Κανένα stop στις αγορές του προγράμματος ομολόγων για την πανδημία (ΡΕΡΡ) δεν βλέπει η γερμανική Commerzbank και μάλιστα προχωρά ένα βήμα παραπέρα, προβλέποντας αύξηση των αγορών κατά 250 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προβλέψει με ποια ακριβώς μορφή θα αυξηθεί ο όγκος των αγορών.
Η πρόβλεψη της γερμανικής τράπεζας είναι εντελώς εκτός του consensus των οικονομολόγων για τα μελλοντικά βήματα της ΕΚΤ.
Με την αναθεωρημένη μελλοντική καθοδήγησή της για τα βασικά επιτόκια, η ΕΚΤ σηματοδοτεί ότι είναι πιθανό να διατηρήσει την πολύ επεκτατική νομισματική πολιτική για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, επισημαίνει η Commerzbank. Από την άλλη πλευρά, το Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας δεν έχει συζητήσει πώς θα συνεχιστούν τα προγράμματα αγοράς ομολόγων.
Καθώς η ΕΚΤ προβλέπει επί του παρόντος ότι ο πληθωρισμός θα κυμαίνεται σαφώς κάτω από το 2% το 2023, η ΕΚΤ είναι απίθανο να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη και το 2024 (σύμφωνα με τις προβλέψεις της Commerzbank).
Ενώ η προσαρμογή της μελλοντικής καθοδήγησης ήταν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνη με τις προσδοκίες, οι εικασίες των συμμετεχόντων στην αγορά για πιο εκτεταμένα μέτρα διαψεύστηκαν. Η ίδια η πρόεδρος της ΕΚΤ κα Λαγκάρντ είχε τροφοδοτήσει τέτοιου είδους εικασίες, όταν υποστήριξε σε τηλεοπτική συνέντευξη πριν από λίγες ημέρες ότι το Πανδημικό Πρόγραμμα Επείγουσας Αγοράς της ΕΚΤ (PEPP) θα μπορούσε να διαρκέσει τουλάχιστον έως τον Μάρτιο. Μετά οι αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να πάρουν νέα μορφή.
Η δήλωση αυτή ερμηνεύτηκε ως εξής: η ΕΚΤ θα μπορούσε όχι μόνο να αυξήσει τον όγκο των αγορών, αλλά και να μεταφέρει (εν μέρει) την ευελιξία του PEPP σε ένα νέο πρόγραμμα, δηλαδή, για παράδειγμα, να χαλαρώσει τον προσανατολισμό των αγορών, να αγοράσει ομόλογα-σκουπίδια (junk bonds) όπως στο PEPP ή να αμβλύνει το όριο του εκδότη για τα κρατικά ομόλογα, εξηγεί η Commerzbank. Ωστόσο, απαντώντας σε τέτοιες ερωτήσεις στη συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος της ΕΚΤ κα Λαγκάρντ αρκέστηκε να απαντήσει ότι το Συμβούλιο δεν είχε συζητήσει κάτι τέτοιο.
Όπως και προηγουμένως, η Commerzbank υποθέτει ότι η νέα στρατηγική της ΕΚΤ δεν θα αποτυπωθεί μόνο σε μια αλλαγή στην επιλογή των λέξεων -όπως είδαμε χθες - αλλά ότι η ΕΚΤ θα υποστηρίξει τα λόγια της και με πράξεις, προκειμένου να δείξει πόσο «δυναμική και επίμονη» είναι η επεκτατική νομισματική της πολιτική.
Γι' αυτό και αναμένει -σε αντίθεση με το consensus- εδώ και αρκετό καιρό ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει και πάλι τον όγκο των αγορών ομολόγων της. Πιο συγκεκριμένα, αναμένει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το PEPP κατά 250 δισ. ευρώ επιπλέον και θα δηλώσει λίγο πιο αόριστα την ημερομηνία λήξης.
Οι δηλώσεις στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες της γερμανικής τράπεζας. Ωστόσο, είναι αβέβαιο με ποια ακριβώς μορφή θα αυξηθεί ο όγκος των αγορών. Μετά τη δήλωση της Λαγκάρντ ότι το PEPP θα μπορούσε να μεταφερθεί σε μια νέα μορφή, είναι πιθανό οι πρόσθετες αγορές ομολόγων να πραγματοποιηθούν με τη χρήση ενός διαφορετικού οχήματος από αυτό που περιμέναμε μέχρι σήμερα.
Ωστόσο, είναι εξίσου πιθανό το PEPP να συνεχίσει να συμπληρώνεται, καθώς κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε επανειλημμένα τους κινδύνους λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.