Σε καλό κλίμα έγινε χθες Παρασκευή η ακρόαση των ΟΤΕ και Vodafone μετά τα ασφαλιστικά μέτρα της δεύτερης που ουσιαστικά πάγωσαν τις εγκρίσεις των πακέτων του ΟΤE που προβλέπουν διπλασιασμό ταχυτήτων χωρίς επιπλέον χρέωση όπου αυτό είναι εφικτό.
Vodafone και ΟΤE χθες έφτασαν στα γραφεία της ΕΕΤΤ καλά διαβασμένοι με την συνοδεία δικηγόρων και έχοντας στα χέρι τους τα υπομνήματα όπου γίνεται καταγραφή των απόψεών τους.
Η ΕΕΤΤ η οποία είχε συστήσει με απόφασή της στη Διαύγεια επιτροπή ακρόασης άκουσε τις απόψεις των δύο πλευρών και τους έδωσε διορία μέχρι τη Δευτέρα αν θέλουν να καταθέσουν κάποιες συμπληρωματικές θέσεις στο υπόμνημά τους.
Η Επιτροπή ωστόσο ξεκίνησε ήδη τον έλεγχο των υπομνημάτων με στόχο να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να βγει απόφαση όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Στην απόφαση της ΕΕΤΤ ξεκαθαρίζεται ότι η διαδικασία κινείται με βάση δύο έγγραφα της Vodafone:
- το από 10-1-2022 (αρ. πρωτ. ΕΕΤΤ 495/11.01.2022) «Αίτημα Ελέγχου και Λήψης Προσωρινών Μέτρων σχετικά με την επικείμενη δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων του σταθερού ευρυζωνικού internet από την ΟΤE Α.Ε.» της εταιρείας «VODAFONE ΠΑΝΑΦΟΝ Α.Ε.Ε. Τηλεπικοινωνιών.
- τo από 17-03-2022 (αρ. πρωτ. ΕΕΤΤ 8564/18.03.2022) «Αίτημα λήψης άμεσων Μέτρων σχετικά με τα οικονομικά προγράμματα της ΟΤE Α.Ε.» της εταιρείας «VODAFONE ΠΑΝΑΦΟΝ Α.Ε.Ε. Τηλεπικοινωνιών» κατά της εταιρείας «Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος (ΟΤE Α.Ε.)».
Όπως φαίνεται ξεκάθαρα η Vofdafone έστειλε επιστολή στις 10 Γενάρη μετά και την τελευταία Ολομέλεια της ΕΕΤΤ που ενέκρινε πακέτα του ΟΤE και επανήλθε στις 17 Μαρτίου όταν ακόμα δεν είχε συσταθεί η νέα ολομέλεια της Επιτροπής προκειμένου να μην συζητηθούν τα υπόλοιπα πακέτα που είχε ανακοινώσει ο ΟTΕ. Υπενθυμίζεται ότι το ένα τρίτο των πακέτων του ΟΤE έχει ήδη εγκριθεί και έχει αρχίσει να προσφέρεται στους συνδρομητές από τα μέσα Μαρτίου.
Αναφορικά με την έγκριση της διάθεσης οικονομικών προγραμμάτων της εταιρείας ΟΤE Α.Ε. που αποτελούν το ένα τρίτο των συνολικών προγραμμάτων που έχει καταθέσει ο ΟΤE, η Επιτροπή αναφέρει ότι αυτά εγκρίθηκαν στις Ολομέλειες 20.12.2021, 29.12.2021 και 10.01.2022, οπότε και έγινε και η τελευταία Ολομέλεια μια και έληξε η θητεία της διοίκησή της ΕΕΤΤ.
Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕΤΤ η Επιτροπή Ακρόασης για την ανωτέρω διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων, αποτελείται από τους κ.κ.:
- Καθηγητή Δημήτριο Βαρουτά, Αντιπρόεδρο ηλεκτρονικών επικοινωνιών της ΕΕΤΤ, ως Πρόεδρο, αναπληρούμενο σε περίπτωση κωλύματος από τον κ. Σπυρίδωνα Παντελή, Αντιπρόεδρο Ταχυδρομείων ΕΕΤΤ,
- Καθηγητή Α. Σινανιώτη, μέλος της ΕΕΤΤ. ως μέλος, αναπληρούμενο σε περίπτωση κωλύματος από τον και Άγγελο - Ζήκο Πεπόνη, μέλος της ΕΕΤΤ,
- Καθηγ. Αντώνιο Γαστεράτο, μέλος της ΕΕΤΤ, ως μέλος, αναπληρούμενο σε περίπτωση κωλύματος από τον κ. Πέτρο Ποτίκα, μέλος της ΕΕΤΤ.
Γραμματέας της ως άνω ακρόασης ορίζεται η Ιωάννα Κοντοπούλου, Δικηγόρος ΕΕΤΤ, αναπληρούμενη σε περίπτωση κωλύματος από την Κλειώ Λεβέντη, Δικηγόρο - Ειδική Επιστήμονα ΕΕΤΤ.
Μετά το πέρας της συνάντησης δημοσιοποιήθηκε δήλωση της Διευθύντριας Εξωτερικών Υποθέσεων και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Vodafone Ελλάδας, Μαρία Σκάγκου η οποία επανέλαβε τις θέσεις της εταιρείας από το δελτίο Τύπου της Πέμπτης καταλήγοντας: «Η αύξηση της διείσδυσης των δικτύων νέας γενιάς στην Ελλάδα οφείλει να είναι μία από κοινού προσπάθεια και στρατηγικός στόχος για το σύνολο της αγοράς, με τους κατάλληλους όρους και με την επέμβαση όπου χρειάζεται, της ρυθμιστικής αρχής, ώστε να εξασφαλίζεται πράγματι ο ανταγωνισμός και τελικά το όφελος των Ελλήνων καταναλωτών».
Αν τα ασφαλιστικά μέτρα απορριφθούν από την ΕΕΤΤ θα ξεκινήσει η έγκριση των πακέτων του ΟΤE ώστε όλοι οι συνδρομητές που έχουν την δυνατότητα να απολαμβάνουν διπλάσιες ταχύτητες Internet. Aν όμως τελικά τα ασφαλιστικά μέτρα γίνουν δεκτά θα αναγκαστούν να σταματήσουν την περαιτέρω έγκριση των πακέτων που είχαν παρουσιαστεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό ενώ παράλληλα θα πρέπει να αποσυρθούν και τα πακέτα που εγκρίθηκαν από την προηγούμενη Ολομέλεια και ήδη έχουν δοθεί στους καταναλωτές.