Με τρεις ταχύτητες κινούνται οι πληρότητες στα ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα για την περίοδο των εορτών. Οι δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί της χώρας, με πρωταγωνίστρια την Αράχωβα, συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ταξιδιωτών, με την πληρότητα να υπερβαίνει το 85%-90%, ακολουθούν προορισμοί όπως η περιοχή γύρω από τη Λίμνη Πλαστήρα, όπου υπάρχουν ακόμη αρκετά διαθέσιμα δωμάτια και η πληρότητα διαμορφώνεται στο 70%, με τα αστικά κέντρα να έπονται, καταγράφοντας πολύ χαμηλότερη πληρότητα που δεν υπερβαίνει το 30%-40%.
Με σύμμαχο τις καλές καιρικές συνθήκες, οι ξενοδόχοι ευελπιστούν ότι ακόμη και σήμερα θα δουν τα καταλύματά τους να γεμίζουν με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για τις επόμενες ημέρες. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην κατεύθυνση του περιορισμού της πανδημίας και η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Ομικρον» δεν φαίνεται να πτοούν ιδιαίτερα τους Ελληνες ταξιδιώτες, αφού για τα Χριστούγεννα έχουν καταγραφεί ελάχιστες ακυρώσεις, η πλειονότητα των οποίων αναπληρώθηκε από εκείνους που αναζητούν δωμάτιο τις τελευταίες ημέρες.
Σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα κινείται η ζήτηση για την Πρωτοχρονιά, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που τηρούν στάση αναμονής μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, ενώ υποτονικός είναι ο ρυθμός των κρατήσεων για Φώτα.
Μεγάλοι απόντες είναι και φέτος οι τουρίστες από το εξωτερικό και ειδικά όσοι επέλεγαν να ταξιδέψουν οδικώς σε ορεινούς προορισμούς και χιονοδρομικά κέντρα της βόρειας Ελλάδας.
Η εικόνα των δημοφιλών προορισμών
Τα πρωτεία μεταξύ των δημοφιλών προορισμών με την ισχυρότερη ζήτηση διατηρεί και αυτή τη χρονιά η Αράχωβα, όπου τα ξενοδοχεία για τα Χριστούγεννα είναι σχεδόν γεμάτα, με την πληρότητα να υπερβαίνει το 90% και να φτάνει ακόμη και το 100%. Σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώνεται η πληρότητα για την Πρωτοχρονιά, ενώ πέριξ του 40%-50% κυμαίνεται η πληρότητα στα καταλύματα τις καθημερινές, με τους επιχειρηματίες του τουρισμού να παρομοιάζουν, ωστόσο, το ενεργειακό κόστος και το υψηλό κόστος των πρώτων υλών ως «ασύμμετρη απειλή» για τη βιωσιμότητα των καταλυμάτων τους.
Ισχυρή ζήτηση καταγράφεται και για το Πήλιο, με την πληρότητα για τα Χριστούγεννα να υπερβαίνει το 90%. Στο 70% διαμορφώνεται μέχρι στιγμής η πληρότητα για την Πρωτοχρονιά, ενώ πιο υποτονική είναι η ζήτηση για τις ημέρες που παρεμβάλλονται μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. «Αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλη ζήτηση, κυρίως για διήμερα και τριήμερα. Τις υπόλοιπες ημέρες δεν καταγράφουμε υψηλή πληρότητα.
Ωστόσο, ακόμη και να γεμίσουν τα ξενοδοχεία αυτές τις ημέρες, σε επίπεδο μήνα η πληρότητα δεν θα υπερβεί το 45% κι αυτή η επίδοση δεν είναι καθόλου καλή», επισημαίνει ο Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας.
Στους τοπ προορισμούς των Χριστουγέννων συμπεριλαμβάνονται τα Ιωάννινα, η ορεινή Αρκαδία, τα Τρίκαλα, με την πληρότητα να κινείται σταθερά πάνω από το 90%, ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον και για προορισμούς που βρίσκονται πλησίον των χιονοδρομικών κέντρων, τα οποία έχουν την τιμητική τους αυτή την περίοδο.
Σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα, πάνω από 70%, διαμορφώνεται η πληρότητα σε προορισμούς όπως η Λίμνη Πλαστήρα, τα Λουτρά Πόζαρ, η Καστοριά και το Καρπενήσι, με τις κρατήσεις για την Πρωτοχρονιά να έχουν μείνει λίγο πιο πίσω.
«Ενώ τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε καλός ρυθμός κρατήσεων για την Πρωτοχρονιά, τώρα καταγράφουμε μια υποτονικότητα. Εχουν σταματήσει οι κρατήσεις και πλέον αρκετοί περιμένουν να δουν εάν θα ληφθούν νέα μέτρα για να αποφασίσουν τι θα πράξουν τελικά», εξηγούν οι. Αρκετά καλή είναι η πληρότητα και στους δημοφιλείς προορισμούς της Ευρυτανίας, με αιχμή το Καρπενήσι, ωστόσο απέχει ακόμη από τα επίπεδα του 2019, λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού. «Ευελπιστούμε ότι, αν ο καιρός είναι καλός και αν δεν ληφθούν νέα μέτρα, θα διατηρηθεί η ζήτηση που καταγράφεται αυτές τις ημέρες μέχρι και τις 7-8 Ιανουαρίου. Γίνονται κρατήσεις, γίνονται ακυρώσεις, υπάρχει κινητικότητα», τονίζει η Σοφία Φλέγκα, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας.
Σε ιδιαίτερα χαμηλά για την εποχή επίπεδα διαμορφώνεται η ζήτηση στα αστικά κέντρα, με την πληρότητα στα ξενοδοχεία να μην ξεπερνά το 40% και τα καταλύματα των πόλεων να μένουν αρκετά πίσω αυτές τις γιορτές σε σχέση με την εικόνα που διαμορφωνόταν πριν από την υγειονομική κρίση.
Ωθηση από τις ακυρώσεις για το εξωτερικό
Την ίδια στιγμή, πάντως, σε κρατήσεις του τελευταίου… δευτερολέπτου προβαίνουν αρκετοί από όσους είχαν προγραμματίσει κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό το οποίο τελικά ακύρωσαν, αφενός εξαιτίας του φόβου νόσησης από κορωνοϊό, με δεδομένο ότι η παραλλαγή «Ομικρον» είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, και αφετέρου εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη.