Ένα σημαντικό έργο συνολικού προϋπολογισμού 176,7 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο που έχει προκηρυχθεί ποτέ, με το συγκεκριμένο αντικείμενο, παίρνει το δρόμο της προκήρυξης καθώς τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την ΚτΠ.
Στοχεύει στη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας της παραγωγικής λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων που φιλοξενούνται ή θα φιλοξενηθούν στη Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης) ή την Η.ΔΙ.Κ.Α. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) στο πλαίσιο των κυβερνητικών νεφών G-Cloud και H-Cloud, ώστε να καταστεί δυνατή η παροχή σύγχρονων υπηρεσιών φιλοξενίας Πληροφοριακών Συστημάτων στα πρότυπα του υβριδικού υπολογιστικού νέφους με συμφωνημένο επίπεδο υπηρεσιών (SLA).
Οι τεχνολογικές υποδομές αποτελούν βασική προϋπόθεση του ψηφιακού μετασχηματισμού τόσο του κράτους όσο και της χώρας ευρύτερα. Η οικονομική ανάπτυξη και η είσοδος στη νέα ψηφιακή οικονομία αποτελούν στόχους άμεσα συνυφασμένους με την αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών. Το Κυβερνητικά νέφη είναι το σύνολο των υπολογιστικών υποδομών που απαιτείται να αναβαθμιστούν ώστε να αποτελέσουν την βάση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Το αντικείμενο του έργου είναι η επέκταση των υπάρχουσων υπολογιστικών υποδομών για τους ανωτέρω φορείς. Για την επέκταση των υπαρχόντων Κυβερνητικών Νεφών θα πραγματοποιηθεί προμήθεια υπολογιστικών υποδομών από πάροχο δημόσιου υπολογιστικού νέφους.
Ειδικότερα το έργο αφορά σε: Παροχή υπολογιστικών υπηρεσιών (Compute), δικτυακών υπηρεσιών (Networking), χώρου αποθήκευσης δεδομένων (Storage) και εξυπηρέτησης διαδικτυακών και mobile εφαρμογών (Application Services, Containers) καθώς και συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων, επιχειρησιακής ευφυΐας και ανάλυσης δεδομένων, Internet of Things, ολοκλήρωσης επιχειρησιακών εφαρμογών, ταυτοποίησης και αυθεντικοποίησης χρηστών και συστήματα ασφαλείας συστημάτων και υποδομών, ανάπτυξης εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, ανάπτυξης εφαρμογών, διαχείρισης και παρακολούθησης των υποδομών και HyperConverged υποδομής με επέκταση στο public cloud.
Επιπλέον της προμήθειας των παραπάνω νεφοϋπολογιστικών υποδομών και υπηρεσιών, στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται και η παροχή υπηρεσιών, μελέτης εφαρμογής, εκπαίδευσης, επιτόπιας υποστήριξης, ανάπτυξης και μετάπτωσης εφαρμογών καθώς και εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες (Advisory Services).
Το έργο είναι ενιαίο, οι προσφορές που θα κατατεθούν θα είναι για το σύνολο των υπηρεσιών που προαναφέρθηκαν.
Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 36 μήνες με δικαίωμα παράτασης έπειτα από αίτημα της Αναθέτουσας Αρχής κατά 18 μήνες το μέγιστο, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας ελέγχου και παραλαβής παραδοτέων. Η σύμβαση θα ανατεθεί με το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς, βάσει της βέλτιστης σχέση ποιότητας – τιμής.
Αναμενόμενα Οφέλη
Με την υλοποίηση του έργου «Παροχή Νεφο-Υπολογιστικών Υποδομών και υπηρεσιών (Cloud Services)», το κυβερνητικό υπολογιστικό Νέφος (G-Cloud) και το υπολογιστικό νέφος του τομέα υγείας (H-Cloud) θα είναι σε θέση να παρέχoυν ένα σύνολο από νέες προηγμένες υπηρεσίες νέφους που θα επιτρέπουν την φιλοξενία και την υποστήριξη πολύπλοκων Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων Φορέων της Δημόσιας Διοίκησης με υψηλές απαιτήσεις σε διαθεσιμότητα, απόδοση και ασφάλεια.
Τα οφέλη από την λειτουργία του έργου είναι:
- Εξαιρετική ταχύτητα πρόσβασης στα πληροφοριακά συστήματα από το Internet για «εξωστρεφή» συστήματα με ταυτόχρονη αποφυγή της επιβάρυνσης στις γραμμές σύνδεσης στο Διαδίκτυο.
- Υψηλή ασφάλεια και απομόνωση της υφιστάμενης υποδομής. Για συστήματα που εκτίθενται στο Διαδίκτυο και δέχονται διαρκείς κλήσεις από πολίτες και επιχειρήσεις, περιορίζεται στο ελάχιστο η επιβάρυνση αλλά και οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των εσωτερικών δικτύων και \ υποδομών.
- Άμεση και οικονομική κλιμάκωση του συστήματος σε περίπτωση απρόβλεπτου φορτίου εξυπηρέτησης. Με τη χρήση παραδοσιακών τεχνολογιών είναι εξαιρετικά δυσχερής η ανταπόκριση σε απρόβλεπτα ή παροδικά φορτία, ή η συρρίκνωση της υποδομής σε περιόδους υπολειτουργίας. Αντιθέτως, με χρήση της νεφοϋπολογιστικής τεχνολογίας είναι δυνατή η προσαρμογή της υποδομής εξυπηρέτησης στις εκάστοτε ανάγκες της ΓΓΠΣΔΔ και των εφαρμογών που εξυπηρετεί.
- Αποφυγή μεγάλης εκ των προτέρων επένδυσης για την προμήθεια του υλικού (ενδεικτικά servers, storage, networking, υποδομή backup) και λογισμικού υποδομής. Επισημαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις ο εξοπλισμός που διαθέτει σήμερα η ΓΓΠΣΔΔ και η ΗΔΙΚΑ είναι πρακτικά αδύνατο να υποστηρίξει την εγκατάσταση και λειτουργία νέων εκδόσεων των λογισμικών υποδομής, λόγω ασυμβατότητας που οφείλεται στην παλαιότητά του.
- Ευελιξία και βέλτιστη εκμετάλλευση της επένδυσης καθώς μπορεί να υποστηριχθεί μεγάλο εύρος διαφορετικών τεχνολογιών και περιβαλλόντων δοκιμών με ταυτόχρονη αποφυγή πολλαπλών προμηθειών διαφορετικών κατηγοριών υλικού και λογισμικού που θα απαιτούνταν σε διαφορετική περίπτωση για την ικανοποίηση του εύρους των σεναρίων που επιθυμεί ο Οργανισμός.
- Ταχύτητα υλοποίησης καθώς αποφεύγονται οι χρόνοι ξεχωριστών προμηθειών, παραλαβής και εγκατάστασης του εξοπλισμού που απαιτείται για την υλοποίηση των σεναρίων. Πρόσθετη ευελιξία και ταχύτητα, καθώς μπορούν ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιηθεί το Δημόσιο Υπολογιστικό Νέφος για ανάγκες που δεν είναι εκ των προτέρων αυστηρά καθορισμένες.
- Ελαστικότητα, ευελιξία και οικονομία χρήσης, καθώς με την προσέγγιση του Cloud Computing γίνεται χρήση κάθε φορά μόνο εκείνων των πόρων που είναι απαραίτητοι για την αποδοτική εξυπηρέτηση των υπολογιστικών φορτίων με μηχανισμούς αυτόματης κλιμάκωσης/αποκλιμάκωσης (δέσμευσης/αποδέσμευσης πόρων).
- Ελαχιστοποίησή του κόστους συντήρησης της υποδομής και του αριθμού των απαιτούμενων συμβολαίων υποστήριξης με πολλαπλούς κατασκευαστές, τα οποία θα ήταν απαραίτητα σε μια παραδοσιακή εγκατάσταση προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλή διαθεσιμότητα του \ συστήματος.
- Αποδέσμευση του προσωπικού πληροφορικής του Οργανισμού από «τετριμμένες» εργασίες καθημερινής διαχείρισης της υποδομής και επικέντρωσή τους σε υποστήριξη υποδομή με μεγάλη επιχειρησιακή αξία για τον Οργανισμό.