Δεν έχουν ληφθεί ακόμη τελικές αποφάσεις για τη στάση που θα τηρήσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας απέναντι στις αξιώσεις της Ρωσίας για τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι υπάρχει περιθώριο περίπου ενός μηνός για την καταβολή του τιμήματος, στο πλαίσιο της μακροχρόνιας σύμβασης των δύο μερών.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας φέρνει στην Ελλάδα τα 2/3 του ρωσικού αερίου που καταναλώνει η Ελλάδα, περίπου 2 δισ. κ.μ. Το υπόλοιπο 1 δισ. κ.μ. μοιράζονται, επίσης, με μακροχρόνια συμβόλαια, ο όμιλος Κοπελούζου και η Mytilineos.
Σε κάθε περίπτωση, για το θέμα αυτό υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ Μαξίμου, ΥΠΕΝ και ΔΕΠΑ, ενώ παράλληλα, όπως διαμηνύεται, σχεδιάζονται κινήσεις για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας.
Σε ό,τι αφορά τη Βουλγαρία και την Πολωνία, που είπαν «νιετ» στη Ρωσία, πηγές μιλούν για «αντίδραση εκ του ασφαλούς», δεδομένου ότι οι συμβάσεις που έχουν οι δύο χώρες με την Gazprom λήγουν το 2022 και συν τοις άλλοις δεν έχουν υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η μεν Βουλγαρία εδώ και καιρό χρησιμοποιεί τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας για προμήθεια LNG, ενώ από τον Ιούλιο θα προμηθεύεται μέσω IGB αζέρικο αέριο.
Η Πολωνία, από την άλλη, στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον άνθρακα για την ηλεκτροπαραγωγή της, ενώ έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με βορειοευρωπαϊκές χώρες για την κάλυψη των αναγκών της.
Σύσκεψη 15:30 στο Μέγαρο Μαξίμου
Στις 15:30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας, ενημερώνουν κυβερνητικές πηγές.
Σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov.
Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.