Ισχυρό αντίβαρο δημιουργούν οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών στις απώλειες που περιμένει η αγορά από τις καταστροφές σε ελαιοκαλλιέργειες και άλλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις που βρέθηκαν στη δύνη των πυρκαγιών.
Τα μηνύματα από τις εξαγωγές είναι θετικά, ακόμη και για τα πυρηνόκαρπα (ροδάκινα/νεκταρίνια, κεράσια και βερίκοκα), ορισμένα είδη εκ των οποίων επλήγησαν από τον παγετό φέτος. Μάλιστα αυτή την περίοδο αρχίζουν να πιστώνονται στους παραγωγούς προκαταβολές για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για ροδάκινα και νεκταρίνια η πτώση παραγωγής υπολογίζεται σε 60% και σε τιμές περίπου σε 40%.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη κατά σειρά χώρα της ΕΕ στην παραγωγή ροδάκινων μετά την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ αποτελεί την μεγαλύτερη εξαγωγό χώρα νωπών και μεταποιημένων ροδάκινων. Η μειωμένη παραγωγή φέτος έχει προκαλέσει μικρή μόνο πτώση εξαγωγών, με όρους όγκου, αλλά με όρους αξίας αναμένονται επίπεδα αντίστοιχα των περσινών ή και ακόμη υψηλότερα, όπως μεταφέρει στο Euro2day.gr ο Γιώργος Πολυχρονάκης, εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του συνδέσμου εξαγωγέων Infofruit Hellas.
Έτσι, συνολικά οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών, με βάση προσωρινά στοιχεία του α’ εξαμήνου, δείχνουν αύξηση πάνω από 6% σε αξία και οριακή αύξηση 0,2% σε όγκο. Η επίδοση θεωρείται εξαιρετικά σημαντική αν ληφθεί υπόψη ότι πέρυσι ήταν μια χρονιά ρεκόρ όλων των εποχών για τις εξαγωγές της κατηγορίας, που ανήλθαν σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. σε 1,7 εκατ. τόνους και 1,31 δισ. ευρώ.
Στο σύνολο του μίγματος προβλέπονται μειωμένες εξαγωγές αλλά με αυξημένες τιμές στα βερίκοκα, αυξημένη παραγωγή και καλές τιμές στα καρπούζια, σημαντική υπεραξία από τις φράουλες και τα ακτινίδια και αύξηση στην τιμή ανά μονάδα προϊόντος στα αγγούρια. Κατά συνέπεια, θα υπάρξει εξισορρόπηση πιθανής πτώσης στα πυρηνόκαρπα ή άλλα είδη.
Ενδεικτικά σημειώνεται επίσης δυνητικός κίνδυνος και για τις εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών σε ορισμένες περιοχές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν μερικώς την ποιότητα της οινοποίησης. Πάντως παρά τους κινδύνους, εκτιμάται ότι οι προς εξαγωγή ποσότητες δεν θα λείψουν στο σύνολο της παραγωγής. “Σε συνδυασμό με τις νέες ποικιλίες θα έχουμε ισορροπημένη χρονιά και στα επιτραπέζια σταφύλια”, σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης, που προσθέτει ότι μένει να φανεί πόσο έχουν επηρεαστεί τα εσπεριδοειδή αλλά και τα ελαιόδεντρα, καθώς πολλές εκμεταλλεύσεις έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές σε Ηλεία, Μάνη και Εύβοια. Επίσης υπάρχει εκτίμηση ότι μπορεί να παρουσιάσει μείωση και η παραγωγή σύκων, ειδικά των αποξηραμένων, με η Μεσσηνία να βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω των οπωρώνων που διαθέτει.
Αναλόγως, ενδιαφέρον υπάρχει και για την Εύβοια, όπου οι γεωργοί είχαν μπει στα χωράφια για τη συγκομιδή των συγκεκριμένων καρπών λίγα 24ωρα πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές στο νησί. Στο μεταξύ και ο καύσωνας που προηγήθηκε επηρεάζει το συγκεκριμένο προϊόν δημιουργώντας καρπόπτωση και μειωμένη παραγωγή.
Θετικό το ισοζύγιο
Εν κατακλείδι, στο τέλος του χρόνου προβλέπεται ελαφρά μείωση των εξαγωγών στις ποσότητες και σταθεροποίηση στα περσινά και πιθανόν υψηλότερα επίπεδα σε αξίες. Παράλληλα η σταθερή βελτίωση των εξαγωγών και η μείωση των εισαγωγών οδηγεί σε βελτίωση του ισοζυγίου των αγροτικών προϊόντων αφού τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν μείωση κατά 11,4% των εισαγωγών σε ποσότητα και μείωση 12,1% σε αξία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Infofruit στο εξάμηνο το ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων εμφανίζεται θετικό κατά 90,7 εκατ. ευρώ.