Αυξημένο προϋπολογισμό αλλά και σημαντικά κίνητρα έχουν εξασφαλιστεί από τη χώρα μας για τη στήριξη και ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων, έναν κλάδο που «χαρτογραφήθηκε» φέτος για πρώτη φορά στη χώρα μας μέσων των “Elevate Greece”.
Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, έχει εξασφαλιστεί ένα πακέτο με περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης για τη στήριξη της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας. Έχουν συμπεριληφθεί παράλληλα και κονδύλια ύψους 100 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων βιομηχανικών και τεχνολογικών πάρκων και την ενίσχυση των υποδομών σε αυτά.
Στο ίδιο πλαίσιο, 30 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ (από τα οποία τα 15 εκατ. ευρώ είναι του υπουργείου Ανάπτυξης και 15 εκατ. ευρώ του υπουργείου Παιδείας) έχουν εξασφαλιστεί για τη μεταφορά τεχνολογίας, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί στη δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου που αφορά και στην ανάπτυξη των τεχνοβλαστών.
Στόχος όλων των παραπάνω δράσεων που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της παρουσίασης των Εθνικών Βραβείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας “Elevate Greece” είναι η χώρα μας να στηρίξει την ανάπτυξη και την καινοτομία σε όλους τους τομείς δραστηριότητας.
To «προφίλ» των startups στη χώρα μας
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το Elevate Greece, για πρώτη φορά έχουν καταγραφεί οι τομείς δραστηριότητας του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας:
- Στην πρώτη θέση είναι οι βιοεπιστήμες με 14,1%.
- Ακολουθεί ο τουρισμός με 9,1%.
- Το περιβάλλον με 9,1%.
- Η αγροτεχνολογία με 7,1%.
- Η διαφήμιση 7%.
Οσον αφορά τον αριθμό των εργαζομένων στο οικοσύστημα καινοτομίας και ειδικότερα στις νεοφυείς επιχειρήσεις:
- Πάλι κυριαρχούν οι βιοεπιστήμες έχοντας το 11%.
- Η διαφήμιση με 8,3%.
- Το ηλεκτρονικό εμπόριο με 7,4.
- Τα μεγάλα δεδομένα με 7%.
- Και ο τουρισμός με 6,4%.
Ποσοστά νεοφυών επιχειρήσεων ανά διοικητική περιφέρεια στη χώρα
Όσον αφορά την έδρα των νεοφυών επιχειρήσεων, φαίνεται ότι στις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας καταγράφεται τεράστια ανισοκατανομή.
- 2 στις 3 νεοφυείς επιχειρήσεις βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής.
- Ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 14,7%.
- Η Κρήτη με 6,5%.
- Και η Δυτική Ελλάδα με 4,2%.
Αξιοσημείωτο είναι το 0% στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ειδικά την εποχή που η απολιγνιτοποίηση κυριαρχεί.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις με τους περιφερειάρχες και ειδικότερα με τους περιφερειάρχες στις περιφέρειες όπου τα ποσοστά είναι πάρα πολύ χαμηλά -κάτω 1%-, για να δημιουργηθούν οικονομικά κίνητρα ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις εκτός μεγάλων αστικών κέντρων.
Τα κριτήρια
Τα κριτήρια για να μπορεί μία εταιρεία από τις εγγραφείσες στην πλατφόρμα Elevate Greece να θέσει υποψηφιότητα για κάποια από αυτά τα βραβεία είναι:
- να έχει τζίρο το 2020 τουλάχιστον 100.000 ευρώ και
- να έχει τουλάχιστον 5 εργαζομένους, δηλαδή να έχουν δοκιμάσει την ιδέα τους στην πράξη και να έχουν επιτύχει μέσα στον χώρο της ελεύθερης αγοράς με αυτήν.
Η εγγραφή μίας νεοφυούς επιχειρήσεως στην πλατφόρμα Elevate Greece τη συνδέει με μία σειρά φορολογικών προνομίων, όπως είναι τα φορολογικά κίνητρα για τους επιχειρηματικούς αγγέλους ή τα stock options που δίνονται μόνο στις επιχειρήσεις ή στα φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με τις επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στην επίσημη αυτή πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Τα “Elevate Greece”
Τη διεξαγωγή των πρώτων Εθνικών Βραβείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας “Elevate Greece” ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας και ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας κ. Αθανάσιος Κυριαζής.
Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε ήδη και καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχής είναι η 30ή Ιουνίου 2021. Τον Ιούλιο θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των αιτήσεων από αξιολογητές εγνωσμένου κύρους.
Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που θα διακριθούν, θα βραβευθούν σε ειδική τελετή, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Για το 2021, οι κατηγορίες των βραβείων του Elevate Greece είναι οι εξής:
- Νεοφυής επιχείρηση της χρονιάς
- Ταχύτερα ανερχόμενη νεοφυής επιχείρηση
- Τεχνοβλαστός (Spin-off) της χρονιάς
- Βραβείο Κοινωνικής συνεισφοράς
- Βραβείο Περιβαλλοντικού αντίκτυπου
- Βραβείο Γυναικείας επιχειρηματικότητας
- Βραβείο επιχειρηματικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας
- Βραβείο αξιοποίησης τεχνολογιών 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης
- Startup hero: επίλυση προκλήσεων από την υγειονομική κρίση Covid-19
- Κορυφαία νεοφυής επιχείρηση από το οικοσύστημα/Best Ecosystem choice, όπου «ψηφίζει» αποκλειστικά το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στην αξιολόγηση.
Οι εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους για συμμετοχή στα Βραβεία ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας: https://elevategreece.gov.gr/el/national-startup-awards-2021/