Πώς έγιναν της... μόδας οι εξαγορές ελληνικών startups

Πόλος έλξης επενδύσεων το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων και η εγχώρια αγορά ΤΠΕ. Τρεις εξαγορές ελληνικών εταιρειών από ξένους επενδυτές σε μόλις ένα μήνα. Δύο κινήσεις από Έλληνες προδιαγράφουν μια «έντονη» χρονιά.

Δημοσιεύθηκε: 2 Φεβρουαρίου 2022 - 08:06

Load more

Με… ηχηρά deals που δείχνουν τη δυναμική που έχουν αποκτήσει ελληνικές εταιρείες της τεχνολογίας και του startup οικοσυστήματος ξεκίνησε το 2022, επισφραγίζοντας το ιδιαίτερα θετικό 2021, όπου παρατηρήθηκε μεγάλη κινητικότητα.

Μέσα σε ένα μήνα έχουν υλοποιηθεί τρία mega deals με ξένους επενδυτές, δύο με Έλληνες, ενώ κυοφορείται ακόμα ένα με αμερικανικό «άρωμα», που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι ρυθμοί αυτοί θα διατηρηθούν καθώς η χώρα μας και οι ελληνικές εταιρείες έχουν προσελκύσει τα βλέμματα όλου του κόσμου και κυρίως της Αμερικής, επιβεβαιώνοντας τη μετάβαση της χώρας από την επενδυτική στασιμότητα που παρατηρήθηκε πριν από μια δεκαετία σε φάση επενδυτικού πυρετού.  

Δεν είναι τυχαίο ότι σε πρόσφατη έκθεσή της, η Endeavor είχε σημειώσει  πως Blueground, Epignosis, Hellas Direct, NetData, Persado, Pollfish, Omilia, Orfium, Viva Wallet και Workable βρίσκονται στη λίστα με τις εταιρείες που αναμένεται πως θα βρεθούν στο επίκεντρο του οικοσυστήματος με τις επιτυχίες τους. «Αυτές οι εταιρείες είναι ήδη διεθνείς παίκτες και συνεχίζουν την ανάπτυξή τους», είχε αναφερθεί στην έκθεση του Οργανισμού.

Αμερικανική… απόβαση

Μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν αμερικανικές εταιρείες για επενδύσεις στη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη ανακοινώθηκε χθες ότι η αμερικανική Prodege εξαγόρασε την  ελληνική εταιρεία Pollfish. Είχε προηγηθεί η εξαγορά του 49% της Viva Wallet από τον αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό JP Morgan, ενώ κυοφορείται και τρίτη εξαγορά με αμερικανικά κεφάλαια που αφορά τη μητρική εταιρεία του Facebook, Meta Platforms, Inc., η οποία διαπραγματεύεται την εξαγορά της ελληνικής εταιρείας προηγμένης ηχητικής τεχνολογίας Accusonus.

Η εξαγορά της Pollfish

Η Pollfish, η ελληνική εταιρεία που ξεκίνησε ως startup στην Αθήνα και έχει πλέον έδρα τη Νέα Υόρκη, εξαγοράστηκε χθες από την αμερικανική εταιρεία Prodege.

Όπως χαρακτηριστικά ανακοινώθηκε, η Prodege, μια πρωτοποριακή πλατφόρμα μάρκετινγκ και πληροφοριών καταναλωτών, ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε την Pollfish, μια σύγχρονη πλατφόρμα έρευνας για κινητά που παρέχει αυθεντικές απαντήσεις σε πραγματικό χρόνο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τίμημα για την εξαγορά της Pollfish φέρεται να κινείται μεταξύ 70-85 εκατ. δολ., με την Ελλάδα να παραμένει στο πλάνο της αμερικανικής εταιρείας.

Η Pollfish, που ιδρύθηκε το 2013, υποστηρίζει τις ανάγκες του σύγχρονου ερευνητή, προσφέροντας μια φιλική προς τον χρήστη και ισχυρή παγκόσμια πλατφόρμα DIY για έρευνα από τη δημιουργία ερευνών έως τα αστραπιαία αποτελέσματα. Γνωρίζοντας ότι πολλοί οργανισμοί σήμερα απαιτούν μια γρήγορη ανάκαμψη, η Pollfish αξιοποιεί νέες τεχνολογίες για να βελτιώσει την πρόσβαση, την ποιότητα και την ταχύτητα απόκρισης των ερωτώμενων.

Το Prodege (pro-dé-gée) είναι μια πλατφόρμα μάρκετινγκ αιχμής και πληροφοριών καταναλωτών που αξιοποιεί το παγκόσμιο κοινό των μελών του προγράμματος επιβράβευσης για να ενισχύσει τις επιχειρηματικές λύσεις της. Ενισχύθηκε το 2021 από μια σημαντική επένδυση από την Great Hill Partners, μια εταιρεία ιδιωτικών μετοχών με έδρα τη Βοστώνη. Οι καινοτόμες προσφορές θα συνεχίσουν να δίνουν τη δυνατότητα σε κορυφαίες μάρκες και πρακτορεία να συγκεντρώσουν πληροφορίες και να τις προωθήσουν στο κοινό-στόχο τους.

Η  Pollfish έχει  αναπτύξει μια πλατφόρμα δίνοντας μεγάλη έμφαση ώστε να είναι εύκολο εξίσου για έναν άπειρο όσο και για έναν επαγγελματία της έρευνας να κάνει τη δουλειά του, παίρνοντας αξιόπιστα αποτελέσματα.

Η εταιρεία, δύο χρόνια μόλις από την ίδρυσή της το 2015, επέλεξε να μεταφέρει την έδρα της στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη. Στην αμερικανική μητρόπολη στεγάζονται σήμερα τα τμήματα Sales, Marketing, Finace, ενώ στην Αθήνα -στο κέντρο της πόλης- παραμένουν τα τμήματα που ασχολούνται με το ίδιο το προϊόν της εταιρείας, το customer support και το publisher acquisition. Στο πελατολόγιό της εντάσσονται πλέον κορυφαία παγκόσμια brands μεταξύ των οποίων η Apple, το Spotify, η NFL, το Netflix, η Samsung κ.α.  καθώς και κράτη αλλά και διεθνείς οργανισμοί. Ξεκίνησε από την Ελλάδα από τους Γιάννη Παπαδάκη, Ανδρέα Βούρκο, Γιάννη Ζαούδη και Ζήση Μπέλλα.

Σε διαπραγματεύσεις με την Accusonus το Facebook

Στο στόχαστρο του Facebook έχει μπει η ελληνική Accusonus, χωρίς ωστόσο ακόμα οι δύο πλευρές να έχουν φτάσει σε τελική συμφωνία. Παράλληλα η Facebook σχεδιάζει την  ίδρυση θυγατρικής στη χώρα μας, προκειμένου να προχωρήσει και σε νέες εξαγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Meta Platforms ενδιαφέρεται να εξαγοράσει το 100% της Accusonus από τους ιδρυτές και μετόχους της, Αλέξανδρο Τσιλφίδη, Ηλία Κοκκίνη και Μιχάλη Τζάννε, όπως και έτερο μέτοχό της, το κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών Big Pi Ventures, συμφερόντων Μάρκου Βερέμη, σε αποτίμηση (enterprise value) που κινείται στην περιοχή μεταξύ 70 και 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Accusonus  δραστηριοποιείται στην Αθήνα και την Πάτρα όπου διατηρεί γραφεία, ενώ η έδρα της είναι στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. H ελληνική startup εξειδικεύεται στις καινοτόμες τεχνολογίες γύρω από τον ψηφιακό ήχο και χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη σε προϊόντα λογισμικού για να εκδημοκρατίσει την παραγωγή ηχητικού περιεχομένου και βίντεο. Tο software της Accusonus έχει χρησιμοποιηθεί από παραγωγούς που συνεργάζονται με κορυφαία ονόματα όπως οι Bob Dylan, Aerosmith, Dream Theatre και Sepultura, αλλά και από κορυφαία αμερικανικά στούντιο παραγωγής ταινιών.

Τα προϊόντα τους (Drumatom, Regroover, ERA Bundle, Mauvio, SFX Cellar) χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή από εκατομμύρια creators, παραγωγούς και στούντιο ηχογράφησης σε όλο τον κόσμο.

Η εταιρεία ιδρύθηκε επίσημα στα μέσα του 2013 από τον Ηλία Κοκκίνη και τον Αλέξανδρο Τσιλφίδη. Και οι δύο έχουν σπουδάσει Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί ενώ έχουν  διδακτορικό στην Τεχνολογία Ήχου στο Πολυτεχνείο της Πάτρας. Προ διετίας μάλιστα, η εταιρεία  έχει σηκώσει και χρηματοδότηση ύψους 3,3 εκατ. δολαρίων από τη Venture Friends και ελληνικά VCs.

Το ενδιαφέρον του εν λόγω deal είναι μάλιστα ευρύτερο. Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, η εν λόγω επένδυση θα μπορούσε να σημαίνει πολλά παραπάνω από μια απλή εξαγορά εταιρείας, βάζοντας εν ευθέτω τη χώρα μας και ειδικά την Πάτρα, στο Meta hub club.

Σε νέα ιδιοκτησία η Viva Wallet

Πριν από δύο εβδομάδες είχε προηγηθεί άλλη αμερικανική στρατηγική επένδυση. Πρόκειται για την  JP Morgan που εξαγόρασε το 49% της Viva Wallet, έναντι 1 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας την αποτίμηση της ελληνικής neobank κοντά στο 1,8 δισ. ευρώ.

Η λογική πίσω από το deal εδράζεται στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο του Financial Technology, εν συντομία Fintech, ο οποίος δείχνει να προσελκύει τα τελευταία χρόνια επενδύσεις δισεκατομμυρίων τόσο από θεσμικούς επενδυτές όσο και από μεγάλους τραπεζικούς ομίλους.

Η Mantis

Πριν από τρεις εβδομάδες, ανακοινώθηκε η εξαγορά και συγχώνευση της ελληνικής εταιρείας Mantis με τη γερμανική Ecovium. Με τίμημα που φτάνει ή και ξεπερνά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 60 εκατ. ευρώ, η Mantis, η οποία από το 1996 αναπτύσσει συστήματα διαχείρισης αποθηκών και λογισμικού για επιχειρήσεις, διατηρώντας γραφεία σε 9 χώρες, εντάσσεται στον όμιλο Ecovium, ο οποίος από το 1999 αναπτύσσει τεχνολογικό εξοπλισμό, υποδομές και υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα της Γερμανίας και άλλων γερμανόφωνων περιοχών.

Στόχος της συγχώνευσης αυτής με την Ecovium, βασικός μέτοχος της οποίας αποτελεί το ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο FSN Capital, που διαχειρίζεται κεφάλαια 4 δισ. ευρώ., είναι η παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για την εφοδιαστική αλυσίδα και φυσικά η ενίσχυση του μεριδίου αγοράς των δύο εταιρειών διεθνώς.

H Entersoft εξαγοράζει τη Logon

Και στην εγχώρια αγορά όμως από την αρχή του χρόνου παρατηρείται έντονη κινητικότητα. Η Entersoft A.E. ανακοίνωσε ότι στις 4/1/2022, σε υλοποίηση της σχετικής έγκρισης του Δ.Σ. της εταιρείας της 3/1/2022, υπεγράφη η εξαγορά του 100% των μετοχών της εταιρείας Logοn.

 Το συνολικό συμφωνηθέν τίμημα ανέρχεται στο ποσό του 1,3 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί ως εξής: 800.000 ευρώ με την υπογραφή της συμφωνίας, 250.000 σε 6 μήνες και 250.000 σε 12 μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας.

 

Epsilon Net: Εξαγόρασε τη CSA έναντι 2,73 εκατ.

Παράλληλα η Epsilon Net απέκτησε το  100% της εταιρείας με την επωνυμία «Σωτήρης Ματσούκας» και τον διακριτικό τίτλο «CSA», η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη εξειδικευμένων λύσεων πληροφορικής και συστημάτων αυτοματισμού για φαρμακεία και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας και διακίνησης του φαρμάκου στην Ελλάδα, ανακοίνωσε.

Η CSA δραστηριοποιείται από το 1985 στην ανάπτυξη λογισμικού για μικρές και μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, επενδύοντας σε τεχνολογίες αιχμής και σε ανθρώπινο δυναμικό, ώστε οι εφαρμογές της να προσφέρουν υψηλό επίπεδο ευχρηστίας και διαλειτουργικότητας. Η εταιρεία διαθέτει ολοκληρωμένες εφαρμογές και λύσεις στον τομέα του φαρμάκου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η συστηματική και μακροχρόνια προσπάθεια της διοίκησης της εταιρείας και των στελεχών της έχουν οδηγήσει τη CSA σε ηγετική θέση με μερίδιο πάνω από 50% στη συγκεκριμένη κάθετη αγορά του φαρμάκου και στην εξυπηρέτηση με λύσεις λογισμικού άνω των 5.200 φαρμακείων στο σύνολο περίπου των 10.400 που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2020)».

Στην Epsilon Net θα μεταβιβαστεί από 5 μετόχους φυσικά πρόσωπα, ποσοστό 100% της CSA. Το συνολικό τίμημα για την εξαγορά και απόκτηση ποσοστού 100% της CSA θα ανέλθει σε 2,73 εκατ. ευρώ.

Τα deals του 2021

Εντονη δραστηριότητα υπήρξε και πέρυσι στον κλάδο της πληροφορικής. Είχαμε την είσοδο νέων επενδυτών στη Softone του ομίλου Olympia, αλλά και την εξαγορά της Intrasoft International από τη Netcompany με έδρα τη Δανία. Ακόμη, τον περασμένο Μάρτιο η Profile εξαγόρασε τη Euronext Centevo, ενώ η Unisystems του ομίλου Quest απέκτησε το 60% της Intelli Solutions.

Επίσης την προηγούμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε η εξαγορά της Wedia από την Entersoft και η εξαγορά του 56,5% της κυπριακής εταιρείας CloudfinLTD από την Inform Λύκος.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων