«Tσουνάμι» από το συνεχιζόμενο ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου φαίνεται να «σκάει» και στην Ελλάδα. Σήμερα, καταγράφεται ρεκόρ ακρίβειας στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού, που εμφανίζεται κατά 8,5% αυξημένη σε σχέση με χθες.
Η μέση τιμή εκκαθάρισης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM) είναι στα 253,33 ευρώ/MWh, η υψηλότερη ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο ιστότοπος Energylive. Αμέσως μετά έρχονται Κροατία και Σλοβενία με 252,33 ευρώ/MWh (+2,1%) και η Ιταλία με 250,54 ευρώ/MWh (+1,6%).
Πάνω από 200 ευρώ τη μεγαβατώρα έχουν άλλες επτά ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία, Ελβετία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία), ενώ οι υπόλοιπες κινούνται μέχρι τα 164 ευρώ τη μεγαβατώρα, με την Πολωνία να έχει τη χαμηλότερη τιμή, στα 109,61 ευρώ/MWh. Και γιατί καίει αφειδώς λιγνίτη και λιθάνθρακα και γιατί εκμεταλλεύεται ακόμη το ειδικό καθεστώς με δωρεάν δικαιώματα ρύπων.
Η μέση τιμή εκκαθάρισης στην εγχώρια DAM ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 200 ευρώ στις 7 Οκτωβρίου (204,38 ευρώ/MWh), για να πάει την επόμενη στα 218,73 ευρώ τη μεγαβατώρα. Με ένα διάλειμμα δύο ημερών, λόγω Σαββατοκύριακου, οπότε μειώνεται η ζήτηση, από τις 11 Οκτωβρίου κινείται σταθερά από τα 200 ευρώ και πάνω, ρίχνοντας χθες ένα ακόμη φράγμα, έστω για λίγες ώρες, αυτό των 300 ευρώ.
Όλα τούτα συνηγορούν ότι η μέση τιμή εκκαθάρισης στην DAM τον Οκτώβριο θα απέχει πολύ από τα 134,73 ευρώ/MWh που ήταν τον Σεπτέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 19 Σεπτεμβρίου η χονδρεμπορική στην DAM ήταν στα 196,35 ευρώ τη μεγαβατώρα και την ίδια ημέρα πέρυσι, στα 88,76 ευρώ/MWh.
Συνεπώς, όπως επισήμαναν παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, τα 18 ευρώ που προβλέπεται να δοθούν από τον Οκτώβριο στους καταναλωτές μάλλον μοιάζουν με «ασπιρίνες» σε μια κρίση που δεν φαίνεται να έχει τέλος, με δεδομένη και την απροθυμία Πούτιν να ανοίξει τις κάνουλες του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Όσο οι τιμές του φυσικού αερίου θα κινούνται ανεξέλεγκτα προς τα πάνω, τόσο θα αυξάνονται και οι χονδρεμπορικές τιμές, δημιουργώντας συνθήκες ενεργειακής φτώχειας πανευρωπαϊκά, με τον χειμώνα να πλησιάζει.
Η ασφάλεια εφοδιασμού
Το κρίσιμο ζήτημα, ωστόσο, που αναδεικνύεται, εκτός από τις σημαντικές επιβαρύνσεις για επιχειρήσεις και καταναλωτές, είναι ο ομαλός εφοδιασμός της αγοράς. Χθες το Euro2day.gr έγραψε για την έκτακτη μελέτη επάρκειας που εκπόνησε ο ΑΔΜΗΕ για τους τρεις δύσκολους μήνες, Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο.
Από την πλευρά του, ο ΔΕΣΦΑ είχε ανακοινώσει ότι θα διενεργήσει στις 18-22 Οκτωβρίου δημοπρασίες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για την κατανομή χωρητικότητας στη Ρεβυθούσα, με ορίζοντα 5ετίας για πρώτη φορά, καλύπτοντας την περίοδο 2022-2026.
Οι δημοπρασίες αυτές συμπίπτουν με την απαγορευτική συγκυρία της ανόδου των τιμών και του LNG, καθώς και τον έντονο ανταγωνισμό που υφίσταται σε διεθνές επίπεδο. Για τον λόγο αυτό υπήρξε σκέψη να αναβληθούν, σε μια προσπάθεια να επιλεγεί καλύτερη περίοδος με αποκλιμάκωση τιμών.
Το αίτημα έφθασε ως τη ΡΑΕ, που το απέρριψε κατηγορηματικά, δεδομένου ότι η Ρεβυθούσα πρέπει να λειτουργήσει ως backup, στην περίπτωση που τεθεί θέμα επάρκειας φυσικού αερίου τους χειμερινούς μήνες.
Έτσι, οι δημοπρασίες αποφασίσθηκε να γίνουν κλιμακωτά. Θα ξεκινήσουν από τις 22 Οκτωβρίου για την κατανομή χωρητικότητας του 2022 και θα ολοκληρωθούν στις 29 Δεκεμβρίου για την κατανομή χωρητικότητας του 2026. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να καταδείξουν τη δυνατότητα προμηθευτών να κλείσουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια εν μέσω ενεργειακής κρίσης.