Τον κώδωνα του κινδύνου αναμένεται να κρούσουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup και της ΕΕ, για να ξεμπλοκάρει άμεσα το Ταμείο Ανάπτυξης που έχει παγώσει λόγω της εμπλοκής του γερμανικού Ανώτατου Δικαστηρίου.
Αν και έχει δοθεί το πρώτο σήμα ότι στο τέλος Απριλίου το δικαστήριο της Καρλσρούης θα δώσει το πράσινο φως, τόσο οι υπουργοί όσο και οι κεντρικοί τραπεζίτες αναμένεται να σημάνουν συναγερμό σε περίπτωση που υπάρχουν νέες ενστάσεις που θα καθυστερήσουν τη διαδικασία.
Μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών, τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ έκαναν λόγο για καταστροφικές συνέπειες, σε περίπτωση που δεν ενεργοποιηθεί άμεσα το Ταμείο Ανάπτυξης και οι χώρες του μπλοκ δεν τροφοδοτηθούν με τα ανάλογα κονδύλια, που θα τους επιτρέψουν να θέσουν τις βάσεις για ανάκαμψη των οικονομιών τους.
Η Ελλάδα, για παράδειγμα, όχι μόνο εξήγγειλε τι θα κάνει τα κονδύλια που της αναλογούν, αλλά θα ξεκινήσει να «ξοδεύει» από τα κονδύλια που ακόμα δεν έχουν μπει στα ταμεία του κράτους. Βεβαίως, όπως μας μετέφεραν πηγές της Κομισιόν, στο ελληνικό σχέδιο η αρμόδια επιτροπή που ελέγχει τον ελληνικό φάκελο έχει ορισμένες ενστάσεις, ζητώντας από την Αθήνα να υποβάλει καινούργιες, προσαρμοσμένες προτάσεις, οι οποίες να δικαιολογούν την κοστολόγησή τους βάσει των σημερινών δεδομένων. Αυτό το πάρε-δώσε μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών και της Κομισιόν κρατάει, σύμφωνα με τις πηγές, εδώ και εβδομάδες.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα έργα αυτά δεν βρίσκονται μόνο σε έναν τομέα αλλά έχουν να κάνουν κυρίως με τους νέους τομείς ανάπτυξης, όπου θα οδεύσουν τα περισσότερα κονδύλια, από την ψηφιοποίηση (digital era) μέχρι την πράσινη ενέργεια (green energy).
Όπως μας μετέφεραν αρμόδιες πηγές στις Βρυξέλλες, το ελληνικό σχέδιο γίνεται φύλλο και φτερό από αξιωματούχους που υπηρετούσαν σε αρκετά στάδια στην τρόικα, με επικεφαλής τον Ντέκλαν Κοστέλο. Γνωρίζοντας καλά την ελληνική πραγματικότητα και, όπως λένε οι ίδιες πηγές, φαινόμενα ολιγοπωλίου στην Ελλάδα, η Κομισιόν θέλει να διασφαλίσει τη φερεγγυότητα του σχεδίου.
Οι ανησυχίες της ΕΚΤ για το χρέος και το Ταμείο Ανάκαμψης
Με στοχευμένες δηλώσεις, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, η Γερμανίδα (έχει τη σημασία του) Ι. Σνάμπελ, μίλησε δημοσίως για καταστροφικές συνέπειες που θα είχε μία απόφαση απαγόρευσης του Ταμείου Ανάκαμψης από το Δικαστήριο της Καρλσρούης. Για να ισορροπήσουν οι αγορές, η Κομισιόν διέρρευσε ότι ετοιμάζεται να εκδώσει συνολικά 900 δισ. ευρωομόλογα για το Ταμείο -έως και 200 δισ. ετησίως-, με πρώτη έκδοση τον Ιούνιο και μετά συνεχείς εκδόσεις τον Σεπτέμβριο. Τότε η Κομισιόν γίνεται και επισήμως ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες χρέους στον κόσμο.
Επιπλέον η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί και στην οικονομική κατάσταση των χωρών-μελών εν μέσω Covid-19 και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν το 2021, εάν συνεχίσει η καθυστέρηση των εμβολιασμών.
Οι σκληροπυρηνικές χώρες ήδη έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την έκρηξη χρέους σε χώρες του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Αναμένεται να δούμε, μέσα στο καλοκαίρι, εάν αυτές οι χώρες πιέσουν για κάποιο μορατόριουμ δαπανών από το 2022, που θα συμπεριλαμβάνει και καθορισμένη δημοσιονομική προσαρμογή σε χώρες με πολύ υψηλό χρέος. Προς το παρόν όμως, και όσο εκτροχιάζεται ο εμβολιασμός, κανείς δεν θέλει να βάλει το θέμα και επισήμως στην ατζέντα.
Αυτό όμως που πρόκειται να συζητήσουν είναι το πλαίσιο χρεοκοπίας (insolvency framework) που έχει καταρτήσει η Κομισιόν και θα φέρει «ξαφνικό θάνατο» σε όποιες επιχειρήσεις κρίνονται μη βιώσιμες.
Σε πλήρη μορφή (οι 27 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ) αναμένεται να συζητηθεί η πορεία της τραπεζικής ένωσης.