Εκσυγχρονισμός της παραγωγής και αύξηση αποθηκευτικών και ψυκτικών εγκαταστάσεων αποτελούν τις πιο δημοφιλείς επενδύσεις στη βιομηχανία παραγωγής και επεξεργασίας φρούτων και λαχανικών, που προσελκύει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, έχοντας καταγράψει ρεκόρ εξαγωγών εν μέσω πανδημίας.
Οι κύριες επενδύσεις, που εντάσσονται στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 4.2.1. για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων μέχρι 5 εκατ. ευρώ, καθώς και στο πρόγραμμα leader, έρχονται να συναντήσουν την αναδυόμενη τάση της στροφής των καταναλωτών στην αγροδιατροφή. Αυτή αποτυπώνεται άλλωστε και στο ρεκόρ εξαγωγών ελληνικών προϊόντων εν μέσω πανδημίας.
Όπως σημειώνει στο Euro2day.gr ο Γιώργος Πολυχρονάκης, εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της Infofruit Hellas, οι ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών το 2020 ανήλθαν σε 1,7 εκατ. τόνους ή 1,31 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ρεκόρ όλων των εποχών.
Οι εξαγωγές λαχανικών έφτασαν τους 246,2 χιλιάδες τόνους, με εκτιμώμενη αύξηση 1,1% σε σχέση με το 2019 και με αξία 176,7 εκατ. ευρώ με αύξηση 16%. Στα φρούτα, οι εξαγωγές ανήλθαν σε 1,452 εκατ. τόνους πέρυσι, με αύξηση 6,8% και με αξία 1,135 δισ. ευρώ, 16% πάνω από το προηγούμενο έτος.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το εμπορικό πλεόνασμα το 2020 στα φρούτα, λαχανικά και παρασκευάσματα, ύψους 1,608 δισ. ευρώ, αντιστάθμισε πλήρως το εμπορικό έλλειμμα στην κατηγορία των κρεάτων και των παρασκευασμάτων τους, ύψους -948,3 εκατ. ευρώ και το εμπορικό έλλειμμα στην κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων και αβγών πουλιών -13,2 εκατ. ευρώ, δημητριακών και παρασκευασμάτων -196,06 εκατ. ευρώ, καθώς και ζωοτροφών -428,03 εκατ. ευρώ.
Καθώς αυξάνεται η αγροδιατροφή, η ζήτηση πιέζει τη βιομηχανία για αύξηση της παραγωγής. Αν αποκατασταθεί δε η υποκατανάλωση φρούτων και λαχανικών που παρατηρήθηκε στην εσωτερική αγορά εν μέσω πανδημίας, η παραγωγή δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τη ζήτηση. Ως εκ τούτου, υφιστάμενες επιχειρήσεις σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα κίνητρα για επενδύσεις ενίσχυσης της παραγωγικής δυναμικότητάς τους ενώ νέοι παίκτες και funds μπαίνουν στην αγορά. Κι ενώ μένει να φανεί η αξία που φέρνουν στην αγορά οι νέοι παίκτες, οι επενδύσεις υφιστάμενων εξωστρεφών εταιρειών αποκτούν ειδικό βάρος.
Για παράδειγμα η Labridis Bros (Aφοί Λαμπρίδη ΑΕ), μια σύγχρονη ελληνική βιομηχανία στα Σεβαστιανά Σκύδρας (Κεντρική Μακεδονία), επενδύει 5,723 εκατ. ευρώ για την αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας της σε κατεψυγμένα προϊόντα ροδάκινου και βερίκοκου. Αυτό αναφέρει απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας - Θράκης), που ενέκρινε την υπαγωγή της στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας. Η βιομηχανική εγκατάσταση της εταιρείας, που πραγματοποιεί ετήσιο τζίρο γύρω στα 10 εκατ. ευρώ, κατασκευάστηκε το 2007 και καταλαμβάνει έκταση 60.000 τ.μ. Σημειώνεται ότι τα προϊόντα της Labridis Bros σε ποσοστό 85% της ετήσιας παραγωγής ταξιδεύουν από την εύφορη περιοχή της Πέλλας, σε Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία, καθώς και σε Ασία, Μέση Ανατολή, Αφρική, ΗΠΑ και Καναδά.
Νέα επένδυση υλοποιεί και η εταιρεία αναψυκτικών Κρίνος, της οικογενειακής επιχείρησης Αναστασόπουλου. Πρόκειται για επενδυτικό πλάνο επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ύψους 2,05 εκατ. ευρώ, για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της επιχείρησης.
Επίσης υπενθυμίζεται ενδεικτικά ότι στον κλάδο φρούτων και λαχανικών έχουν τοποθετηθεί πρόσφατα επενδυτικά funds όπως το SMERemediumCap (Ν. Καραμούζης), που απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό της εξαγωγικής εταιρείας φρέσκων φρούτων Krop, με έδρα την Άρτα, αλλά και το ΕΟS (Απ. Ταμβακάκης), με μειοψηφική συμμετοχή στην Αgrifreda και στη Eurocatering-Φρεσκούλης. Στην τελευταία έχει συνεπενδύσει το Elikonos 2 S.C.A. SICAR ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Agrifreda απέκτησε πρόσφατα τη σερβική Vocar, χτίζοντας υπολογίσιμο μέγεθος στην αγορά φρούτων αφού η τελευταία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και επεξεργασία κερασιών και φρούτων στην περιοχή της Merošina.
Η Agrifreda, με κύκλο εργασιών 40 εκατ. ευρώ, τέσσερα εργοστάσια και δύο κέντρα διανομής, εκτιμάται ότι θα πρέπει να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για την ανακατασκευή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας της υπό πτώχευση Vocar. Διαθέτει ωστόσο τις προδιαγραφές, μετά την επένδυση του fund ΕΟS και πιθανόν νέα κεφάλαια που θα προσελκύσει. Μπορεί επίσης να εκμεταλλευθεί έναν σημαντικό πόρο της αποκτηθείσας εταιρείας, που είναι η ανεπτυγμένη παραγωγή φρούτων και κυρίως βύσσινων.