Η παράταση στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ο νέος κατώτατος μισθός στα 663 ευρώ τον μήνα, από 650 σήμερα, καθώς και η αναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μέλλον των λεγόμενων τριετιών, διαμορφώνουν τα εισοδήματα του 2022 για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς.
Αν και η απόφαση του υπουργείου Εργασίας για αύξηση της τάξης του 2% στον κατώτατο μισθό, από τις αρχές του νέου έτους, μόνο προσδοκίες για το μέλλον δημιούργησε, η χθεσινή τροπολογία για διατήρηση των μειωμένων εισφορών τουλάχιστον έως και τις 31 Δεκεμβρίου του επόμενου έτους δρα συνδυαστικά, δημιουργώντας συνθήκες βελτίωσης των εισοδημάτων για χιλιάδες μισθωτούς.
Αναλυτικά, με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας για αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό από την 1η Ιανουαρίου 2022, οι αυξήσεις για περίπου 1 στους 4 μισθωτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό κινούνται λίγο πάνω από τα όρια του πληθωρισμού. Βέβαια, σε συνδυασμό με τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, αναμένεται να δώσουν έστω και μικρή ανάσα στους μισθωτούς, σε μια περίοδο που εξακολουθούν να ισχύουν στην οικονομία ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και των συνεπειών από τις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου διαστήματος.
Σύμφωνα βέβαια με στελέχη της αγοράς, οι εργοδότες αναμένεται να κρατήσουν στάση αναμονής όσον αφορά τις όποιες διαδικασίες για υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, ενώ καθοριστικός παράγοντας για το τελικό ύψος των μισθών θεωρείται και η αναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την τύχη των τριετιών.
Σήμερα, τα επιδόματα προϋπηρεσίας, τις γνωστές «τριετίες», δικαιούνται μόνο όσοι είχαν συμπληρώσει προϋπηρεσία από 3 έτη και πάνω έως τον Φεβρουάριο του 2012. Όσοι, για παράδειγμα, είχαν προϋπηρεσία 2 χρόνια τον Φεβρουάριο του 2012 δεν δικαιούνται επιδόματα προϋπηρεσίας, όπως και όλοι όσοι προσλήφθησαν μετά, τουλάχιστον μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%. Όμως, οι εργοδοτικοί φορείς έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας «γυμνό» τον κατώτατο μισθό χωρίς τριετίες, για όλους τους μισθωτούς, ανεξαρτήτως χρόνου υπηρεσίας και έτους πρόσληψης.
Αυτό που αναμένεται να κριθεί από το δικαστήριο είναι, λοιπόν, εάν χιλιάδες μισθωτοί που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας το 2012 τα δικαιούνται ακόμη ή θα τα χάσουν καταγράφοντας απώλειες μισθού έως και 195 ευρώ τον μήνα.
Εν αναμονή πάντως της δικαστικής απόφασης, ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί την 1η Ιανουαρίου 2022, σε 663 ευρώ τον μήνα ενώ το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29,04 σε 29,62 ευρώ.
Για εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία, οι αποδοχές για πλήρη απασχόληση διαμορφώνονται στα 663 ευρώ, ενώ εάν συμπεριληφθεί και επίδομα γάμου, στα 729,30 ευρώ. Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια, ο κατώτατος μισθός ορίζεται σε 729,3 ευρώ, και με το επίδομα γάμου στα 795,60 ευρώ. Αντίστοιχα, για μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια, οι κατώτατες αποδοχές για πλήρη απασχόληση ορίζονται σε 795,6 ευρώ, και με το επίδομα γάμου στα 861,60. Τέλος, για μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών, οι μικρότερες μηνιαίες αποδοχές που επιτρέπεται να λάβει, εφόσον έχει σύμβαση πλήρους απασχόλησης, διαμορφώνονται σε 861,90 ευρώ, και με το επίδομα γάμου στα 928,20 ευρώ τον μήνα.
Να σημειωθεί ότι λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, αναπροσαρμόζεται αντίστοιχα και το επίδομα γάμου, που υπολογίζεται ως ποσοστό (10%) επί του βασικού μισθού.
Ανάσα και από τη μείωση εισφορών
Παράλληλα, βελτιωτικά των εισοδημάτων λειτουργεί και η χθεσινή τροπολογία για διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Αναλυτικά, η τροπολογία προβλέπει την παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών -για εργοδότες και εργαζομένους- κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, από το ύψος που είχαν διαμορφωθεί την 1η Ιουνίου 2020, έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022.
Αυτό, στην πράξη, οδηγεί σε σημαντική ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους για έναν ακόμη χρόνο, με άμεσες θετικές συνέπειες τόσο στους εργαζόμενους όσο και στο κόστος για τον εργοδότη.
Η μείωση επιμερίζεται σε -1,79 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και -1,21 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζομένους, διατηρώντας και την επόμενη χρονιά το σύνολο των εισφορών στο 36,66% από 40,56% που ήταν, πριν και τη μείωση κατά 0,9% το β’ εξάμηνο του 2020. Έτσι, οι εισφορές για κύρια σύνταξη θα παραμείνουν και το 2022 στο 20%, 7,10% υπέρ υγείας, 6,5% για επικουρική ασφάλιση και 3,06% για ανεργία και άλλους συνεισπραττόμενους κλάδους υπέρ ΟΑΕΔ. Μάλιστα, κατά το β’ εξάμηνο του 2022 προβλέπεται περαιτέρω μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας (0,50) για τις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016).
Να σημειωθεί ότι το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, πριν από την εμφάνιση της πανδημίας το κορωνοϊού, προέβλεπε σωρευτική μείωση της τάξης των 5 ποσοστιαίων μονάδων, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56% μέχρι το 2023. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι θα διατηρηθεί ως μόνιμη η μείωση των 3 μονάδων, που με την τροπολογία παρατείνεται έως το 2022, και θα υπάρξει σταδιακά και νέα μείωση, κατά 0,60 μονάδα, εφόσον προστεθεί στις μειώσεις και η μείωση στις εισφορές για επικουρική ασφάλιση κατά 0,50.
Αυξάνονται και τα επιδόματα
Νέο τοπίο διαμορφώνεται στα επιδόματα με την ονομαστική αύξηση του κατώτατου μισθού στα 663 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2022, καθώς πολλές από τις παροχές του ΟΑΕΔ υπολογίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό και κατά συνέπεια αυξάνονται κατά 2%, από την 1η Ιανουαρίου του 2022.
Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται κατά κύριο λόγο το επίδομα ανεργίας, που από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους θα διαμορφωθεί στα 407 ευρώ από 399,25 ευρώ που είναι σήμερα, αλλά και επιδόματα όπως το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, ίσο με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας που διαμορφώνεται στα 211,64 ευρώ από 207,61 ευρώ σήμερα, καθώς και το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων, που ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας και αυξάνεται στα 244,2 ευρώ από 239,5 ευρώ.
Αυξημένο θα είναι και το ειδικό βοήθημα που δικαιούνται όσοι εξέτισαν ποινή φυλάκισης και το οποίο είναι ίσο με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, όπως βέβαια και το ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών, που ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας και θα διαμορφωθεί στα 325,6 ευρώ, από 319,4 ευρώ σήμερα. Τέλος, αύξηση θα δουν και όσοι από τον επόμενο χρόνο λάβουν το ειδικό εποχικό βοήθημα (70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη) καθώς θα διαμορφωθεί στα 767 ευρώ, από 752 ευρώ σήμερα.