Για πρώτη φορά στην ιστορία, το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε χθες μέσω ομολόγων για πέντε χρόνια με μηδενικό κουπόνι. Δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ σε τόκους για το συγκεκριμένο ομόλογο στην πενταετία.
Η τιμή ορίστηκε στο 99,18, η απόδοση προκύπτει στο 0,17% και το κουπόνι είναι ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό. Τράπεζες του εξωτερικού είδαν στα ελληνικά χαρτιά μια χρυσή ευκαιρία για τίτλους οι οποίοι μπορεί να λειτουργήσουν ως collateral στην ΕΚΤ για δανεικά με -1%, ενώ πάνω από το 50% της έκδοσης καλύφθηκε από real money investors.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, επίσης χθες, το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε για τρεις μήνες μέσω έντοκων γραμματίων 812,5 εκατ. ευρώ με αρνητική απόδοση στο -0,40%.
Ποτέ ξανά δεν έχει συμβεί ούτε το ένα ούτε το άλλο και όπως εκτιμούν αναλυτές, οι επιδόσεις αυτές έρχονται ως αποτέλεσμα δύο παραμέτρων. Αφενός, η «ομπρέλα» της ΕΚΤ έχει συμπιέσει τις αποδόσεις των ομολόγων όλων των τίτλων της ευρωζώνης, αφετέρου, η Ελλάδα -όπως σημειώνεται και στις πρόσφατες εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης- συγκαταλέγεται στις πλέον ωφελημένες χώρες της Ε.Ε από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα μείγμα πολιτικής που «αγαπούν» οι αγορές: μεταρρυθμίσεις, μειώσεις φόρων και ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική.
Με τα 3 δισ. ευρώ του πενταετούς ομολόγου, τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου ξεπερνούν και πάλι τα 33 δισ. ευρώ, κάνοντας αρμόδιες πηγές να εκφράζουν αισιοδοξία πως «τα χειρότερα πέρασαν», όσον αφορά τις πιέσεις στο ταμείο του δημοσίου.
Τους επόμενους μήνες, η σταδιακή επάνοδος της οικονομίας σε συνθήκες κανονικότητας -εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές ανατροπές στο μέτωπο της πανδημίας- δημιουργεί τις προϋποθέσεις σταδιακής ανάκαμψης των εσόδων του δημοσίου. Το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους, τα έσοδα στον προϋπολογισμό είναι λιγότερα σε σχέση με τις δαπάνες, εικόνα που στις «κανονικές» χρονιές αντιστρέφεται στο δεύτερο εξάμηνο. Πολύ περισσότερο φέτος καθώς τα μέτρα στήριξης σταδιακά θα αποσύρονται, τα έσοδα θα αυξάνονται και πρόσθετα κεφάλαια θα εισρέουν στην Αθήνα.
Χθες το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στην Κομισιόν το αίτημα πρόσθετης καταβολής 2,4 δισ. ευρώ από τα αδιάθετα ευρωπαϊκά κεφάλαια του προγράμματος SURE, ενώ ακόμα και εάν υπάρξουν ευρωπαϊκές καθυστερήσεις στην εκταμίευση των προκαταβολών του Ταμείου Ανάκαμψης, κάποια χρονική στιγμή στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα εισρεύσουν 4 δισ. ευρώ. Παράλληλα, με πρώτο σταθμό τον Ιούνιο, έως το τέλος του έτους αναμένονται 1,3 δισ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης και η ΕΚΤ, στη βάση των μεταμνημονιακών αξιολογήσεων.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους άλλωστε έχει το περιθώριο, χωρίς να παραβιάσει στο ελάχιστο όσα είχε επικοινωνήσει στη διεθνή επενδυτική κοινότητα στα τέλη του 2020 για δανεισμό ύψους 8-12 δισ. ευρώ, να βγει ξανά στις αγορές για επιπλέον 3 δισ. ευρώ, τώρα που το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα είναι ασύλληπτα χαμηλό. Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν μια ακόμα έξοδο μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Μέχρι σήμερα, από τις αρχές του έτους έχουν αντληθεί 9 δισ. ευρώ με τρεις εκδόσεις ομολόγων (30, 10 και 5 ετών αντίστοιχα).
Στη βάση των παραπάνω προσδοκιών εισροών κεφαλαίων, τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου εκτιμάται από πηγές του υπουργείου Οικονομικών πως θα παραμείνουν -εκτός απροόπτου- πάνω από τα 30 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.