Στην σταδιακή εφαρμογή του νέου καθεστώτος με αυστηρούς ελέγχους από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων σε πραγματικό χρόνο, χωρίς περιθώριο αλλαγής των στοιχείων που καταγράφονται και με τη διατήρησή τους ανά δίωρο σε «ψηφιακό θησαυροφυλάκιο», εισέρχεται η αγορά ηλεκτρονικού τζόγου.
Οι εταιρείες διαδικτυακού στοιχηματισμού από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας άρχισαν να παίρνουν τις άδειες στα «χέρια» τους. Μέχρι τώρα, τα έσοδα από τις στοιχηματικές δραστηριότητες και τα τυχερά παιχνίδια, υπολογιζόντουσαν κατά δήλωση των ίδιων των εταιρειών με στελέχη της αγοράς να κάνουν λόγο για φαινόμενα απόκρυψης εσόδων και φοροδιαφυγής.
Οι 15 αδειοδοτημένες εταιρείες διαδικτυακού στοιχηματισμού με βάση το καθεστώς των αδειών που έχουν λάβει θα πρέπει πλέον να δίνουν στην ΕΕΕΠ τη δυνατότητα για παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο τόσο των εσόδων τους, όσο και όλων των κινήσεων που πραγματοποιούνται.
Αυτό θα επιτευχθεί με τη διασύνδεση των Πληροφοριακών Συστημάτων των εταιρειών που θα λειτουργούν στην Ελλάδα με τον Πληροφοριακό Σύστημα της Επιτροπής, αλλά και με τη διατήρηση των δεδομένων σε ψηφιακό περιβάλλον.
Για το λόγο αυτό η ΕΕΕΠ προκήρυξε διαγωνισμό, προϋπολογισμού περίπου 1,23 εκατ. ευρώ, για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη Κεντρικής Αποθήκης Δεδομένων και Πληροφοριακού Συστήματος Αναφορών και Επιχειρηματικής Ευφυΐας .
Η ΕΕΕΠ έτσι θα αντλεί τα δεδομένα, στα οποία δεν θα μπορεί να παρέμβει «ανθρώπινο χέρι» ώστε:
- Να πραγματοποιεί ελέγχους τόσο για τα έσοδα και τα κέρδη,
- Να λαμβάνει στοιχεία για την συμπεριφορά των παικτών ώστε να μπορεί να παρέμβει σε περιπτώσεις εθισμού.
Ο διαγωνισμός
Η Επιτροπή προχώρησε στην προκήρυξη Δημόσιου Διαγωνισμού μέσω ΕΣΗΔΗΣ για την υλοποίηση του υποέργου Νο 1 της Πράξης «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Κεντρικής Αποθήκης Δεδομένων και Πληροφοριακού Συστήματος Αναφορών και Επιχειρηματικής Ευφυΐας της Ε.Ε.Ε.Π. για την Εποπτεία και τον Έλεγχο των Κατόχων Άδειας Παροχής Υπηρεσιών Τυχερών Παιγνίων μέσω Διαδικτύου».
Κριτήριο κατακύρωσης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής, προϋπολογισμού 1.220.160 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο τεύχος προκήρυξης του διαγωνσμού, η ΕΕΕΠ ως αρμόδια ρυθμιστική Αρχή για την εποπτεία και τον έλεγχο των τυχερών παιγνίων που διεξάγονται μέσω διαδικτύου, είναι υπεύθυνη για τη συλλογή των δεδομένων που λαμβάνει από τα μέσα και υλικά διεξαγωγής και τα Πληροφοριακά Συστήματα των παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου (Κατόχων Άδειας), καθώς και την αποθήκευση, ανάλυση, επεξεργασία και παρουσίαση αυτών (π.χ. δεδομένα παίκτη, παικτική δραστηριότητα, οικονομικά δεδομένα, δεδομένα παιγνίων κ.α.).
Αντικείμενο της σύμβασης αποτελεί η δημιουργία τεχνολογικής υποδομής, προκειμένου η Ε.Ε.Ε.Π. να υποδεχτεί τα μεγάλου όγκου και ειδικής πολυπλοκότητας δεδομένα των Κατόχων Άδειας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που τίθενται στους σχετικούς Κανονισμούς Παιγνίων.
Η τεχνολογική υποδομή θα περιλαμβάνει:
- Αναβάθμιση της υποδομής του υπολογιστικού κέντρου της Ε.Ε.Ε.Π., προκειμένου η Αρχή να υποστηρίξει τη διαχείριση του όγκου των δεδομένων που θα συλλέγονται από τα συστήματα των Κατόχων Άδειας και να τηρεί με ασφαλή τρόπο τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις [τουλάχιστον δέκα έτη].
- Ανάπτυξη κεντρικής αποθήκης δεδομένων (Data Warehouse) για τη συλλογή, τον μετασχηματισμό, την αποθήκευση και τη διαχείριση των δεδομένων.
- Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος αναφορών και επιχειρηματικής ευφυίας για την ανάλυση και παρουσίαση των δεδομένων των Κατόχων Άδειας.
- Ανάπτυξη υποδομής αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτησης δεδομένων.
Τα ανωτέρω συστήματα, εφαρμογές και εξοπλισμός θα είναι ανοικτά και επεκτάσιμα, ώστε να παρέχουν τη δυνατότητα στην Ε.Ε.Ε.Π., να εισαγάγει, σταδιακά, και άλλους Κατόχους Άδειας, είτε από το ίδιο κανάλι διεξαγωγής (διαδίκτυο), ή από διαφορετικά κανάλια (π.χ. Καζίνο, VLTs, Παίγνια Ιπποδρόμου κ.ά.).
Στο πλαίσιο της ανωτέρω επέκτασης συμπεριλαμβάνεται το Έργο παροχή υπηρεσιών περαιτέρω ανάπτυξης, συντήρησης και υποστήριξης του συστήματος, μέσω ειδικής Σύμβασης Διασφάλισης Επιπέδου Ποιότητας Υπηρεσιών (ΣΔΕΠΥ), για χρονική περίοδο ενός έτους μετά την παραγωγική του λειτουργία.
Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 24 μήνες.
Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 27 του ν. 4412/2016, είναι η 17.09.2021, ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:00 μ.μ.
Η διαδικασία θα διενεργηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.Δ.Η.Σ.), μέσω της Διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του ως άνω συστήματος.
Ηλεκτρονική αποσφράγιση προσφορών
Το πιστοποιημένο στο ΕΣΗΔΗΣ, για την αποσφράγιση των προσφορών αρμόδιο όργανο της Αναθέτουσας Αρχής (Επιτροπή Διαγωνισμού), προβαίνει στην έναρξη της διαδικασίας ηλεκτρονικής αποσφράγισης των φακέλων των προσφορών, ακολουθώντας τα εξής στάδια:
- Ηλεκτρονική Αποσφράγιση των (υπο)φακέλων «Δικαιολογητικά Συμμετοχής» και «Τεχνική Προσφορά» την 23.09.2021 και ώρα 11:00
- Ηλεκτρονική Αποσφράγιση του (υπο)φακέλου «Οικονομική Προσφορά», κατά την ημερομηνία και ώρα που θα ορίσει η Αναθέτουσα Αρχή.
Σκοπός και στόχοι του Έργου
Οι Κάτοχοι Άδειας έχουν την υποχρέωση, να υλοποιήσουν διάταξη ασφαλούς αποθήκευσης δεδομένων (SAFE), η οποία υποδέχεται, με προκαθορισμένη συχνότητα, τα δεδομένα των Κεντρικών Πληροφοριακών Συστημάτων τους. Η Ε.Ε.Ε.Π. θα συγκεντρώνει τα εν λόγω δεδομένα από τα SAFE συστήματα των Κατόχων Άδειας.
Στο πλαίσιο αυτό, σκοπός του συγκεκριμένου Έργου είναι η δημιουργία της απαραίτητης τεχνολογικής υποδομής, προκειμένου η Ε.Ε.Ε.Π. να υποδεχτεί τα μεγάλου όγκου και ειδικής πολυπλοκότητας δεδομένα των Κατόχων Άδειας.
Οι στόχοι του Έργου
- Αναβάθμιση της υποδομής του υπολογιστικού κέντρου της Ε.Ε.Ε.Π., μέσω της προμήθειας ικανού αριθμού και υπολογιστικής ισχύος εξυπηρετητών (Physical Servers), καθώς και προμήθεια συστήματος κεντρικής αποθήκευσης δεδομένων (Storage), προκειμένου η Αρχή να υποστηρίξει τη διαχείριση του όγκου των δεδομένων που θα συλλέγονται από τα συστήματα των Κατόχων Άδειας και να τηρεί με ασφαλή τρόπο τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
- Ανάπτυξη (νέας) κεντρικής αποθήκης δεδομένων (Data Warehouse) για τη συλλογή, τον μετασχηματισμό, την αποθήκευση και τη διαχείριση των δεδομένων των Κατόχων Άδειας.
- Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος αναφορών και επιχειρηματικής ευφυίας (BI/reports/dashboards), για την ανάλυση και παρουσίαση των δεδομένων των Κατόχων Άδειας, τόσο σε αυτοτελή, όσο και σε ενοποιημένη μορφή με δεδομένα τρίτων συστημάτων της Αρχής.
- Προμήθεια συστήματος αποθήκευσης αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτησης δεδομένων, για την ασφαλή τήρηση των δεδομένων για τουλάχιστον δέκα (10) έτη, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
- Παροχή υπηρεσιών υποστήριξης των ανωτέρω, μέσω ειδικής Σύμβασης Διασφάλισης Επιπέδου Ποιότητας Υπηρεσιών (ΣΔΕΠΥ), για χρονική περίοδο ενός (1) έτους μετά τη λήξη της ενότητας εργασίας που αφορά την παραγωγική λειτουργία του συστήματος
Τα αναμενόμενα οφέλη
Τα αναμενόμενα οφέλη για την Ε.Ε.Ε.Π. από την υλοποίηση του Έργου, αφορούν διάφορους τομείς, οι σημαντικότεροι από τους οποίους αναφέρονται παρακάτω:
- Αυτοματοποίηση και απλούστευση των διαδικασιών συλλογής, επεξεργασίας και ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ της Ε.Ε.Ε.Π. και των Κατόχων Άδειας,
- πιτάχυνση του χρόνου συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης των δεδομένων, καθώς και βασικών στατιστικών αναλύσεων στους επιχειρησιακούς χρήστες της Ε.Ε.Ε.Π.,
- Διασφάλιση της ορθότητας και της ακρίβειας των δεδομένων των παραγόμενων αναφορών και στατιστικών αναλύσεων,
- Δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης του συστήματος για την υποστήριξη σύνθετων αναλύσεων, με βάση τα πρωτογενή δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου και της ανίχνευσης τάσεων και εκτιμήσεων για την πληρέστερη κάλυψη των αναγκών επιχειρησιακής πληροφόρησης των στελεχών της Ε.Ε.Ε.Π.,
- Βέλτιστη παρουσίαση των πληροφοριών στους χρήστες του συστήματος, μέσα από ένα φιλικό περιβάλλον, με δυνατότητες αναζήτησης, ανάλυσης και γραφικής αναπαράστασης των πληροφοριών,
- Βελτίωση της ικανοποίησης και της παραγωγικότητας των στελεχών της Ε.Ε.Ε.Π., όπως και βελτίωση της εικόνας της Αρχής προς τρίτους φορείς (λοιπές ελεγκτικές και φορολογικές αρχές και συνεργαζόμενους φορείς),
- Ενίσχυση του ρόλου της Αρχής στους τομείς της εποπτείας και ελέγχου της αγοράς και του υπευθύνου παιχνιδιού,
- νίσχυση της διαλειτουργικότητας πληροφοριακών συστημάτων και μητρώων του δημοσίου τομέα,
- Περιορισμό της εξάρτησης της Αρχής από εξωτερικούς αναδόχους για τη συντήρηση και επέκταση του συστήματος, σε βάθος χρόνου.
Η επιτυχία του Έργου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό, από παράγοντες όπως η αποτελεσματικότητα των μεθόδων που θα επιλεγούν για την υλοποίηση του Έργου, η ποιότητα των πρωτογενών δεδομένων που θα εισαχθούν στην κεντρική αποθήκη δεδομένων, η χρηστικότητα και η ευελιξία του συστήματος που θα υλοποιηθεί και το εύρος αξιοποίησης, τόσο των διαθέσιμων εργαλείων παρουσίασης δεδομένων από τα στελέχη της Αρχής, όσο και των παραγόμενων δεικτών και στατιστικών αναλύσεων από τους τελικούς χρήστες.