Αντιμέτωπα με ένα νέο κύμα ανατιμήσεων βρίσκονται τα νοικοκυριά, που περιορίζουν, υπό το βάρος των αυξημένων λογαριασμών σε ρεύμα, ενέργεια και καύσιμα, τις δαπάνες τους στο σούπερ μάρκετ.
Το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου η πτώση των πωλήσεων σε αξία στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, άγγιξε το 4-5%, με τη μείωση στον όγκο πωλήσεων να υπερβαίνει το 10%, λένε στο euro2day.gr στελέχη του κλάδου.
Την ίδια στιγμή, οι μεσοσταθμικές αυξήσεις, με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που καταφθάνουν στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ από τους προμηθευτές, αγγίζουν το 6-7%, που σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων οι ανατιμήσεις είναι πολλαπλάσιες. Όπως στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπου η τιμή τους από τις αρχές της χρονιάς έχει αυξηθεί κατά 20%.
Το κύμα ακρίβειας αποτυπώνεται και στους δείκτες του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). Τον Φεβρουάριο, οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με τον Ιανουάριο και κατά 24,1% έναντι του Φεβρουαρίου του 2021. Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων, με βάση τις τιμές πέντε ομάδων εμπορευμάτων, διαμορφώθηκε στις 140,7 μονάδες στο τέλος Φεβρουαρίου.
Η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση σε συνδυασμό με την ανησυχία για τις προμήθειες αυξάνουν τις τιμές, αναφέρει ο FAO. Οι διεθνείς τιμές του ηλιέλαιου αυξήθηκαν σημαντικά, καθώς η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλιέλαιου στον κόσμο, ενώ η ξηρασία έχει περιορίσει την παραγωγή σόγιας στη Νότια Αμερική.
Οι τιμές για τα δημητριακά αυξάνονται επίσης, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τις προμήθειες σιταριού και καλαμποκιού. Οι τιμές των γαλακτοκομικών και του κρέατος αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο, αλλά οι τιμές της ζάχαρης μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
«Οι ανησυχίες για τις συνθήκες των καλλιεργειών και την επαρκή διαθεσιμότητα εξαγωγών εξηγούν μόνο ένα μέρος των σημερινών παγκόσμιων αυξήσεων των τιμών των τροφίμων. Μια πολύ μεγαλύτερη ώθηση για τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων προέρχεται από την εξωτερική παραγωγή τροφίμων, ιδιαίτερα από τους τομείς της ενέργειας, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών», δήλωσε ο οικονομολόγος του FAO Upali Galketi Arachilage. «Όλοι αυτοί οι παράγοντες τείνουν να συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών τροφίμων, αποθαρρύνοντάς τους να επενδύσουν και να επεκτείνουν την παραγωγή».