Βρυξέλλες, ανταπόκριση
Εντολή να πιέσει τους δανειστές μας, ώστε να μπορεί ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει ένα πολιτικά ωφέλιμο πακέτο παροχών, έδωσε ο Κ. Μητσοτάκης στον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.
Σύμφωνα με συγκεκριμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, o υπουργός Οικονομικών, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Eurogroup και του Ecofin, αναμένεται να εντείνει τις προσπάθειες για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, η οποία δεν θα προσμετρήσει στο υψηλό χρέος της χώρας.
«Ήδη οι επαφές έχουν ξεκινήσει. Δεν μπορούμε να κινηθούμε σε συλλογικό επίπεδο, γιατί η ΕΕ φαίνεται πως ακόμα δεν μπορεί να λάβει ομόφωνες αποφάσεις», ανέφερε κυβερνητική πηγή. «Πρέπει να έχετε διαπιστώσει και εσείς ότι οι αποφάσεις για τα νέα οικονομικά μέτρα στήριξης συνεχώς μεταφέρονται για λίγο αργότερα. Η αναβλητικότητα της ΕΕ είναι γνωστή», πρόσθεσε.
Με όπλο τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, τον υψηλό πληθωρισμό και τις τιμές-ρεκόρ στην ενέργεια, η Ελλάδα προσπαθεί να μην περιοριστεί στη γενική ρήτρα διαφυγής το 2023. Προσπαθεί επίσης να πιέσει, και μέσω του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, έτσι ώστε να βρεθεί φόρμουλα ανακατανομής κονδυλίων τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από άλλα προγράμματα, ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν τα νέα μέτρα στήριξης και οι παροχές που θέλει να εξαγγείλει ο Έλληνας πρωθυπουργός σε λίγες μέρες.
Προβληματισμός στις Βρυξέλλες
Ανώτατες πηγές από την πλευρά των δανειστών εξέφρασαν τον προβληματισμό τους ενόψει της πρόθεσης της ελληνικής κυβέρνησης να ανακοινώσει νέο πακέτο στήριξης, παρότι από την Αθήνα διαμηνύεται ότι θα είναι «στοχευμένο και λελογισμένο».
Ό,τι εξαγγελθεί θα πρέπει πρώτα να ζυμωθεί με τους δανειστές και να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος. Η Ελλάδα είναι, άλλωστε, συνηθισμένη σε αυτό, ανέφερε πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων.
Οι Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Από την άλλη, όμως, είναι γνωστή και η «ανελαστικότητα» της σκέψης της ίδιας της ΕΕ. Τη δύσκολη ισορροπία παραδέχτηκε ουσιαστικά και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Μιλώντας το Σάββατο στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, αναφέρθηκε σε πολύ στοχευμένα μέτρα και αρνήθηκε να διευκρινίσει τελικά πόσα νοικοκυριά θα επωφεληθούν από τις νέες ελαφρύνσεις ή την έκτακτη ενίσχυση. Και αυτό γιατί η απάντηση θα δοθεί μετά από διαβούλευση με τους δανειστές.
Ο πρωθυπουργός όμως φαίνεται αποφασισμένος να μεγαλώσει όσο μπορεί το πακέτο εντός των δημοσιονομικών ορίων που θα εξασφαλιστούν. Στο πακέτο περιλαμβάνονται:
- Έκτακτα επιδόματα σε νοικοκυριά για ρεύμα, αέριο και επίδομα θέρμανσης.
- Ενίσχυση σε ενεργοβόρες βιομηχανίες.
- Ενίσχυση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις συνέπειες του πολέμου.
- Παρεμβάσεις στον τομέα της ακρίβειας.
- Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και στο β’ εξάμηνο του 2022.
Οι Βρυξέλλες πάντως δείχνουν να μην αντιδρούν τόσο γρήγορα όσο εν καιρώ πανδημίας. Και αυτό γιατί, όπως μας ανέφερε πηγή από το Eurogroup, είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ουκρανία.
«Για να νομοθετηθεί ένα μέτρο, πρέπει να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια από τον προϋπολογισμό», λέει ξεκάθαρα πηγή των Βρυξελλών. «Οι επιπτώσεις (του πολέμου) ενδέχεται να είναι σεισμικές (seismic) και να έχουν βάθος χρόνου. Δεν πρέπει να αντιδράσουμε με πανικό, αλλά με μεθοδικότητα και οργάνωση», ανέφερε η πηγή.
«Αντιλαμβάνομαι ότι και άλλες χώρες του Νότου πιέζουν για χαλάρωση και για έκτακτα κονδύλια που μπορεί να δοθούν υπό το πρίσμα "μη αναμενόμενων περιστάσεων" (unforeseen circumstances) του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να μην προσμετρήσουν στο χρέος», πρόσθεσε. «Ωστόσο, η κάθε χώρα έχει την ιδιαιτερότητά της. Κρίνεται η δημοσιονομική ιστορία της και ο τρόπος αντίδρασης της κυβέρνησής της».
Σε διευκρινιστική ερώτηση, η πηγή παραδέχθηκε ότι βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι η δημιουργία διμερών δημοσιονομικών συμβολαίων, ώστε η κάθε χώρα να αντιμετωπίζεται με άλλα κριτήρια, κάτι που είχε αποκαλύψει εδώ και μήνες το Euro2day.gr.
Ο ανώτατος αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε ότι ακόμα και η γενική ρήτρα διαφυγής να παραμείνει το 2023, έστω και σε διαφορετική μορφή, αυτό δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα καθώς επιβαρύνεται με σημαντικό χρέος. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Μητσοτάκης ελπίζει ότι με τη βοήθεια του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά μπορεί να γίνει ανακατεύθυνση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.
Το Μαξίμου φαίνεται πως θέλει μια γρήγορη και πειστική λύση, καθώς όπως μας ανέφερε κυβερνητική πηγή, «δεν υπάρχουν πολλές επιλογές: Ή θα πάμε σε εκλογές πριν τον Οκτώβριο ή θα εξαντλήσουμε τη θητεία».
Η ατζέντα του Eurogroup με άρωμα Ελλάδας
Οι κινήσεις του Χρήστου Σταϊκούρα ξεκινούν από το πρωί, όταν θα έχει συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Paolo Gentiloni και το μεσημέρι με τον πρόεδρο του Eurogroup Paschal Donohoe.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα συζητηθούν ο συντονισμός της δημοσιονομικής πολιτικής της ευρωζώνης για το 2023, με στόχο τη διασφάλιση της οικονομικής ανάκαμψης. Παράλληλα, το Eurogroup θα εξετάσει την οικονομική κατάσταση την οποία διαμορφώνει η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και άλλες βασικές μακροοικονομικές εξελίξεις που επηρεάζουν τον δημοσιονομικό σχεδιασμό για το προσεχές έτος. Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τη 13η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.
Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Eurogroup σε διευρυμένη σύνθεση, στην οποία θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα, προκειμένου να συμφωνηθεί πρόγραμμα εργασιών για όλα τα εκκρεμή στοιχεία της τραπεζικής ένωσης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.