Με έμφαση στο τρίπτυχο οικονομία – ανάπτυξη – μεταρρυθμίσεις και ιδιαίτερη μέριμνα για τους νέους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζει σήμερα την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, με την πανδημία να ταλανίζει τη χώρα εδώ και 1,5 χρόνο και την κοινωνία αναπόφευκτα να συνεχίζει να δοκιμάζεται, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πείσει για την «αλλαγή σελίδας» που επαγγέλλεται και να εκπέμψει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα.
Στον απολογισμό που αρχικά θα κάνει για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, ο κ. Μητσοτάκης θα υπενθυμίσει πως το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της θητείας του, διαχειρίζεται κρίσεις, ωστόσο ο απολογισμός -όπως θα πει- είναι θετικός.
Αναμένεται να επικεντρωθεί στην ισχυρή ανάπτυξη που επιβεβαιώθηκε την περασμένη Τρίτη από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και στον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που αυτή θα επιφέρει, ενώ θα υπογραμμίσει την ενίσχυση της απασχόλησης, με τη δημιουργία περίπου 70.000 επιπλέον θέσεων εργασίας κατά την τελευταία διετία. Θα εστιάσει δε στην αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων στη χώρα, αλλά και των καταθέσεων των νοικοκυριών.
Έντονη θα είναι η αναφορά του πρωθυπουργού στους νέους, υπέρ των οποίων θα εξαγγείλει συγκεκριμένα, ειδικά μέτρα ενίσχυσής τους, με φόντο την απασχόληση, την πρόσβαση στη γνώση και τη ψηφιακή πρόσβαση. Στο πλαίσιο αυτό, πιθανότατα θα αναφερθεί σε σύγχρονα προγράμματα κατάρτισης και στην επιδότηση νεοφυών (start-up) επιχειρήσεων, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να ανακοινώσει την επέκταση της ψηφιακής κάρτας (Freedom Pass), πέρα από τους νέους 18-24 ετών, και σε αυτούς από 12 έως 17, δίνοντάς τους ένα επιπλέον κίνητρο για να εμβολιαστούν.
«Ολοκληρωμένη παρέμβαση»
Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «δεν είναι αποσπασματικά, αλλά συγκροτούν μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με σαφή στόχευση», ενώ ταυτόχρονα με την ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών στρωμάτων, θα υπάρξει και επιπλέον βοήθεια στους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και τις επιχειρήσεις, μέσω της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Απώτερος στόχος, η αύξηση της απασχόλησης και της εργασίας, καθώς και η μείωση της φορολογίας, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε ΦΠΑ και λογαριασμούς (κυρίως σε σχέση με την ενέργεια) που επιβαρύνουν νοικοκυριά, ως αντίμετρα στις ανατιμήσεις που βρίσκονται προ των πυλών.
Ψηλά στην ατζέντα της ομιλίας του πρωθυπουργού θα βρίσκονται η πράσινη ανάπτυξη, οι μεταρρυθμίσεις του συστήματος υγείας και της Δικαιοσύνης, καθώς και η συνέχιση στην ψηφιοποίηση του κράτους. Αυτά, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «θα δημιουργήσουν ένα νέο περιβάλλον που παράλληλα με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, τις επενδύσεις που ετοιμάζονται και τις μεταρρυθμίσεις, θα αλλάξουν τη χώρα».
Από την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον των παραγωγικών φορέων στο Βελλίδειο δεν αποκλείονται και εκπλήξεις, την ώρα που και οι όποιες διαρροές για το πακέτο των μέτρων που θα ανακοινωθούν, γίνονται με μεγάλη φειδώ. Στο τραπέζι, πάντως, βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η επέκταση για έναν ακόμα χρόνο του παγώματος της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης τουλάχιστον για τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους, η μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη από το 24% στο 22%, η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, η περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ για τρεις μήνες και η μονιμοποίηση της προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ στο 13% στο τουριστικό πακέτο (κάποιοι κάνουν λόγο και για 11%), τις μεταφορές, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τα εισιτήρια στο κινηματογράφο και τα θέατρα.
Ο κ. Μητσοτάκης, στις 9:30 π.μ. θα απευθύνει χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, μισή ώρα αργότερα θα συμμετέχει στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΘ- Helexpo και στη συνέχεια θα επισκεφθεί περίπτερα της Έκθεσης στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο και την Κυριακή, στις 13:00 θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.