Η κεφαλαιακή θέση του τραπεζικού συστήματος στο σύνολό της είναι σε γενικές γραμμές επαρκής, αλλά παραμένει ως πρόκληση καθώς επηρεάζεται από τη χαμηλή κερδοφορία και την κακή ποιότητα του ενεργητικού, επισημαίνει η 10η έκθεση για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Αν και οι τράπεζες αναλαμβάνουν μια σειρά ενεργειών ενίσχυσης του κεφαλαίου για να καλύψουν το κόστος των τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα χαμηλά επίπεδα κερδοφορίας μπορεί να θέσουν μια σειρά από προκλήσεις για την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών. Επιπλέον, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ήδη υψηλού μεριδίου του αναβαλλόμενου φόρου στο κεφάλαιο των τραπεζών, που στο τέλος του 2020 διαμορφωνόταν στο 59% του κεφαλαίου Common Equity Tier 1.
Ο υψηλός αναβαλλόμενος φόρος, η αύξηση του όγκου των κρατικών ομολόγων που έχουν οι τράπεζες, η συμμετοχή του κράτους στο μετοχικού τους κεφάλαιο καταδεικνύουν έναν ισχυρό δεσμό με το κράτος, γεγονός που πρέπει να παρακολουθείται στενά εφεξής. Από τη θετική πλευρά, η πρώτη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από μια συστημική τράπεζα μετά το 2015 (Τρ. Πειραιώς) ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Απρίλιο του 2021, συγκεντρώνοντας 1,38 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία των τραπεζών, το 2020 αυτή επωφελήθηκε από τα εξαιρετικά κέρδη που αποκόμισαν στα χαρτοφυλάκια των κρατικών ομολόγων, από το φθηνό κόστος χρηματοδότησής τους, κυρίως μέσω του ευρωσυστήματος, αλλά και από την αύξηση των καταθέσεων.
Το ΤΧΣ
Το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας ολοκλήρωσε την 3η εταιρική του διακυβέρνηση και την αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Αυτό θα ακολουθηθεί από μια λίστα με συστάσεις προς τις τράπεζες. Ταυτόχρονα, με βάση την πρόσφατη τροποποίηση, το Ταμείο θα συμμετέχει ως ιδιώτης επενδυτής στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, αρχής γενομένης ήδη από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Tράπεζας Πειραιώς.
Άλλες βασικές πτυχές, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας ζωής του Ταμείου, της διακυβέρνησης, των ειδικών δικαιωμάτων, της στρατηγικής εξόδου από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών και των κριτηρίων επιλεξιμότητας των μελών των διοικητικών συμβουλίων των πιστωτικών ιδρυμάτων αναμένεται να αντιμετωπιστούν από κοινού έως τον Οκτώβριο του 2021.