Μελέτες τόσο για τη μετεγκατάσταση της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα από τις εγκαταστάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό όσο και για τον στρατηγικό σχεδιασμό της μεταφοράς των 9 υπουργείων στην έκταση που απελευθερώνεται, ανέλαβε η Deloitte, μετά από σχετικό διαγωνισμό, γεγονός που σηματοδοτεί τη σταδιακή εκκίνηση της ανάπλασης για τη δημιουργία του Κυβερνητικού Πάρκου.
Μετά τις εξαγγελίες του περασμένου Απριλίου, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το έργο της όλης ανάπλασης στην εκπνοή του Ιουνίου, ενώ εντός του β’ εξαμήνου της χρονιάς αναμένεται η απαλλοτρίωση της έκτασης από το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς έχει ήδη παραδοθεί η εκτιμητική έκθεση για το εν λόγω ακίνητο.
Εντός του 2022 αναμένεται το ακίνητο να «ωριμάσει» πολεοδομικά με τις απαραίτητες τροποποιήσεις αλλά και την τελική έγκριση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου. Μέσα στην ίδια χρονιά αναμένεται να εξειδικευτούν τα χαρακτηριστικά του όλου έργου μέσω ανταγωνιστικού διαλόγου με πιθανούς ενδιαφερόμενους και θεσμικούς οργανισμούς, ώστε να σχηματιστεί το περίγραμμα του διαγωνισμού για τη δημοπράτησή του. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για έργο που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ και το οποίο ήδη έχει κινητοποιήσει το ενδιαφέρον κατασκευαστικών εταιρειών και developers.
Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, το χρονοδιάγραμμα για το νέο Κυβερνητικό Πάρκο στον Υμηττό, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού και η ανάδειξη αναδόχου αναμένονταν εντός του 2023, ούτως ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του άμεσα. Ο ορίζοντας σταδιακής μετακόμισης των υπουργείων δε τοποθετείται από το 2026 έως το 2028. Εκεί πρόκειται να στεγαστούν οι κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού, ενώ πιθανή είναι η εγκατάσταση και άλλων δημόσιων φορέων.
Σήμερα, οι υπηρεσίες των παραπάνω υπουργείων απασχολούν 127 κτίρια, κάποια εκ των οποίων μισθωμένα και κάποια κυριότητας του δημοσίου, ενώ η εκτίμηση είναι πως η μεταφορά θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ μακροπρόθεσμα. Παραλλήλως, θα απελευθερωθούν σημαντικά ακίνητα (ιδίως στο αθηναϊκό κέντρο), που θα αποκτήσουν νέα εμπορική ταυτότητα και χρήση, αποφέροντας, εφόσον αξιοποιηθούν, σημαντικές αξίες πίσω στο δημόσιο.
Σημειώνεται πως το κόστος ανάπλασης του ακινήτου της πρώην ΠΥΡΚΑΛ τοποθετείται στα 250 εκατ. ευρώ και πέραν των γραφειακών εγκαταστάσεων περιλαμβάνει χώρους πρασίνου αλλά και εγκαταστάσεις πολιτισμού, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα υπεραξίες για τα ακίνητα της ευρύτερης περιοχής σε Βύρωνα, Δάφνη και Υμηττό.