«Βαρύ» χαρακτήρισε τον φετινό χειμώνα για τα ξενοδοχεία πόλης ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός, με δεδομένο ότι τα επαγγελματικά ταξίδια (business travel), τα συνέδρια και οι εκθέσεις δεν έχουν ακόμη καταγράψει ρυθμό ανάκαμψης αντίστοιχο με εκείνον που έχουν σημειώσει τα ταξίδια αναψυχής.
«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η πορεία των ξενοδοχείων πόλεως. Μπαίνουμε σε έναν χειμώνα ο οποίος είναι βαρύς. Οι αγορές του city break, ο συνεδριακός τουρισμός, οι εκθέσεις και το business travel δεν έχουν αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο, όπως το leisure κομμάτι, και είναι λογικό και αναμενόμενο. Μην ξεχνάμε ότι τα budgets των εταιρειών για το 2021 διαμορφώθηκαν το 2020, άρα είναι ακόμα δεσμευμένες οι εταιρείες με πολύ μικρά budgets για ταξίδια. Με την αλλαγή του έτους και εάν τα στοιχεία της πανδημίας είναι καλά και στη χώρα μας και στο εξωτερικό, οι συγκεκριμένες αγορές θα μπορέσουν να εκτονωθούν και πιθανότατα κάτι τέτοιο να συμβεί από την άνοιξη», τόνισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, στο πλαίσιο της παρουσίασης της έρευνας «Εβδομαδιαία Εξέλιξη Τιμής και Πληρότητας Περιόδου Ιουνίου-Οκτωβρίου 2021», που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.
Επεσήμανε δε ότι εάν για τα ξενοδοχεία πόλης, τα οποία θα λειτουργήσουν το επόμενο 6μηνο, δεν εξακολουθήσουν να ισχύουν τα μέτρα στήριξης που ίσχυαν μέχρι τώρα για το σύνολο του κλάδου, θα έρθουν αντιμέτωπα με ένα συστημικό πρόβλημα, ειδικά από τη στιγμή που η ζήτηση για το επόμενο διάστημα δεν θα είναι αντίστοιχης δυναμικής με εκείνη που καταγράφηκε το καλοκαίρι.
«Το καλοκαίρι του 2021 τα ξενοδοχεία βοηθήθηκαν από έναν συνδυασμό πραγμάτων, από την κρατική βοήθεια και από την πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση. Αυτοί οι δύο παράγοντες έδωσαν τη δυνατότητα επιβίωσης στα ξενοδοχεία, που δουλεύουν μετά από μία χρονιά με μείωση τζίρου 85% και άλλη μία χρονιά με μείωση τζίρου περίπου 50%. Ο συνδυασμός αυτός έδωσε δυνατότητα επιβίωσης μέχρι χθες. Από δω και πέρα, εάν δεν υπάρχει η ισχυρή ζήτηση που, όπως φαίνεται, δεν θα υπάρχει για τα ξενοδοχεία πόλης, και εάν εκλείψει οριζόντια και η κρατική βοήθεια, τότε θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα συστημικό ζήτημα για τα ξενοδοχεία που θα κληθούν να λειτουργήσουν το επόμενο εξάμηνο», είπε.
«Σε ένα διεθνές περιβάλλον που το κόστος της ενέργειας και το κόστος των προμηθειών ανεβαίνουν διαρκώς, βλέπουμε μια κατηγορία ξενοδοχείων που καλείται να λειτουργήσει για αρκετούς μήνες από δω και πέρα, στη χαμηλή σεζόν, σε πολύ δύσκολες συγκυρίες, είτε εγχώριες είτε διεθνείς», συμπλήρωσε.
Τόνισε ωστόσο ότι τα μηνύματα για το 2022 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά όσον αφορά τη ζήτηση, παρά το γεγονός ότι τα συνέδρια, οι εκθέσεις και το business travel δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα, ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά «πρέπει να φτάσουμε μέχρι το ξεκίνημα της επόμενης σεζόν, μη βρεθούμε με συστημικό πρόβλημα τώρα».
Σχετικά με τον συνεδριακό τουρισμό, ο επικεφαλής του ΞΕΕ επεσήμανε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει πάρα πολύ ισχυρή ζήτηση, ωστόσο, αυτή η δυναμική μέχρι στιγμής δεν έχει αποτυπωθεί σε κρατήσεις. «Είμαι σίγουρος ότι θα επανέλθει ο συνεδριακός τουρισμός. Η ζήτηση δεν έχει μετουσιωθεί σε κρατήσεις. Εκ φύσεως τα συνέδρια δεν είναι αποφάσεις του σήμερα για αύριο. Προϋποθέτουν χρόνο προετοιμασίας. Υπάρχει διστακτικότητα στον προγραμματισμό των συνεδρίων, στους όρους με τους οποίους θα «κλείσει» ένα συνέδριο, πλην όμως η ζήτηση είναι εδώ. Υπάρχει πολύ εισερχόμενο ενδιαφέρον και θα μπορέσει να απελευθερωθεί όταν το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα», είπε.
Η μεγάλη εικόνα
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ τόνισε πως ναι μεν ο τουρισμός και ο κλάδος της φιλοξενίας ειδικότερα κατάφεραν να κερδίσουν το «rebound» φέτος, ωστόσο, η διάρκεια της φετινής σεζόν διήρκεσε 3-4 μήνες, με εβδομάδες μη βιώσιμες σε επίπεδο πληρότητας (πέριξ του 30%), κάτι που «προφανώς και δεν μπορεί να λογιστεί ως μέρος της επιτυχίας μιας σεζόν. Επί της ουσίας, ήταν λίγες οι εβδομάδες κατά τις οποίες είχαμε πραγματικά high season που πήγε πάρα πολύ καλά. Είναι σίγουρο ότι πετύχαμε μια σχετικά καλή χρονιά. Ας μην ξεχνάμε πού ήμασταν πέρυσι και πώς ξεκινήσαμε φέτος».
Ο ίδιος μάλιστα εστίασε στη μεγάλη εικόνα όπως είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η υψηλή δαπάνη των τουριστών φέτος και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου δεν είναι «κεκτημένα» σε βάθος χρόνου.
«Καταγράφηκε μία μετατόπιση της σεζόν, καθώς ξεκίνησε πολύ αργότερα απ’ ό,τι ξεκινούσε συνήθως. Η διαφορά που βλέπουμε από το 2020 στο 2021 δικαιώνει την επιλογή που έλαβε η κυβέρνηση για άνοιγμα του τουρισμού. Η διαφορά που καταγράφηκε φέτος σε επίπεδο πληρότητας σε σχέση με το 2020 είναι πολύ μεγάλη επιτυχία. Τηρουμένων των αναλογιών, καταφέραμε να πάμε καλά για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ο,τι έχει επιτευχθεί, έχει επιτευχθεί υπό πολύ ιδιαίτερες συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΞΕΕ.
«Φέτος παρατηρήσαμε μετατόπιση του κλεισίματος της σεζόν σε Νότιο Αιγαίο και Κρήτη, κάτι πολύ αισιόδοξο. Μην παρασυρθούμε, όμως, και θεωρήσουμε ότι έχουμε επιτύχει την επιμήκυνση της σεζόν. Είναι πολύ ιδιαίτερες οι φετινές συγκυρίες. Είναι μία επιτυχία την οποία πρέπει να μελετήσουμε, μη θεωρήσουμε, όμως, ότι έχουμε κατακτήσει ούτε τα επίπεδα του spending των επισκεπτών. Πιθανότατα αυτό να συνεχιστεί και του χρόνου σε κάποιο βαθμό, διότι οι αποταμιεύσεις των τουριστών δεν τελείωσαν μέσα σε 3 μήνες, άρα του χρόνου μπορεί να υπάρχει αυτή η δυναμική, δεν σημαίνει όμως ότι την έχουμε κατακτήσει σε βάθος χρόνου. Μη βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα», ξεκαθάρισε ο Αλ. Βασιλικός.
Οι αστοχίες και η πρόκληση
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΞΕΕ σε αστοχίες που έχουν σημειωθεί σε επίπεδο στήριξης και αφορούν μικρές κατηγορίες ξενοδοχείων. «Τα youth hostels έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες. Πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά. Είναι τα μόνα ξενοδοχεία που λειτουργούν με περιορισμό στην πληρότητα, λειτουργούν με 50% της δυναμικότητάς τους. Πρόκειται για 25-27 ξενοδοχεία, ωστόσο, είναι άδικο να μην έχουν αντισταθμιστικά, δεν μπόρεσαν να καταγράψουν υψηλή πληρότητα ούτε στη high season. Αν για υγειονομικούς λόγους κρίνεται από τους λοιμωξιολόγους ότι πρέπει να παραμείνει η μειωμένη πληρότητα, να παραμείνει, ωστόσο αυτό πρέπει να είναι αντισταθμισμένο με βοήθεια», είπε.
Αναφερόμενος, μάλιστα, στην έλλειψη προσωπικού που παρατηρήθηκε το φετινό καλοκαίρι σε αρκετούς δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ο πρόεδρος του ΞΕΕ τόνισε ότι πανευρωπαϊκά ένα ποσοστό 22%-25% των εργαζομένων αποχώρησε από τον κλάδο, εστιάζοντας παράλληλα στην ανάγκη εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού, κάτι που, όπως επεσήμανε, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την επόμενη ημέρα.
«Πρέπει να γίνουμε σημείο αναφοράς στην τουριστική εκπαίδευση», είπε χαρακτηριστικά.