Με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022 εκλέχτηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας (AECM) η κυρία Αθηνά Χατζηπέτρου με θητεία 3 (τριών) ετών.
Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι μέλος του AECM από το 2006.
Ως μέλος του AECM, η HDB -μεταξύ άλλων- έχει τη δυνατότητα ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών σε παγκόσμιο επίπεδο, πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες όπως στατιστικές και μελέτες, και τη συμμετοχή σε κοινές πρωτοβουλίες εκπροσώπησης σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.
Ο Ευρωπαϊκός Φορέας Εγγυοδοσίας AECM (European Association of Guarantee Institutions) είναι ένας καταξιωμένος φορέας, ο οποίος αποτελείται από 47 μέλη, που δραστηριοποιούνται σε τουλάχιστον 30 ευρωπαϊκές χώρες. Όλα τα μέλη έχουν κοινή αποστολή να στηρίζουν τις ΜμΕ και να παρέχουν εγγυήσεις δανείων. Από την ίδρυσή του, το 1992, έχει παράσχει εγγυητικές σε περισσότερες από 5,9 εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το οποίο αντιστοιχεί σε πάνω του 25% των ΜμΕ στην Ευρώπη.
Μέλος του AECM στη χώρα μας είναι και το ΤΜΕΔΕ.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε: «Μέχρι πριν από σχεδόν τρία χρόνια όταν ανέλαβε τη διοίκηση της HDB η κυρία Αθηνά Χατζηπέτρου, η συμμετοχή μας σε διεθνείς οργανισμούς με ενεργό ρόλο φάνταζε ευσεβής πόθος.
Σήμερα βλέπουμε με μεγάλη υπερηφάνεια πως η σκληρή δουλειά και η προσήλωση στους στόχους αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται.
Όχι μόνο εντός των ελληνικών συνόρων αλλά και διεθνώς».
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης ανέφερε: «Στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ήταν στοίχημά μας να δημιουργήσουμε μια ισχυρή αναπτυξιακή τράπεζα όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι πολύ σημαντικό ότι οι κόποι μας πλέον αναγνωρίζονται αφού η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα συμμετέχει για πρώτη φορά στο Διοικητικό Συμβούλιο του πανευρωπαϊκού φορέα εγγυοδοσίας AECM. Προσπαθούμε συνεχώς μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας να διευρύνουμε τον κύκλο των χρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων με στοχευμένα εργαλεία, επιπλέον των εγγυοδοτικών προγραμμάτων που λειτουργούν ήδη και καλύπτουν μεγάλο μέρος του κεφαλαίου κίνησης»