Έρχονται αλλαγές στις προϋποθέσεις για την συνταξιοδότηση χιλιάδων ομογενών από την Βόρειο Ήπειρο αλλά και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι αφού κατά τη διάρκεια των πρώτων μνημονιακών ετών είδαν τις παροχές που λάμβαναν από το ελληνικό δημόσιο να κόβονται. Στη συνέχεια, ο νόμος Κατρούγκαλου, το 2016 έθεσε αυστηρότατα κριτήρια για την καταβολή των συντάξεων, αλλά και την πληρωμή επιδομάτων.
Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, «με απόφαση Μαξίμου» αναμένεται να διευθετηθεί το πρόβλημα με τις συντάξεις και το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, των Ελλήνων ομογενών της Αλβανίας, όπως αναδείχθηκε μετά από συνάντηση που είχε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος «Μέλισσες» Χρήστος Μάστορας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την σχετική ανάρτηση του κ. Μάστορα στο Instagram.
Ο γνωστός τραγουδιστής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μετά από δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται να κλείνει ο κύκλος της αδικίας και να ανοίγει αυτός της ισότητας, της δικαίωσης και της αναγνώρισης. Σήμερα μετά από την κουβέντα που είχαμε πλέω σε πελάγη ευτυχίας και βουρκώνω από συγκίνηση γιατί οι φωνές βοώντων εν τη ερήμω, εισακούσθηκαν». Αντίστοιχα, ο κ. Μητσοτάκης, με δική του ανάρτηση, ευχαρίστησε τον γνωστό τραγουδιστή.
Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα αφορά περίπου 300.000 παλινοστούντες από την Αλβανία, τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αλλά και Κωνσταντινοπολίτες, Ίμβριους και Τενέδιους οι οποίοι λαμβάνουν σημαντικά μειωμένη εθνική σύνταξη, λόγω της πρόβλεψης του νόμου Κατρούγκαλου για 40ετή διαμονή στη χώρα, ενώ σχεδόν απαγορευτική είναι και η καταβολή επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων λόγω αυστηρών κριτηρίων.
Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποί τους, πρακτικά είναι αδύνατο να συμπληρωθούν από τους ομογενείς 40 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα, προκειμένου να τους χορηγηθεί η πλήρης εθνική σύνταξη. Και αυτό, γιατί όπως επισημαίνουν, τα σύνορα άνοιξαν το 1990 και το Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς (ΕΔΤΟ) δόθηκε το 1998. Όσο για το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, έχει ήδη ψηφιστεί νόμος από το καλοκαίρι του 2019 σύμφωνα με την οποία, οι ανασφάλιστοι συνταξιούχοι υπερήλικες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία αποφασίστηκε να λαμβάνουν επίδομα με λιγότερο αυστηρά κριτήρια, καθώς δρομολογήθηκε εξορθολογισμός του άρθρου 93 του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), όμως ακόμη δεν έχει υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση.
Κατά καιρούς, κυβερνητικά στελέχη αλλά και στελέχη από κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν αναφερθεί στην ανάγκη επανόρθωσης της αδικίας, κάτι για το οποίο σύμφωνα με την ανάρτηση του κ. Μάστορα, δεσμεύθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Βέβαια, ακόμη δεν έχει προσμετρηθεί το δημοσιονομικό κόστος μιας παρέμβασης, το οποίο άλλωστε θα εξαρτηθεί και από το πόσους τελικά θα αφορά τη όποια νέα απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, ενώ το δημοσιονομικό κόστος θα πρέπει να υπολογιστεί και να καταγραφεί στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού για το 2022.