Σενάρια για αύξηση της επιδότησης του ρεύματος τον Δεκέμβριο άρχισε να επεξεργάζεται η κυβέρνηση, υπό τον φόβο της ανεξέλεγκτης έκρηξης των χονδρεμπορικών τιμών, μετά τις εξελίξεις με τον Nord Stream 2.
Πριν από λίγες μόνο ημέρες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε την ενίσχυση της επιδότησης, από τα 18 ευρώ τον Οκτώβριο, στα 39 ευρώ για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Ήδη, όμως, η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος μέσα στον τρέχοντα μήνα άρχισε να «φλερτάρει» με το επίπεδο των 300 ευρώ τη μεγαβατώρα (σήμερα είναι στα 276,47 ευρώ/MWh), ενώ τόσο την αγορά όσο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «άρχισαν να ζώνουν τα φίδια» ότι θα ξεφύγει εκρηκτικά τον Δεκέμβριο.
Έτσι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι σκέψεις που άρχισαν να διαμορφώνονται είναι να αυξηθεί το ποσό των 39 ευρώ για τον επόμενο μήνα, χωρίς να είναι γνωστό ακόμη σε τι επίπεδο θα φθάσει.
Να επισημανθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στη συνέντευξή του στο Euro2day.gr, που δημοσιεύεται σήμερα, δεν αποκλείει την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων στήριξης, που θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όπως δηλώνει, θα εξεταστούν τα περιθώρια πρόσθετων κινήσεων στήριξης, που θα κατανεμηθούν ανάλογα με την εξέλιξη της τρέχουσας συγκυρίας, φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς και τον τομέα της ενέργειας.
Η προσφυγή στους πόρους του προϋπολογισμού είναι πλέον εκ των ων ουκ άνευ, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια τροφοδότησης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, μέσω του οποίου καλύπτονται οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού. Το «κούρεμα» του ΕΛΑΠΕ, του λογαριασμού μέσω του οποίου πληρώνονται οι ΑΠΕ, έχει φθάσει πλέον σε επίπεδα που δεν παίρνουν άλλο. Όπως είναι γνωστό, έχουν περιοριστεί πλέον στο 8% τα έσοδα από τις δημοπρατήσεις ρύπων, τα οποία κατευθύνονταν κυρίως στον ΕΛΑΠΕ, προκειμένου να αποκτήσει ρευστότητα το νεοσύστατο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για να καλύπτονται οι επιδοτήσεις. Περαιτέρω αφαίμαξη από τον ΕΛΑΠΕ σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στην αποπληρωμή των ΑΠΕ.
Οι φόβοι της κυβέρνησης για την εξέλιξη των τιμών μέσα στον Δεκέμβριο πυροδοτήθηκαν από την έκρηξη της τιμής του φυσικού αερίου, μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων της Γερμανίας (Bundesnetzagentur) να αναστείλει την πιστοποίηση του Nord Stream 2, γιατί δεν συμμορφώνεται με τις επιταγές της Ε.Ε. για τον διαχωρισμό της λειτουργίας του αγωγού από τη διανομή του αερίου. Και καθώς, όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day.gr, το πρόβλημα αυτό δεν θα λυθεί άμεσα, η Ευρώπη είναι και πάλι αντιμέτωπη με την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, αφού προεξοφλείται η γεωπολιτική πίεση από τη Ρωσία, με μείωση των ροών του, συν τα προβλήματα με τη Λευκορωσία.
Η Ελλάδα είναι άμεσα εξαρτημένη από το φυσικό αέριο. Σήμερα, για παράδειγμα, στο ενεργειακό μείγμα κυριαρχεί το συγκεκριμένο καύσιμο με ποσοστό 60%, ενώ οι ΑΠΕ συμμετέχουν με 17% (ηπειρωτικό σύστημα και Κρήτη). Αυξημένη συμμετοχή έχουν οι εισαγωγές με 22,3%, οι λιγνίτες μαζί με τις θερμικές μονάδες της Κρήτης δίνουν ένα 15,31% και τα νερά μόλις 8%.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος εντός της ημέρας εκτοξεύεται και στο απίστευτο επίπεδο των 356,96 ευρώ/MWh, με τη μέση τιμή εκκαθάρισης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στις πρώτες 17 ημέρες του Νοεμβρίου να διαμορφώνεται στα 221,11 ευρώ/MWh! Διατηρώντας τα σκήπτρα ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τι θα γίνει άραγε τον Δεκέμβριο;