Το πράσινο φως για να προχωρήσει η κυβέρνηση τις αλλαγές που απαιτούνται, με στόχο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να λειτουργεί ως απλός επενδυτής και όχι ως sovereign fund, έδωσε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, στις συναντήσεις κορυφής που είχε προ ημερών στην Αθήνα.
Το ζήτημα απασχόλησε, μεταξύ άλλων, τη συζήτηση που είχε ο εκπρόσωπος του μεγαλύτερου δανειστή της ελληνικής οικονομίας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ο κ. Ρέγκλινγκ συμφώνησε να προωθηθούν οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου και μετόχου του τραπεζικού συστήματος.
Τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς εστιάζονται στο γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχει ζήτημα σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, πόσω μάλλον μετά και την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Tράπεζας Πειραιώς, ενώ η χώρα δεν αντιμετωπίζει πολιτικό και οικονομικό ρίσκο, δεδομένα που υπήρχαν πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν από μία δεκαετία και τα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι τη λήξη των προγραμμάτων στήριξης.
Απλός επενδυτής
Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση προβλέπει τη μετατροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από sovereign fund σε απλό επενδυτή όσον αφορά τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο τραπεζών και την απεμπολή του δικαιώματος veto που κατέχει από την πλευρά του μετόχου, αλλά και μια σειρά από έξτρα δικαιώματα που έχει σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ιδιώτες μετόχους των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι αλλαγές αναμένεται να αποτελέσουν σχέδιο νόμου, το οποίο μετά και τις τεχνικού χαρακτήρα συζητήσεις με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), θα πάρει τον δρόμο προς την ελληνική Βουλή.
Απλά μέλη
Με βάση τις προωθούμενες αλλαγές, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τη θέση του απλού επενδυτή θα μπορεί να αξιοποιεί, εφόσον το επιθυμεί, όλη τη βεντάλια των χρηματοοικονομικών εργαλείων, με στόχο την αποκόμιση υπεραξίας και κέρδους από τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Θα έχει παρουσία στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών (με τους ίδιους κανόνες που έχουν οι ιδιώτες επενδυτές-μέτοχοι), δηλαδή ένας εκπρόσωπός του θα μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, με τη διαφορά ότι τα δικαιώματά του -όπως συμβαίνει τώρα- δεν θα υπερτερούν των υπολοίπων.
Η συμμετοχή του ΤΧΣ
Σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 40% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, το 27% των μετοχών της Πειραιώς και το 11% των μετοχών της Alpha Βank. Με δεδομένη τη δέσμευση ότι πρέπει μέχρι το τέλος του 2022 να έχει προχωρήσει την αποεπένδυσή του από τις τράπεζες, η κυβέρνηση προωθεί το πρώτο βήμα της μετατροπής του σε απλού επενδυτή, κίνηση που θα στείλει μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα αλλαγής της σχέσης κράτους-τραπεζών και θα ενθαρρύνει μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα ξένους επενδυτές να τοποθετηθούν στους τίτλους των ελληνικών τραπεζών.