“Οι πολίτες κατάλαβαν (και) από τη συζήτηση στη Βουλή ότι η κυβέρνηση άνοιξε έναν εξοπλιστικό χορό πολλών δισ. ευρώ, ακυρώνοντας μόνη της το μόνιμο επιχείρημα “δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα” όταν πρόκειται για κοινωνικές δαπάνες. Κατάλαβαν επίσης ότι ο επόμενος “χορός” θα είναι άλλο ένα μνημόνιο για τη χώρα που θα πληρώσει πολύ ακριβά η πλειοψηφία της κοινωνίας, αφού στη χρεοκοπία της χώρας και στην μνημονιακή καταιγίδα οδήγησε (και) η εποχή του Άκη και του Γιάννου”.
Στη φράση αυτή, από συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, συμπυκνώνεται η αποτίμηση της αντιπαράθεσης περί το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των “10 δισ ευρώ και άνω”, χωρίς να υποτιμά “τις απαντήσεις που δεν δόθηκαν” από τον κ. Μητσοτάκη για κρίσιμες πτυχές της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας. Όπως η ελληνική συνδρομή, με εμπλοκή Ελλήνων στρατιωτών, στην περιοχή Σαχέλ της υποσαχάριας Αφρικής όπου διατηρεί η Γαλλία συμφέροντα και η μη γαλλική συνδρομή σε περίπτωση τουρκικούς πλήγματος στα θαλάσσια κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας πέραν των έξι ναυτικών μιλίων και στην ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Η συνεχής, τις τελευταίες ημέρες, εμφατική αναφορά του κ. Τσίπρα στη συμφωνία με το Ισραήλ για το κέντρο εκπαίδευσης Καλαμάτας, δεν είναι τυχαία: “η πρόταση έγινε και των ημερών μας αλλά την απορρίψαμε ως πανάκριβη παρότι ήταν… φτηνότερη από αυτή που κλείσατε τελικά εσείς”, είπε, αποκαλύπτοντας ότι το θέμα αυτό το είχε χειριστεί ο ίδιος, όταν ήταν πρωθυπουργός, σε συνεργασία με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αυτό που προβάλλει η Κουμουνδούρου είναι ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε καμία απάντηση ούτε στα σοβαρά ερωτήματα που έθεσαν ακόμα και τα κόμματα που ψήφισαν τη συμφωνία (ΚΙΝΑΛ, Ελλ. Λύση). Όπως ο αποκλεισμός της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας από το εν λόγω εξοπλιστικό πρόγραμμα ή η απόρριψη, πέρυσι, της αγοράς φρεγατών με το επιχείρημα (σ.σ. του κ. Μητσοτάκη προς τους πολιτικούς αρχηγούς στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις που είχε μαζί τους) ότι “υπάρχει δημοσιονομική στενότητα” επειδή το ΣτΕ είχε αποφασίσει υπέρ των αναδρομικών στους συνταξιούχους.
“Τώρα δεν ισχύει η απόφαση του ΣτΕ; Τι συνέβη και βρήκαν λεφτά για ακριβότερες αγορές;”, είναι το ερώτημα που θέτουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο και το υπονοούμενο: “γιατί βιάζονται να κλείσουν τέτοιες πανάκριβες συμφωνίες αυτή την άτυπη προεκλογική περίοδο;”.
Τώρα κατάλαβαν ότι σαρώνει η ακρίβεια;
Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θεωρούν καθόλου τυχαία την άρον άρον (χθες) ανακοίνωση του Μαξίμου ότι στρέφει την προσοχή του στην ακρίβεια, με τη σημερινή σύσκεψη για τα νέα μέτρα. “Τώρα κατάλαβαν τι γίνεται; Από τις 16 Ιουλίου καλούμε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, από την άνοιξη καταγγέλλουμε υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα πριν ακόμα αρχίσει το ράλι σε διεθνές επίπεδο”, επισημαίνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι ενώ έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, για μέτρα ανακούφισης, “η σχετική σύσκεψη στο Μαξίμου συγκαλείται… σήμερα”. Για να προσθέσουν: “τόσο χοντρό δούλεμα κάνουν στους πολίτες;”.
Το ράλι τιμών και η ενασχόληση, πλέον, με τον νέο κρατικό Προϋπολογισμό, το προσχέδιο του οποίου κατατέθηκε την Δευτέρα στη Βουλή, θα μεταφέρει πλέον την αντιπαράθεση στην οικονομία και στις κοινωνικές αντοχές.
Όπως δήλωσε προχθές η αρμόδια τομεάρχης Έφη Αχτσιόγλου: ”αφαιρούνται 12,5 δισ. από την πραγματική οικονομία", ενώ “ειδικά από τις δαπάνες για την καταπολέμηση της πανδημίας κόβεται περίπου 1 δισ. και προβλέπεται αύξηση εσόδων από φόρους κατά 4 δισ.».
Την ίδια στιγμή, όπως πρόσθεσε, “ο κατώτατος μισθός μένει καθηλωμένος με απόφαση της κυβέρνησης και η πενιχρή αύξηση κατά 1%, που εκτιμάται για τον μέσο μισθό, σαρώνεται από το κύμα της ακρίβειας, για το οποίο δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο, με αποτέλεσμα να ροκανίζεται το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων”.