Τις απόψεις των Ελλήνων CEOs και Directors σχετικά με την ηγεσία στην χώρα μας όπως αυτές αποτυπώνονται μέσα από έρευνα που διενεργήθηκε το Σεπτέμβριο 2021, παρουσίασε το Your Directors Club στα μέλη του και στα μέλη του CEO Clubs Greece την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη – Πειραιώς 138, παρουσία μελών των δυο οργανισμών, και συνοδεύτηκε από διάλογο μεταξύ δύο πάνελ που εκπροσωπούσαν τις αντίστοιχες πλευρές. Τα αποτελέσματα της έρευνας στηρίχθηκαν στις απαντήσεις 100 στελεχών (CEOs και Directors) και ρίχνουν φως στον επαναπροσδιορισμό της ηγεσίας, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψιν τους τέσσερις παράγοντες που επηρεάζουν τις αγορές σήμερα – δημογραφικούς, περιβαλλοντικούς, τεχνολογικούς, και κοινωνιολογικούς – προσαυξημένους και επιταχυνόμενους από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Το πάνελ του CEO Clubs Greece συντόνισε η κα Γεωργία Καρτσάνη, Ιδρυτής και Πρόεδρος και των δύο οργανισμών, τα δε μέλη που συμμετείχαν ήταν ο κ. Θάνος Κυριαζής (Διευθύνων Σύμβουλος, Miele Hellas), ο κ. Κωνσταντίνος Μαύρος (CEO, PPC Renewables), ο κ. Χάρης Σιαμπάνης (CEO του Μουσείου Μπενάκη), και η κα Έλενα Στυλιανού (Διευθύνων Σύμβουλος, RSM Greece).
Από την άλλη πλευρά, το πάνελ του Your Directors Club συντόνισε ο κ. Ιωάννης Τσιλίρας (Customer Experience Transformation & Data Strategy Director, ΟΤΕ), με μέλη την κα Γεωργία Καρούντζου (Communications & Corporate Affairs Director, JTI Hellas), τον κ. Ιωάννη Κουνά (Risk Services Manager, Atradius), τον κ. Σπύρο Βεργίνη (BU Head Rx & OTC Greece Cyprus Malta, Bausch Health), και τον κ. Χριστόφορο Βούλγαρη (End Users & Services Director, Schneider Electric).
Η σημαντική πλειοψηφία (άνω του 80%) και των δύο πλευρών είναι αισιόδοξη για την πορεία της εταιρίας τους τον επόμενο χρόνο, αποτυπώνοντας το γενικότερο θετικό πνεύμα που επικρατεί στην Ελλάδα και παγκοσμίως μετά από την ύφεση των προηγουμένων δύο ετών. Υπάρχει όμως και προβληματισμός για την συνεχιζόμενη αστάθεια των αγορών, την παγκοσμιοποίηση του ανταγωνισμού, τις πολιτικές που θα επιλεγούν την κρίσιμη αυτή περίοδο, και την ασφάλεια των εταιριών από cyber attacks. Έκπληξη προκάλεσε η εστίαση των ερωτηθέντων στην πανδημία ως πιθανή απειλή στην οικονομία των επομένων μηνών, δεδομένου ότι, όπως παραδέχθηκαν όλοι οι πανελίστες, το κεφάλαιο αυτό βαίνει προς ύφεση και έλεγχο, ενώ υπάρχουν μπροστά πολύ σημαντικότερες δυσκολίες, όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής, η απειλή της οποίας δεν φάνηκε να προβληματίζει ιδιαίτερα κατά τη διεργασία της έρευνας.
Και οι δύο πλευρές έδωσαν βαρύτητα στην ψηφιοποίηση, τον έλεγχο κόστους, και την ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού ως απαραίτητους τομείς επένδυσης στο άμεσο μέλλον. Θέματα βιωσιμότητας, ESG, ΑΙ, και supply chain, παρά τη σημασία τους, δεν έλαβαν στην έρευνα την προσοχή που αναμενόταν.
Η ανεύρεση του κατάλληλου ανθρωπίνου δυναμικού θεωρείται τόσο από τους CEOs όσο και από τους Directors, η μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι εταιρίες τα προσεχή έτη. Οι δύο πλευρές όμως διαφέρουν ελαφρώς όσον αφορά στις ικανότητες που θεωρούν πιο απαραίτητες. Έτσι, οι CEOs δίνουν βαρύτητα στην ικανότητα των στελεχών να διαχειριστούν έντονες αλλαγές στον εργασιακό χώρο, στη συνεργασία, στην κριτική σκέψη, στη δυνατότητα επιχειρηματολογίας και διαπραγμάτευσης, και στην συναισθηματική νοημοσύνη. Από την άλλη πλευρά, οι Directors εστιάζουν στην συνεργασία, την ευελιξία, την κριτική αλλά και την εμπορική σκέψη.
Τέλος, οι CEOs φαίνεται ότι προτιμούν να αναζητούν στην αγορά τα στελέχη που χρειάζονται, ενώ οι Directors δίνουν βαρύτητα στην ανάπτυξη των στελεχών του μέλλοντος εκ των έσω. Αν και η εμπειρία που αποκτά κανείς από την τριβή στον εργασιακό χώρο θεωρείται και από τις δύο πλευρές ο πλέον κατάλληλος τρόπος εκπαίδευσης προσωπικού, οι Directors– σε αντίθεση με τους CEOs που προτιμούν να λειτουργών ως role models – επιλέγουν και εξωτερικούς εκπαιδευτές (coaches), θεωρώντας ότι η αντικειμενική οπτική γωνία που προσφέρουν οι τελευταίοι βοηθά στην πληρέστερη ανάπτυξη των ικανοτήτων ενός στελέχους.
«Είμαι περήφανη», ανέφερε η κα Γεωργία Καρτσάνη στο τέλος της εκδήλωσης «για τον διάλογο που ξεκινήσαμε σήμερα μεταξύ εκπροσώπων της ηγεσίας και της διοίκησης Ελληνικών εταιριών, φέρνοντας τις δύο πλευρές πιο κοντά, διευκολύνοντας την κατανόηση των προβληματισμών και των προσδοκιών τους, και θέτοντας τη βάση για πιο αγαστή συνεργασία στο μέλλον. Ο διάλογος μας ενέπνευσε και δεσμευόμαστε να επαναλαμβάνουμε την έρευνα αυτή ετησίως ώστε, συγκρίνοντας τις απαντήσεις σε βάθος χρόνου, να μπορούμε να εξάγουμε καλύτερα συμπεράσματα σχετικά με τον επαναπροσδιορισμό της ηγεσίας στην Ελλάδα σήμερα».