Η Ελλάδα και η Πολωνία φαίνονται σε πολύ καλή θέση για να βρεθούν στην κορυφή του πρωταθλήματος ανάπτυξης φέτος, ενώ η Τσεχία και η Γερμανία πιθανόν να τα καταφέρουν χειρότερα από τους περισσότερους, εκτιμά η Wood & Company.
Για τη χώρα μας, ο τουρισμός είναι ισχυρός και οδεύει σε υπεραπόδοση των επιπέδων του 2019. Αυτό, σε συνδυασμό με τη σταδιακή ομαλοποίηση της δανειοδοτικής δραστηριότητας και τα οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις και τα κονδύλια της ΕΕ, θα μπορούσαν να ωθήσουν το πραγματικό ΑΕΠ σε ανάπτυξη στο 6% φέτος, κατά την άποψη της Wood.
Στην έκθεσή, η Wood παρουσιάζει δύο σενάρια για την κατάσταση. Το σενάριο 1 αντανακλά ήπιες διαταραχές στις ενεργειακές ροές, αντανακλώντας ουσιαστικά ότι η σύγκρουση συνεχίζεται, αλλά δεν φτάνει στο σημείο να προκαλέσει μόνιμες ελλείψεις ενέργειας. Στο σενάριο 2, μοντελοποιεί σημαντικές ενεργειακές ελλείψεις.
Στο σενάριο 1 για την Ελλάδα προβλέπει ότι ανάπτυξη 5,5% φέτος και 2,5% το 2023. Ο πληθωρισμός στο 13% φέτος και στο 7,5% το 2023. Στο έτερο και δυσοίωνο σενάριο όμως, μπορεί για φέτος οι εκτιμήσεις να μην δεν αλλάζουν, αλλά για το 2023 η οικονομία εισέρχεται σε ύφεση της τάξεως του 2,3% με πληθωρισμό 9%.
Παρόλα αυτά, οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια για τη χώρα είναι εξίσου ρόδινες, καθώς η Wood πιστεύει ότι η δυνητική ανάπτυξη της Ελλάδας έχει αυξηθεί στο 3%, γεγονός που θα πρέπει να βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει τις επιδόσεις των ανταγωνιστών της, ακόμη και κατά τη διάρκεια της δύσκολης φάσης της ενεργειακής μετάβασης.
Τέλος, η Ελλάδα καταγράφει εξαιρετική επίδοση και στις ξένες άμεσες επενδύσεις με καθαρές εισροές 3,3% του ΑΕΠ, ενώ η Ιταλία και η Γαλλία εμφανίζουν επίσης καθαρές εισροές για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. Η Γερμανία παραμένει καθαρός εξαγωγέας κεφαλαίων - με τις καθαρές ΑΞΕ να αποτελούν εκροή 2,7% του ΑΕΠ - και αυτό, κατά την άποψή της Wood, αναδεικνύει πόσο απότομες είναι οι ανταγωνιστικές προκλήσεις της Γερμανίας, οι οποίες επιδεινώθηκαν, δεδομένης της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας φέτος.