Πράσινα κτήρια και αστικές αναπλάσεις στην Ελλάδα

Τα έργα που σχεδιάζονται και οι προοπτικές. Νομοσχέδιο στα σκαριά για διαβούλευση, σύμφωνα με τον Ευθ. Μπακογιάννης, γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος. Ευρωπαϊκό «Bauhaus» στην Αθήνα, με πράσινη επανεκκίνηση της πόλης.

Δημοσιεύθηκε: 1 Ιουλίου 2022 - 15:33

Load more

«Άμεσα σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις αστικές αναπλάσεις». Αυτό δήλωσε στην τοποθέτησή του στο συνέδριο Green Deal Greece 2022 του ΤΕΕ, ο Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναφέρθηκε στο σχέδιο για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού «Bauhaus» στην Αθήνα, με την ''πράσινη'' επανεκκίνηση της πόλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «θα πρέπει μέχρι το 2050 να γίνουν παρεμβάσεις για το πρασίνισμα της ζωής των πόλεων, στο πλαίσιο αυτό εγγράφεται και η φιλοσοφία του Βαuhaus, για τη λιτή αρχιτεκτονική και γενικά το ρόλο της αρχιτεκτονικής στην πόλη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί μια σειρά ενέργειες για τα κτίρια, καθώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου ενισχύεται κυρίως από αυτά, οπότε θα πρέπει να γίνουν περισσότερο κλιματικά ουδέτερα, για εξοικονόμηση ενέργειας και πιο φιλικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σε κάθε πόλη γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, υπάρχει μια σειρά από εργαλεία, τόσο για την ενσωμάτωση της κινητικότητας, αλλά κυρίως για τον επανασχεδιασμό της».

Όπως πρόσθεσε, «μέχρι στιγμής η πολιτεία παρενέβαινε στον δημόσιο χώρο. Τώρα παρεμβαίνει και στον ιδιωτικό, καθώς υπάρχει ένα νομοσχέδιο που θα έρθει άμεσα προς διαβούλευση και αφορά τις αστικές αναπλάσεις, το πως δηλαδή θα εντάξουμε καλύτερα στο σχέδιο πόλης το πράσινο, τον ήλιο, στοχεύοντας σε περισσότερη κινητικότητα και στον περιορισμό του θορύβου, της ρύπανσης και των υψηλών θερμοκρασιών».

Οι κατευθύνσεις για το νέο Bauhaus στη χώρα μας θα μπουν σε συνεργασία, όπως ανέφερε επίσης, με το Υπουργείο Πολιτισμού, με το οποίο και θα καθοριστούν σημαντικές παράμετροι, όπως η ένταξη του πρασίνου στο δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο, καθώς και το ζήτημα της διαχείρισης του νερού, ενώ βασικά ζητήματα σε αυτή τη διαδικασία θα αποτελέσουν, επιπρόσθετα, και η διαχείριση των απορριμμάτων, η ενέργεια και η χρήση των νέων τεχνολογιών.

«Πρόκειται για μια συνεργασία σε συνεχή εξέλιξη που θα μας οδηγήσει σε συγκεκριμένες υπουργικές αποφάσεις για το πως πλέον θα σχεδιάζουμε την πόλη» συμπλήρωσε.

Κατέληξε, δε, αναφέροντας ότι το νομοσχέδιο για τις αστικές αναπλάσεις θα βγει σε διαβούλευση άμεσα, μέσα στον Ιούλιο, ή το πολύ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι «θέλουμε πάνω σε αυτό τις απόψεις όλων, αρχιτεκτόνων, τοπογράφων, μηχανικών, γιατί μέσα από αυτό το νομοσχέδιο θα αποφασίσουμε για το μέλλον των ελληνικών πόλεων, ενώ είναι βασική και η συνεισφορά των πολιτών».

Χρόνης Ακριτίδης: Στόχος μας να επεκτείνουμε το πρόγραμμα πρόσοψη σε όλη την Ελλάδα

Στην τοποθέτηση του ο Χρόνης Ακριτίδης - Διευθύνων Σύμβουλος ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ευχαρίστησε δύο ανθρώπους που βοήθησαν ώστε να γίνει πράξη το πρόγραμμα “Πρόσοψη” , λέγοντας “Αν δεν υπήρχαν ο κύριος Στασινός και ο κύριος Ταγαράς το πρόγραμμα της “Πρόσοψης” δεν θα έτρεχε στην Αθήνα , και τους ευχαριστώ πολύ”.

“Το νέο ευρωπαϊκό Μπάουχάους καλείται να δώσει απαντήσεις πως θα βελτιώσουμε την ποιότητα των πόλεων”.

“Στην Αθήνα το 50% των κτιρίων έχει κατασκευαστεί πριν από το 1970 και μόλις το 4% μετά από το 2000. Είναι μεγάλη ανάγκη να αναβαθμίσουμε τα κτίρια της πόλης.

Ήδη μιλάμε με το Υπουργείο για να επεκτείνουμε το πρόγραμμα Πρόσοψη επεκτείνουμε σε όλη την Ελλάδα. Με το πρόγραμμα βελτιώνεται η ποιότητα χρήσης των κτιρίων”.

“Παράλληλα τρέχουμε το πρόγραμμα του “Ηλιακού Χάρτη”, έτσι ώστε τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα να έχουν πρόσβαση σε ενέργεια με χαμηλό κόστος. Έχει στόχο να παρέχει χρηματοδότηση σε κατοίκους”.

“Αυτό το πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί ήδη σε 7,8 πόλεις (της Ευρώπης) και έχουμε συλλέξει τα δεδομένα από κει”.

Τέλος ο κύριος Ακριτίδης αναφέρθηκε και σε ένα εμβληματικό κτίριο της Αθήνας, “Το ιστορικό και εμβληματικό κτίριο της Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά το οποίο έζησε η Μαρία Κάλλας , εντάχθηκε στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ και βρίσκεται σε τροχιά να αναβαθμιστεί και να γίνει ξανά λειτουργικό”.

Γ. Μυλωνάς: Στρέψαμε την προσοχή της διεθνούς αρχιτεκτονικής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη

Στην ομιλία του ο Γιώργος Μυλωνάς - Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ALUMIL ανέφερε ‘Η εταιρεία μας ασχολείται με μερικά από τα πιο εμβληματικά έργα στο εξωτερικό. Ορισμένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του κόσμου όπως η Νέα Υόρκη, το Βανκούβερ και το Σύδνεϊ, οδηγήθηκαν σε αναπλάσεις με βιώσιμα κριτήρια, μόνο και μόνο γιατί στο σχεδιασμό ανάπτυξης κτιρίων στην περιοχή ελήφθησαν υπόψη οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων εκεί”.

Ο κύριος Μυλωνάς, αναφέρθηκε και ένα παράδειγμα από την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, την ανάπλαση του δυτικού παράλιου μετώπου της πόλης “Σε αυτό το μέρος δε θέλαμε να κάνουμε τις κλασικές ελληνικές πρακτικές , απευθυνθήκαμε στον παγκόσμιο οργανισμό αρχιτεκτόνων. Έγινε ένας παγκόσμιος διαγωνισμός , υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση και σε αυτή τη περιοχή έγιναν μελέτες και παρουσιάστηκαν πράγματα τόσο ωραία που ούτε εμείς στην αρχή τα φανταζόμασταν ότι μπορούν να γίνουν σε αυτή την περιοχή”.

“Καταφέραμε η διεθνής αρχιτεκτονική κοινότητα να ασχοληθεί με το έργο στη Θεσσαλονίκη και να επεκταθεί αυτό το ενδιαφέρον και σε άλλα έργα.

Ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του λέγοντας “Μια μέρα να ελπίζω να δω αυτό το αποτέλεσμα να έχει υλοποιηθεί”.

Θ. Γαβριηλίδης: Έχουμε σκέψεις να κάνουμε σπίτια για χαμηλότερα εισοδήματα

Στο ενδιαφέρον πάνελ συμμετείχε και ο κύριος Θεόδωρος Γαβριηλίδης - Chief Investment Officer LAMDA DEVELOPMENT. Στην τοποθέτηση του είπε ‘Βασικός στόχος μας είναι η επένδυση στο Ελληνικό να είναι ανοιχτή στο κοινό , σε κατοίκους και επισκέπτες”

“Το πάρκο του Ελληνικού θα έχει ελεύθερη πρόσβαση. Στόχος αυτό το έργο να είναι αυτόνομο για την άρδευση του . Θα γίνεται άρδευση από νερό που έχει ανακυκλωθεί”

“Ο,τι εκσκαφές γίνουν, τα υλικά δεν θα φύγουν από το χώρο αλλά θα χρησιμοποιηθούν για άλλες κατασκευές.

“Το δίκτυο υποδομών στο Ελληνικό γίνεται από το μηδέν και θα έχει όλες τις αρχές μιας έξυπνης πόλης. Θα υπάρχει μια πλατφόρμα για τους κατοίκους του Ελληνικού που εκτός από άλλες πληροφορίες θα έχουν δυνατότητα να ψηφίζουν για θέματα της περιοχής”.

Ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του λέγοντας “Έχουμε ως στόχο την πόλη των 15 λεπτών. Δηλαδή να μπορεί ο πολίτης να κάνει όλες τις δουλειές του σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 15 λεπτών. Θα υπάρχουν σχολεία, δομές υγείας. Τέλος έχουμε σαν σκέψη να κάνουμε και σπίτια που θα απευθύνονται σε μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Φώτης Γιοφτσιός: Ταυτιζόμαστε με τη λογική του Μπάουχαους

Στην ομιλία του ο κ. Γιοφτσιός Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος TEN BRIKE είπε “Εμείς ταυτιζόμαστε με τα χαρακτηριστικά του Μπάουχαους. Η μαζική κατασκευή των κτιρίων μας οδηγεί να ξανασκεφτούμε πως θα κατασκευάζουμε αυτά τα κτίρια”.

“Στην Ελλάδα έχουμε στόχο να κάνουμε κτίρια απλά και λειτουργικά. Πρέπει τα κτίρια να δίνουν βαρύτητα και στην μελλοντική ασφάλεια, και στο περιβάλλον”.

Λάμπρος Πυργιώτης: Πλέον πάμε στη λογική του κτιρίου μηδενικών εκπομπών ρύπων

Στην τοποθέτηση του ο Δρ. Λάμπρος Πυργιώτης - Γενικός Διευθυντής ΚΑΠΕ ανέφερε “Θα μιλήσω με την προοπτική του μέλλοντος . Θα σταθώ ορισμένα σημεία των αλλαγών που έρχονται.

“Από υπολογισμό ενεργειακής αποδοτικότητας πάμε σε μέτρηση ενεργειακής αποδοτικότητας. Πάμε σε ευφυή κτίρια. Το πρότυπο κτιρίου μηδενικών εκπομπών ρύπων”.

“Το νέο πρότυπο στα κτίρια είναι το πρότυπο μηδενικών εκπομπών και το ελάχιστο της ενεργειακής κατανάλωσης να καλύπτεται από ΑΠΕ”

“Ανάλυση του κύκλου ζωής του κτιρίου, από την εξόρυξη των υλικών του κτιρίου , μέχρι της κατεδάφιση του και την επαναχρησιμοποίηση των υλικών αυτών”

“Απαιτείται μια προσπάθεια σε εθνικό επίπεδο για να πετύχουμε τα παραπάνω. Χρειάζεται πιστοποίηση προτύπων και κατάρτιση επαγγελματιών. Πρέπει να συνταχθούν στο ίδιο μέτωπο όλοι οι παράγοντες, για να πετύχουμε όσα χρειάζεται. Να μην κάνουμε σπίτι κάψουλες αλλά σπίτια με κάλος”.

Κώστας Γιουτίκας - Στη Θεσσαλονίκη υλοποιούμε ένα σχέδιο ανανέωσης της πόλης

Το παρών στο ενδιαφέρον πάνελ έδωσε και ο κύριος Κώστας Γιουτίκας - Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας,

Στην τοποθέτηση του ο κύριος Γιουτίκας τόνισε “Ο πράσινος μετασχηματισμός είναι κάτι περισσότερο από πρόκληση και ευκαιρία. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί ένα μεγάλο σχέδιο ανανέωσης της πόλης της Θεσσαλονίκης”.

“Η περιοχή που έχει τεθεί σε πλάνο ανάπλασης είναι 10 λεπτά μακριά από το κέντρο αλλά ο κόσμος δεν την επισκέπτονταν. Ήταν μια περιοχή παρατημένη, εγκαταλελειμμένη και εστία ρύπανσης. Από αυτό το τμήμα της πόλης λοιπόν ξεκινάμε την παρέμβαση μας, να κάνουμε την περιοχή επισκέψιμη”.

“Οι παρεμβάσεις ξεκίνησαν ήδη από τον Ιούλιο του 2021. Έχουμε απομακρύνει πάνω από 2.000 τόνους αμίαντου. Θα ξεκινήσει ο καθαρισμός των υπόγειων υδάτων. Καθαρίζουμε το ρέμα του Δενδροποτάμου”

“Η παλιά χωματερή του Καλοχωρίου έχει καθαριστεί πλήρως και έχουν γίνει δεντροφυτεύσεις. Είναι ένα ζητούμενο δικό μας κάθε μέλος της κοινωνίας να είναι συμμέτοχος σε αυτή την προσπάθεια”.

Τέλος τόνισε “Το 2020 ολοκληρώσαμε την αποκατάσταση πρανών παράκτιου αναχώματος μήκους 3χλμ. Καθαρίσαμε 40 τόνους από παλιά ελαστικά που βρίσκονταν στο βυθό της θάλασσας”.

Κων/νος Καρατσώλης - Το κλιματικό σύμφωνο είναι ένα νέο εργαλείο δικαίου που θα το χρειαστούμε στο μέλλον

Ο κύριος Καρατσώλης δικηγόρος, στάθηκε στα νομικά ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον των αστικών αναπλάσεων. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε “Το κλιματικό σύμφωνο είναι ένα νέο εργαλείο δικαίου που θα το χρειαστούμε στο μέλλον”.

“Η χώρα αρχίζει να ακολουθεί τις ευρωπαϊκές τάσεις και σε αυτό το πεδίο. Πρέπει να αλλάξουμε με εργαλεία δικαίου την παρακολούθηση τέτοιων έργων”.

“Στην Ελλάδα είναι χρήσιμο το κλιματικό σύμφωνο καθώς δεν έχουμε συνέχεια στην άσκηση πολιτικής”.

“Το κλιματικό σύμφωνο περιλαμβάνει μια σταθερή δέσμευση με χρονικό ορίζοντα πέραν της θητείας μιας κυβέρνησης ή μιας τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην Ελλάδα το κλιματικό σύμφωνο μπορεί να αντιμετωπίσει πολλά ζητήματα.

Το παράδειγμα της Σουηδίας είναι το πιο χαρακτηριστικό για να καταλάβει κάποιος σε τοπικό επίπεδο που οδηγούν τα κλιματικά σύμφωνα. Πιστεύω το υπουργείο και με τη συνδρομή του ΤΕΕ θα οργανώσει σιγά σιγά τα νομικά θέματα του green deal”.

Δέσποινα Καλλιδρομίτου: Όλα τα έργα πλέον έχουν βασική συνιστώσα την πράσινη πρόκληση

Η κυρία Δέσποινα Καλλιδρομίτου - Πρόεδρος ΣΕΓΜ ήταν αυτή που έκλεισε την αυλαία του ενδιαφέροντος πάνελ λέγοντας “Ήθελα να τονίσω οτι σε όλα τα έργα πλέον η βασική συνιστώσα είναι η πράσινη μετάβαση. Σε όλα τα έργα που γίνονται έχουν δώσει μια σημαντική παρουσία μέλη του συνδέσμου μας. Πλέον πολλές τεχνολογίες όπως το ΒΕΑΜ, η τεχνητή νοημοσύνη και τα big data έχουν μπει στο μελετητικό αντικείμενο. Όλα αυτά έχουν σαν στόχο το ευ ζην του πολίτη”.

“Τα γραφεία μελετών έχουν μετασχηματιστεί για να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις”

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων