Η Ελλάδα είναι στη 12η θέση των χωρών διεθνώς με το πιο γρήγορο Ιnternet, προσφέροντας ταχύτητες λήψης κοντά στα 200 Mbps.
Μέσα σε ένα τοπίο που υπάρχουν χώρες που ακόμα δεν έχουν διαθέσει το φάσμα 5G και η Ευρώπη αναγκάζεται να αναπροσαρμόσει τους στόχους της για την κάλυψη 5G, η Ελλάδα είναι στην πρώτη 10άδα της ΕΕ με τις υψηλότερες ταχύτητες, ουσιαστικά κατακτώντας μαζί με τη Γαλλία την 7η θέση.
Συγκρίνοντας τις μέσες ταχύτητες λήψης 5G, είναι προφανές ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Νότια Κορέα είναι πολύ μπροστά με πάνω από 500 Mbps μέση ταχύτητα λήψης το 4ο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με το Speedtest Intelligence. Ωστόσο, η Βουλγαρία, η Νορβηγία, η Σαουδική Αραβία και η Σουηδία έφτασαν επίσης στο κλαμπ των 300 Mbps+.
Στην Ευρώπη, πρώτη έρχεται η Ολλανδία και ακολουθούν η Κύπρος και η Βουλγαρία. Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του 4ου τριμήνου 2021, η KPN γνωστοποίησε ότι έχει εκσυγχρονίσει πάνω από 4.000 τοποθεσίες μέχρι σήμερα και ότι το δίκτυό της 5G καλύπτει ήδη περισσότερο από το 80% του πληθυσμού που χρησιμοποιεί φάσμα 700 MHz.
Η Telemach Slovenia ήταν στην κορυφή των γραφημάτων όσον αφορά τις μέσες ταχύτητες λήψης μέσω 5G το 4ο τρίμηνο του 2021.
Οι Σουηδοί χειριστές έχουν καλή απόδοση στην κατάταξη -τρεις από τους τέσσερις εθνικούς παρόχους κατατάσσονται στους 10 πιο γρήγορους Ευρωπαίους παίκτες- ενώ η Cyta μπήκε ως ο έβδομος ταχύτερος πάροχος 5G.
Η ανάπτυξη δικτύου στην Ελλάδα
Ο ΟΤΕ έχει συνάψει συμφωνία με δίκτυα 44 χωρών για να απολαμβάνουν οι συνδρομητές τις υπηρεσίες 5G στο εξωτερικό, ενώ ενισχύει την ανταγωνιστικότητά του με την ταχεία ανάπτυξη των υπηρεσιών 5G, χτίζοντας στην αυξανόμενη χρήση δεδομένων.
Όπως αναφέρει η εταιρεία στα οικονομικά της αποτελέσματα, η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου 5G συνέχισε να αυξάνεται καθ’ όλη τη χρονιά, με τον στόχο του 60% που είχε τεθεί για τα τέλη του 2021 να επιτυγχάνεται. Ο όμιλος είχε θέσει τον πήχη της πληθυσμιακής κάλυψης στο 80% μέχρι το τέλος του 2022, αλλά ο Μιχάλης Τσαμάζ ανέφερε πως ο νέος στόχος είναι στο 90%, μιας και ήδη η πληθυσμιακή κάλυψη υπηρεσιών 5G στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχει ήδη ξεπεράσει το 97% και 90%,αντίστοιχα.
Η Vodafone, που έχει ήδη ενεργοποιήσει το δίκτυό της 5G σε 26 περιοχές της χώρας, που περιλαμβάνουν τα σημαντικότερα αστικά κέντρα της Ελλάδας καθώς και τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, έχει ανακοινώσει πως εξαπλώνει το δίκτυό της και σε Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο και Αντίπαρο, Νάξο, Ρόδο, Χάλκη και Χαλκιδική.
Το Vodafone Giga Network 5G ήδη καλύπτει με σημαντική πυκνότητα το κέντρο της Αθήνας και τις περισσότερες περιοχές του Δήμου Αθηναίων όσο και της ευρύτερης ζώνης του Πειραιά, ενώ συνεχίζει την επέκτασή του σε όλα τα προάστια της πρωτεύουσας και επιταχύνει την κατασκευή του στη Θεσσαλονίκη, όπου ήδη το κέντρο της πόλης διαθέτει σημαντική κάλυψη.
Παράλληλα η ανάπτυξη του 5G συνεχίζεται σε Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Λάρισα, Βόλο, Ιωάννινα, Σέρρες, Τρίκαλα, Λαμία, Χαλκίδα, Καβάλα, Ξάνθη, Καλαμάτα, Ορχομενό και Γρεβενά.
Στη Wind, που βρίσκεται στη διαδικασία συγχώνευσης με τη United Group, είναι σε πλήρη εξέλιξη η ανάπτυξη του δικτύου 5G, με στόχο η πληθυσμιακή κάλυψη μέχρι τέλος του έτους να ξεπεράσει το 65%. Η εταιρεία δίνει έμφαση στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου για παράδειγμα στην Αθήνα η πληθυσμιακή κάλυψη ήδη ξεπερνά το 85%.
Βασικό κομμάτι της στρατηγικής της United Group είναι και η ανάπτυξη δικού της δικτύου τηλεπικοινωνιών στις χώρες που δραστηριοποιείται, με την ανάπτυξη των οπτικών ινών και του δικτύου 5G να αποτελούν βασικούς πυλώνες του σχεδιασμού του επενδυτικού σχεδίου.
Η Ευρώπη
Σύμφωνα με τα στοιχεία της GSMA Intelligence, 84 πάροχοι είχαν αναπτύξει υπηρεσίες 5G σε 31 χώρες τον Ιανουάριο του 2022. Η έκθεση «Κατάσταση των Ψηφιακών Επικοινωνιών» που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Τηλεπικοινωνιακών Διαχειριστών Δικτύων (ETNO) αναφέρει ότι η απορρόφηση του 5G στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει μόνο το 2,8% του συνόλου των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας, σε σύγκριση με 13,4% στις Ηνωμένες Πολιτείες και 29,3% στη Νότια Κορέα: παρά το γεγονός ότι είναι διαθέσιμες στο 62% του πληθυσμού.
Ενώ έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην Ευρώπη μέχρι στιγμής και ορισμένοι χειριστές προσφέρουν ταχύτητες αστραπής, η εικόνα είναι ανάμεικτη σε όλη την ήπειρο και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγκάζεται να αναδιπλώσει τα φιλόδοξα σχέδιά της.
Στην Ειδική Έκθεση 03/2022: «Εξάπλωση του 5G στην ΕΕ: καθυστερήσεις στην ανάπτυξη δικτύων με ζητήματα ασφάλειας να παραμένουν άλυτα», το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ECA) προειδοποιεί ότι η Ευρώπη υστερεί στους ακόλουθους στόχους που τέθηκαν στο Σχέδιο Δράσης του 2016:
- Το 5G θα κυκλοφορήσει σε όλες τις αστικές περιοχές και σε όλες τις κύριες διαδρομές μεταφορών έως το 2025.
- Να επιτευχθεί κάλυψη 5G σε όλη την ΕΕ έως το 2030.
Ο έλεγχος δείχνει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην εγκατάσταση του δικτύου 5G και στη μεταφορά των στόχων της ΕΕ στις εθνικές στρατηγικές 5G ή στα σχέδια ευρυζωνικότητας των κρατών-μελών. Το ECA προειδοποιεί επίσης ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ψηφιακό χάσμα μεταξύ διαφορετικών χωρών της ΕΕ όσον αφορά την ποιότητα και την ικανότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες 5G.
Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης EC 2016 5G, οι χώρες σε όλη την ΕΕ επρόκειτο να καταστήσουν διαθέσιμο για χρήση φάσμα χαμηλής ζώνης έως τις 30 Ιουνίου 2020 και φάσμα μεσαίας και υψηλής ζώνης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Ωστόσο, τέσσερις χώρες από τις 30 που αναλύθηκαν δεν έχουν ακόμη εκχωρήσει το φάσμα. Οι καθυστερήσεις που σχετίζονται με την εκχώρηση φάσματος οφείλονται σε πολλούς λόγους, που κυμαίνονται από τον αντίκτυπο της Covid-19 στα χρονοδιαγράμματα, τον διασυνοριακό συντονισμό με χώρες εκτός ΕΕ έως την αδύναμη ζήτηση από την πλευρά των φορέων εκμετάλλευσης.