Η πίεση στους οικονομικούς προϋπολογισμούς επιχειρήσεων και νοικοκυριών λόγω των φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος άρχισε να εκδηλώνεται με καθυστερήσεις στην πληρωμή τους. Φαινόμενο που προβλέπεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο, όταν θα σταλούν τα τιμολόγια με την κατανάλωση του Οκτωβρίου, μήνα που είχε μέση χονδρεμπορική τιμή σχεδόν στα 200 ευρώ τη μεγαβατώρα.
Την ίδια στιγμή, καταγράφεται αυξημένη κινητικότητα καταναλωτών που αλλάζουν προμηθευτή, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν με κάθε τρόπο το ενεργειακό κόστος τους.
Οι ανεξόφλητες οφειλές συνιστούν τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τους προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς έρχονται να συμπιέσουν ακόμη πιο πολύ τη ρευστότητά τους, μαζί με τα αυξημένα κόστη των χονδρεμπορικών αγορών. Ελάχιστες είναι οι εταιρείες που δηλώνουν ότι δεν αντιμετωπίζουν προς το παρόν τέτοιο πρόβλημα, ωστόσο, συνιστούν την εξαίρεση ενός γενικού κανόνα. Κι αυτές, όμως, εκφράζουν φόβους ότι σύντομα μπορεί να βρεθούν μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή εμφανίζονται κυρίως στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που αυξάνονται ως απόλυτο νούμερο. Το φαινόμενο παρουσιάζει μια αύξηση που κυμαίνεται από 5% έως 10%, ανάλογα με τον προμηθευτή. Συνάρτηση του προβλήματος αυτού είναι και η αύξηση των διακανονισμών, που αναγκάζονται πλέον να συμφωνήσουν οι προμηθευτές με τους πελάτες τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν την είσπραξη λογαριασμών.
Εάν, μάλιστα, συνεχιστεί η ανοδική πορεία της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος και τους επόμενους μήνες, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι θα δοκιμαστούν οι αντοχές επιχειρήσεων και καταναλωτών και συνακόλουθα της αγοράς προμήθειας.
- Ήδη ο Οκτώβριος έκλεισε με μέση τιμή εκκαθάρισης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στα 198,32 ευρώ τη μεγαβατώρα, έναντι 134,73 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβριο.
- Στις δύο πρώτες μέρες του Νοεμβρίου, χθες και σήμερα, η μέση χονδρεμπορική τιμή εκτινάχθηκε στα 210,20 ευρώ/MWh.
- Με τη ζήτηση να ενισχύεται όσο πλησιάζει ο χειμώνας, η πρόβλεψη που έκαναν πηγές της αγοράς δίνει μέση χονδρεμπορική τιμή γύρω στα 200 ευρώ στους επόμενους μήνες.
Ωστόσο, τα μάτια όλων είναι στραμμένα πλέον στη Ρωσία, καθώς ο πρόεδρος Πούτιν υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μόλις ολοκληρωθεί ο ανεφοδιασμός των εγκαταστάσεων στη χώρα του, κάτι που αναμένεται να γίνει ως τις 8 Νοεμβρίου. Εάν γεμίσουν οι αποθήκες της Ευρώπης και δεν προκύψουν πολικές θερμοκρασίες τον χειμώνα, ενδεχομένως, όπως λένε οι ίδιες πηγές, να υπάρξει και αποκλιμάκωση στις χονδρεμπορικές τιμές.
Καθώς τα φουσκωμένα τιμολόγια άρχισαν να «σκάνε» ουσιαστικά από τον Σεπτέμβριο, οι καταναλωτές βγήκαν στην άγρα καλύτερων τιμών ρεύματος σε άλλο προμηθευτή, μια τάση που δείχνει να διογκώνεται σταδιακά. Η μετακίνηση πελατών, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιο έντονη ανάμεσα σε ιδιώτες παρόχους. Η ΔEΗ έχασε ένα μικρό αριθμό πελατών τον Σεπτέμβριο, κυρίως οικιακά τιμολόγια, ενώ, αντίθετα, φαίνεται να κερδίζει πελάτες μέσης τάσης (επιχειρήσεις) καθώς στον τομέα αυτό άσκησε επιθετική πολιτική μάρκετινγκ.
Το πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο και στο switching πελατών αναμένεται να αποτυπωθεί κατά τους χειμερινούς μήνες και πιθανόν να κορυφωθεί στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.