Στην εξιχνίαση δύο υποθέσεων παράνομου διαμοιρασμού τηλεοπτικών συνδρομητικών καναλιών προχώρησε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο συντονισμένης δράσης για την καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, για τη διερεύνηση των υποθέσεων αξιοποιήθηκαν πληροφοριακά στοιχεία και καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες οι εμπλεκόμενοι, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα μέσα και εφαρμογές, αποκωδικοποιούσαν και αναμετέδιδαν συνδρομητικά τηλεοπτικά κανάλια σε ενδιαφερόμενους χρήστες έναντι χρηματικής αμοιβής.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο διερεύνησης της πρώτης υπόθεσης εντοπίστηκε σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της οποίας διαφημίζονταν παράνομες παρεχόμενες υπηρεσίες σχετικά με συνδρομητικά τηλεοπτικά κανάλια. Από την περαιτέρω ψηφιακή διερεύνηση προέκυψαν ως εμπλεκόμενοι αλλοδαπός και ημεδαπός, κάτοικοι Αθηνών και Χανίων, αντίστοιχα, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν για τις οικονομικές συναλλαγές τους διαδικτυακή εφαρμογή, όπου διατηρούσαν δύο λογαριασμούς.
Ακολούθησαν έρευνες στα σπίτια των εμπλεκομένων, κατά τη διάρκεια των οποίων συνελήφθη ο αλλοδαπός διότι στο σπίτι του βρέθηκε τηλεόραση συνδεδεμένη στο διαδίκτυο, έχοντας εγκατεστημένο λογισμικό που έδινε τη δυνατότητα παράνομης θέασης των συνδρομητικών καναλιών χωρίς να καταβάλλει τη νόμιμη συνδρομή και χωρίς να κατέχει τον νόμιμο εξοπλισμό.
Για τη διερεύνηση της δεύτερης υπόθεσης πραγματοποιήθηκε έρευνα σε σπίτι ημεδαπού στην Αθήνα, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε συσκευή συνδεδεμένη στο διαδίκτυο και στην τηλεόραση, που δεν ανήκει σε νόμιμο εξοπλισμό και κατά τη στιγμή της έρευνας έδινε τη δυνατότητα παράνομης θέασης σε συνδρομητικά κανάλια, πράξη για την οποία συνελήφθη ο ημεδαπός.
Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, προκειμένου να εξετασθούν εργαστηριακά. Οι συλληφθέντες, με τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στη αρμόδια εισαγγελική Αρχή και στη συνέχεια παραπέμφθηκαν σε ανακριτή.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά στο 11188, στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr, μέσω twitter: @CyberAlertGR, μέσω του gov.gr στην ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα/ Καταγγελίες / Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου, μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) CYBERΚΙD.