής επιδότησης.
«Όσες εταιρείες του κλάδου έχουν επενδύσει σε φωτοβολταϊκά πάρκα ή άλλες μορφές εναλλακτικών καυσίμων δεν εισπράττουν περισσότερα χρήματα από την πώληση ενέργειας στο σύστημα, ενώ αντίθετα για τη λειτουργία των δικών τους μονάδων επιβαρύνονται πολύ περισσότερο σε σχέση με πέρυσι», υποστηρίζει παράγοντας του κλάδου, προσθέτοντας πως όλη αυτή η αβεβαιότητα δημιουργεί προβλήματα και στον προγραμματισμό κάθε εταιρείας.
Βέβαια, η υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά τις τελευταίες εβδομάδες δίνει κάποιες ανάσες για τον επόμενο μήνα, πλην όμως κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και το ποια θα είναι η πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με την επιδότηση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος.
Το πρόβλημα επιτείνεται από το γεγονός ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου είναι έντονα καταπονημένες από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, έχοντας φορτωθεί με μεγάλο ύψος τραπεζικών και λοιπών υποχρεώσεων, σε μια περίοδο όπου το ύψος των επιτοκίων εμφανίζει ανοδική τάση.