Στον Μηχανισμό Στρατηγικής Εφεδρείας δίνει προτεραιότητα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε δεύτερο χρόνο, θα ακολουθήσει o Μηχανισμός Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM).
Το μήνυμα που εισέπραξε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας από την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους, είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο. Δεν μπορούν να συνυπάρξουν χρονικά ο Μηχανισμός Στρατηγικής Εφεδρείας με τον Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM). Θα πρέπει να έχει περαιωθεί ο ένας, για να εφαρμοσθεί ο δεύτερος. Ουσιαστικά, η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το χθεσινό ρεπορτάζ του Euro2day.gr.
Επιπλέον, η πρόταση του ΥΠΕΝ για τον Μηχανισμό Στρατηγικής Εφεδρείας έγινε γνωστό ότι δεν θα έχει καμία τύχη έτσι όπως έχει υποβληθεί και γι’ αυτό υποδείχθηκε η πλήρης αναμόρφωσή της και η υποβολή της εκ νέου. Θα πρέπει πρώτα να ενσωματωθούν στην ελληνική ενεργειακή αγορά ο Κανονισμός 943/2019 και η Οδηγία 944/2019 για το market reform και να περιλαμβάνει και διαγωνιστικό σχήμα για την εφεδρεία.
Η νέα πρόταση θα απαιτήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να ετοιμαστεί. Πάει, με άλλα λόγια, για τα τέλη του 2021. Σε κάθε περίπτωση, θα αφορά αποκλειστικά τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, που θα διατηρηθούν σε εφεδρεία για όσο διάστημα ο ΑΔΜΗΕ κρίνει απαραίτητη τη λειτουργία τους για την επάρκεια του Συστήματος. Το κρίσιμο στοιχείο για την υπαγωγή στον Μηχανισμό αυτό θεωρείται το γεγονός ότι οι μονάδες θα πρέπει να βρίσκονται εκτός αγοράς και μόνο με εντολή του Διαχειριστή, όταν απαιτείται, να μπαίνουν στο Σύστημα για την ασφάλειά του.
Καθώς εγείρονται ζητήματα για την επάρκεια του συστήματος, έως την έγκριση του νέου Μηχανισμού Εφεδρείας, λένε οι πληροφορίες, θα επιδιωχθεί ενδιάμεσος τρόπος αποζημίωσης της εφεδρείας των λιγνιτικών μονάδων της ΔEΗ, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν.
Ο έτερος Μηχανισμός Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM), πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τον οποίο έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές που ήδη κατασκευάζουν μονάδες φυσικού αερίου, είτε περιμένουν την υποβολή της σχετικής πρότασης του ΥΠΕΝ, για να εκκινήσουν τις επενδύσεις τους, πηγαίνει προς τα πίσω. Πρώτα θα ετοιμασθεί η νέα πρόταση για τη Στρατηγική Εφεδρεία και αργότερα θα εξεταστεί και το θέμα του CRM. Δεν είναι γνωστό, πάντως, αν το ΥΠΕΝ θα επιλέξει να κάνει μια προκοινοποίηση για τυπικούς λόγους.
Έτσι κι αλλιώς, αυτό που γίνεται ξεκάθαρο πλέον είναι ότι πρώτον, προκρίνεται ο Μηχανισμός Εφεδρείας για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔEΗ και δεύτερον, ότι στην περίπτωση που εγκριθεί από την Κομισιόν, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή του για να ακολουθήσει η εφαρμογή του CRM, εφόσον εγκριθεί.
Από τη συνάντηση, εξάλλου, Σκρέκα - Βεστάγκερ προέκυψε ότι οδηγείται προς επίλυση η ανοιχτή έρευνα για τη μονοπωλιακή θέση της ΔEΗ στον λιγνίτη (anti-trust case), με τη διάθεση πακέτων λιγνιτικής ισχύος μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, με την αξιοποίηση της Προθεσμιακής Αγοράς.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα διμερή συμβόλαια (PPAs) μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και βιομηχανίας, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της, υποδείχθηκε στο ΥΠΕΝ να αξιοποιήσει ως μοντέλο το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως της Ισπανίας. Συνεπώς, η σχετική πρόταση του Υπουργείου δόθηκε διαβεβαίωση ότι θα κατατεθεί τον Ιούνιο. Τον ίδιο μήνα θα υποβληθεί και η πρόταση για το πλαίσιο τιμολόγησης των συστημάτων αποθήκευσης.