Ο πληθωρισμός όταν ανεβαίνει, φεύγει αργά, είπε ο Απόστολος Ταμβακάκης, μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης, στο 7ο Φόρουμ των Δελφών.
Ο επικεφαλής της EOS Capital είπε ότι έχουμε μπροστά μας δύο πολύ δύσκολες χρονιές, “κυρίως λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων και των πληθωριστικών πιέσεων” όπως είπε, ενώ εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί εφέτος με βάση το κακό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλαδή στα επίπεδα του 7%.
Ωστόσο παρά τα προβλήματα, ο ίδιος δεν προτίθεται να μεταβάλει τον επενδυτικό σχεδιασμό που έχει κάνει το EOS Capital για τη φετινή χρονιά. Αντιθέτως όπως είπε “θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά που κάναμε και πριν”. “Η υπάρχουσα κατάσταση δεν θα επηρεάσει τις επενδύσεις που έχουμε αποφασίσει να υλοποιήσουμε. Το 2022 θα είναι μια βαριά χρονιά” συμπλήρωσε.
Τα τελευταία τρία χρόνια ο κ. Ταμβακάκης και η ομάδα του, από 4.000 ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν εξετάσει, κατέληξαν σε μια ομάδα 500 εταιρειών και ήδη έχουν δει τις 380. Και όταν λέμε ότι τις έχουν δει, δεν εννοούμε μόνο τις οικονομικές τους καταστάσεις και τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται. Όπως είπε ο κ. Ταμβακάκης “όταν αναλύεις μια εταιρεία κοιτάζεις και ποιοι είναι οι άνθρωποι που την τρέχουν. Αυτοί που έχουν το τιμόνι. Δεν είμαστε εμείς που κρατάμε το τιμόνι είναι εκείνοι”.
“Πέρα από την τεχνοκρατική αξιολόγηση παίζει μεγάλο ρόλο και η χημεία με τους ανθρώπους”, είπε, αποκαλύπτοντας ότι έχει απορρίψει εταιρείες γιατί δεν μπορούσε να τα βρει με τους ιδιοκτήτες. “Η επένδυση σε μια εταιρεία δεν είναι αρραβώνας, είναι παντρειά” είπε και ανέφερε πως για να φθάσει στον “γάμο” απαιτείται περί τους 18 μήνες από την πρώτη ημέρα που θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις.
Ο κ. Ταμβακάκης, ο οποίος βρέθηκε στο ίδιο πάνελ με τους επικεφαλής των εταιρειών Obrela Security Industries και Archeiothiki κ.κ. Γιώργος Πατσής και Περικλής Αργυρός αντίστοιχα, στις εταιρείες των οποίων η EOS έχει επενδύσει, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργιών μεταξύ των εταιρειών στις οποίες το fund έχει θέση.
“Αυτό που κάνουμε” είπε ο επικεφαλής του EOS Capital, “να συγκεντρώσουμε εταιρείες ώστε να δημιουργηθούν συνέργειες και τι μπορούν να κάνουν από κοινού εάν το θέλουν. Υπάρχει αυτή η σκέψη αλλά δεν είναι η επικρατούσα”, σημείωσε.
Ο ίδιος σημείωσε πως οι ελληνικές εταιρείες δεν είναι φθηνές σε σχέση με το 2017-2018, για να συμπληρώσει “είδα μια ευκαιρία στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις να γίνουν οι νέες Chipita, ΔΕΛΤΑ ακόμη και unicorns”.
Από την πλευρά του ο CEO και Co-Founder, της εταιρείας Obrela Security Industries Γιώργος Πατσής, είπε ότι στο πρόσωπο του Απόστολου Ταμβακάκη, η Obrela βρήκε έναν μέτοχο που την έχει βοηθήσει να υλοποιήσει το όνειρο της. Με τον Περικλή Αργυρό, Co-Founder και CEO, της εταιρείας Archeiothiki, να συμπληρώνει “είναι τακτοποιητής σκέψης και επιταχυντής ονείρων”.